Klus spochybnil prieskum, ktorý favorizuje Luntera na predsedu BBSK

Ak by sa voľby predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja konali v auguste, vyhral by ich podnikateľ Ján Lunter (nezávislý) s 21,8 percentami hlasov.

22.08.2017 14:25 , aktualizované: 18:06
Ján Lunter, župné voľby, Foto: ,
Ján Lunter (vpravo) a jeho syn Ondrej Lunter ohlasujú kandidatúru Jána Luntera na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.
debata (83)

Ak by sa voľby predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja konali v auguste, vyhral by ich podnikateľ Ján Lunter (nezávislý) s 21,8 percentami hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý si objednal kandidát na túto pozíciu, prednosta Mestského úradu v Brezne Martin Juhaniak (nezávislý). Agentúru, ktorá prieskum realizovala, kritizoval ďalší kandidát na župana, zástupca koalície SaS, OĽaNO-NOVA, KDH a OKS Martin Klus. Naznačil, že Focus manipuluje prieskumy v prospech Luntera.

Podľa výsledkov prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 1 033 respondentov, skončil na druhom mieste za Lunterom súčasný župan a šéf extrémistickej ĽS NS Marián Kotleba s 21,1 percentami. Klus sa umiestnil na treťom mieste (14,4 percenta) pred štvrtým Martinom Juhaniakom (10,9 percenta). Za predsedu kraja kandidujú ako nezávislí kandidáti aj riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev (10,1 percenta), primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko (5,8 percenta), starosta obce Mýtna Pavel Greksa (4,8 percenta), bývalý primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor (4,2 percenta), banskobystrický mestský poslanec Igor Kašper (2,7 percenta) a za Stranu moderného Slovenska Milan Urbáni (4,2 percenta).

Martin Klus si myslí, že výsledky prieskumov Focusu môžu byť zavádzajúce. Kandidát argumentuje skúsenosťou, ktorú mala mať počas telefonátu s anketárkou tejto agentúry jeho blízka osoba. Po jej odpovedi, že by volila Klusa alebo Mičeva, sa mala anketárka spýtať, či by radšej nevolila Jána Luntera. „Základnou otázkou je, či sa jednalo len o jej (anketárkino, pozn. red.) individuálne zlyhanie. A na túto otázku sa pochopiteľne budem pýtať samotnej agentúry,“ avizoval Klus na sociálnej sieti.

Agentúra zverejnila minulý týždeň stanovisko, v ktorom zámerné manipulovanie prieskumu odmietla. Zdôraznila, že dotazník, ktorý používa, sa nezhoduje s tým, ktorý prezentoval Klus. Šéf Focusu Martin Slosiarik pre Pravdu potvrdil, že Klus podal podnet na Slovenskú asociáciu výskumných agentúr. „Doručený nám bol v nedeľu. Nebudem predbiehať, reakciu pripravujeme,“ poznamenal Slosiarik.

Svojho kandidáta na šéfa Banskobystrického kraja pred niekoľkými dňami predstavila aj Strana zelených. Je ním Marek Mališ, poslanec obecného zastupiteľstva v obci Kriváň. Kotleba zatiaľ nepotvrdil, či sa na voľbách zúčastní, prieskum preto ponúkol aj alternatívnu otázku, koho by občania volili, ak by Kotleba nekandidoval. Aj v tomto opytovaní zvíťazil Lunter (23,2 percenta) pred druhým Klusom (19,2 percenta).

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #župan #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj #Ján Lunter