Výpadky autobusov v Nitre vystrašili aj školákov

S akútnym nedostatkom vodičov v hromadnej doprave zápasia slovenské mestá aj po letných prázdninách. Hoci sa situácia v Nitre pomaly zlepšuje a spoločnosť Arriva už svoj prepad ako-tak zastavila, výpadkom liniek koniec zďaleka nie je. V jednom prípade ovplyvnili dokonca aj školákov, ktorí len v minulých dňoch zasadli do lavíc.

08.09.2017 13:00
MHD Nitra Foto: ,
Jeden z výpadkov spojov v nitrianskej MHD, ktorá má problémy s nedostatkom vodičov, sa dotkol aj školákov.
debata

Na mestskú poslankyňu Annu Šmehilovú sa začiatkom školského roka obrátili rodičia z Krškán. Dopravca podľa nej zrušil ranný spoj na linke číslo 14. „Napájali sa naň deti, ktoré cestujú do Nitry za vzdelaním. Nespokojní rodičia sa vyjadrili, že je teraz pre nich problematické sa tam dostať,“ povedala Šmehilová.

Jej ďalší kolegovia, ktorých denník Pravda oslovil, zatiaľ podobné problémy vo svojom okolí nezaznamenali. „Kynek, kde bývam, je okrajovou časťou Nitry prevažne s individuálnou bytovou výstavbou. Nie je tu veľa detí, ktoré by cestovali do škôl. Rodiny to v tomto období riešia sčasti tak, že ich zvezú so sebou cestou do práce,“ priblížil Miroslav Mikulášik.

Na Petra Koštála z mestskej časti Chrenová sa obrátilo niekoľko ľudí počas letných prázdnin. „Stalo sa, že niektorí Nitrania čakali na autobusovej zastávke a spoj nešiel. Išlo najmä o staršiu generáciu, pre ktorú je problematické dostať sa k informáciám na internete,“ podotkol Koštál. Odporučil im preto, aby sa obrátili na rodinu či známych, prípadne kontaktovali priamo jeho.

Nemilou situáciou v nitrianskej MHD sa poslanci zaoberali na štvrtkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Šmehilová poukázala na problém, ktorý vznikol počas prázdnin v snahe riešiť zlý aktuálny stav. „Grafikon sa nemôže meniť bez toho, aby sme to schválili,“ spresnila. Ak v zásade nejde o nič mimoriadne, v lete sa rokovať nezvykne.

Podľa nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča mesto trvalo na tom, aby bol grafikon dodržaný. „Samozrejme, ak má niekto nedostatok vodičov, tak to asi nevie naplniť,“ poznamenal. Z diskusie na mestskom zastupiteľstve podľa hovorcu nitrianskej radnice Andreja Jančoviča vyplynulo, že dopravca predloží na schválenie návrh nového grafikonu, ktorý bude aktualizovaný aj na základe využiteľnosti a obsadenosti jednotlivých liniek autobusov.

Redukovanie spojov bolo horúcou témou aj na nitrianskej mestskej rade. „Ak by to Arriva nevedela pokryť, problematické linky by sme mohli vyriešiť využitím služieb iného dopravcu. Zatiaľ je to krátkodobá situácia, no ak by to trvalo dlhšie, budeme musieť hľadať nejaké vhodné východisko,“ doplnil Mikulášik.

Prvé zrušené spoje sa pre nedostatok vodičov objavili už začiatkom júna.

Prvé zrušené spoje sa pre nedostatok vodičov objavili už začiatkom júna. Nitre mali prísť pomôcť kolegovia z iných regiónov, kde Arriva pôsobí, a situácia sa mala stabilizovať. „Uplynulé prázdninové obdobie bolo problematické aj z dôvodu čerpania dovoleniek,“ spomenula hovorkyňa spoločností Arriva Petra Helecz.

V Nitre počas leta opakovane pribúdali oznamy o zrušených spojoch. Výpadky sa týkali najmenej dvoch liniek, no začiatkom augusta nejazdili autobusy dovedna až na deviatich. „Väčšina vynechaných spojov bola na linkách 24 a 32, keďže je na nich aj najväčšia frekvencia,“ vysvetlila Helecz. Nepomohlo ani to, že v priebehu júna a júla nastúpili traja noví vodiči a jedna ženská posila.

Aktuálne im vypomáhajú štyria kolegovia z Michaloviec. „Nedávno ukončili výcvik traja vodiči, ktorých sme postupne zaradili na linky. V autoškole sa momentálne pripravuje viac ako desať ďalších. Usilujeme sa zabezpečiť primárne tie spoje, ktorými cestujú deti do škôl,“ vyjadrila sa hovorkyňa.

Vodičov MHD chcú v Nitre robiť najmä kamionisti

O „flek“ vodiča v nitrianskej „emhádečke“ prejavili záujem zväčša muži po štyridsiatke – predovšetkým kamionisti, ktorí trávia veľa času mimo domova a bez svojich rodín. „Výhodou, ktorú vidia v povolaní šoféra mestskej, respektíve prímestskej dopravy, je stabilná dlhodobá práca v mieste bydliska. Ďalšou kategóriou sú starší muži, približne päť až osem rokov pred dôchodkovým vekom,“ pridala Helecz.

Nedostatok vodičov je podľa dopravcov obrovským celoslovenským problémom. „Pravidelne preto organizujeme náborové kampane a usilujeme sa aj o dlhodobé riešenia. Novým zamestnancom ponúkame pomoc s financovaním vodičského preukazu a prácu na skrátený úväzok. Dochádzajúcim vodičom poskytujeme ubytovanie zadarmo,“ uzavrela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Nitra #autobusy #školáci