V Novej Bani muž dobodal svoju manželku v policajnom aute

Žiarlivý Igor T. dobodal svoju manželku Ľubicu pri odchode policajnej hliadky. Žena zraneniam podľahla.

28.08.2017 15:42
debata (35)

Obzvlášť závažný zločin sa odohral v sobotu 26. augusta.

„K útoku došlo tak, že páchateľ už v čase odchodu hliadky s poškodenou sediacou na zadnom sedadle služobného motorového vozidla priskočil z neosvetleného parkoviska pred domom k zadným dverám auta, otvoril ich a ženu opakovane bodol do prednej časti trupu," informoval na tlačovej besede riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici Štefan Šurka.

Vražednému útoku predchádzalo sprostredkované oznámenie od blízkej osoby na linke tiesňového volania vo večerných hodinách v sobotu 26. augusta. Obsahom hlásenia podľa riaditeľa KR PZ bola informácia, že 41-ročnú Ľubicu ohrozuje jej 50-ročný manžel v ich spoločnej domácnosti. Polícia vyslala na miesto hliadku z obvodného oddelenia v Novej Bani. Manželia bývali na prvom poschodí domu, ktorý je bývalým kultúrnym domom a v čase príchodu hliadky bol uzamknutý. „Po príchode policajtov na miesto vyšla z budovy Ľubica T. a povedala policajtom, že svojho manžela sa bojí, nechce s ním zostať v spoločnom byte a chce odísť preč aj s hliadkou. Zranená nebola, manžel ju podľa jej slov nenapadol a nepotrebovala ani lekársku pomoc. Po krátkej chvíli vyšiel pred dom aj manžel poškodenej Igor, ktorý sa správal nekonfliktne, nebol agresívny, s hliadkou komunikoval, ženu neohrozoval, ani na ňu verbálne neútočil a nemal v ruke žiadny predmet,“ poznamenal Šurka.

Skočil do policajného auta a dobodal ju

Pretože žena chcela s hliadkou odísť a podať oznámenie, rozhodli sa policajti, že pôjdu na obvodné oddelenie v Novej Bani a spíšu oznámenie. "V tom čase si páchateľ kľakol na zem, plakal a prosil manželku, aby od neho neodchádzala, že všetko bude dobré, aby sa vrátila domov. Poškodená napriek jeho prosbám nasadla do služobného vozidla spolu s členmi hliadky,“ objasnil riaditeľ polície. Vozidlo pred odchodom nebolo ešte v pohybe, keď páchateľ z tmy priskočil k nemu, otvoril zadné dvere a kuchynským nožom s 12 centimetrovou čepeľou zaútočil na manželku. Hliadka okamžite zasiahla, páchateľa oddelila od poškodenej a nôž ako dôkazový predmet zaistila. Jeden z hliadky kontaktoval rýchlu zdravotnícku pomoc a do jej príchodu jej poskytoval aj prvú pomoc. Ženu previezli do zdravotníckeho zariadenia v Novej Bani, kde neskôr následkom zranenia podľahla.

Tento prípad ako obzvlášť závažný zločin vraždy dokumentuje vyšetrovateľ kriminálnej polície KR PZ v Banskej Bystrici. V súčasnosti je páchateľ umiestnený v cele policajného zaistenia. V nedeľu 27. augusta voči nemu bolo vznesené obvinenie za obzvlášť závažný zločin vraždy a je spracovaný podnet na podanie návrhu na vzatie obvineného do väzby. „Na väzbu máme dva dôvody. Jedným je útekový, aby neutiekol a nevyhýbal sa trestnému stíhaniu a druhý pokračovací, pretože hrozí obava, že by mohol v konaní pokračovať napríklad vo vzťahu k ďalším rodinným príslušníkom. Ďalším dôvodom väzby je aj hroziaca výška trestu vo výške od 20 do 25 rokov,“ spresnil Šurka.

Motívom konania páchateľa bola podľa polície žiarlivosť, pretože žena chcela od manžela odísť a vzťah ukončiť. Páchateľ manželku podozrieval z možnej nevery. Ide o druhé manželstvo páchateľa, pričom prvé ukončil rozvodom rovnako pre podozrievanie partnerky z nevery. Igor T. spáchal skutok pod vplyvom alkoholu. „Po obmedzení osobnej slobody bol podrobený dychovej skúške a namerali mu 0,52 miligramov alkoholu na liter vydychovaného vzduchu. Páchateľ nebol doposiaľ súdne trestaný a v súvislosti s ním a jeho rodinou polícia doteraz neevidovala žiadne oznámenia o priestupkoch alebo trestných činoch. Rodina ani jej rodinní príslušníci neboli policajtom známi ako problémoví,“ uviedol riaditeľ.

„Nariadil som vykonať podrobnú kontrolu a analýzu spôsobu, akým tento služobný výkon prebehol. Na tomto prípade pracuje aj inšpekcia ministra vnútra,“ dodal na záver riaditeľ KR PZ.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #vražda #tragédia #žiarlivosť #dobodanie #manželia