Cena vojvodu z Edinburghu pre študentov z východu

Pomáhal rómskym žiakom na prvom stupni základnej školy, za čo ho ocenili Medzinárodnou cenou vojvodu z Edinburghu. Sedemnásťročný študent Gymnázia v Giraltovciach Daniel Miko ukázal, že má veľké srdce.

12.09.2017 13:00
Daniel Miko Foto: ,
Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburgu získal Daniel Miko (prvý zľava) aj desiatky ďalších mladých ľudí z východného Slovenska, ktorí sa zapojili do programu.
debata

Mladík sa neuspokojil len s vlastnými výbornými výsledkami, ale rozhodol sa doučovať skupinu rómskych detí zo susedstva v obci, kde žije. Po pol roku začala väčšina z nich aj vďaka nemu dosahovať lepšie známky. Prestížne ocenenie britskej kráľovskej rodiny si prevzal vo Dvorane Evanjelického kolégia v Prešove.

Vedomostný i ľudský potenciál

Tretiak z giraltovského gymnázia pochádza z malej obce v okrese Stropkov. Školu a vzdelanie bral odmalička vážne.

„K tomu, aby som sa škole venoval naplno, ma viedli rodičia. Obaja sú v tomto smere prísni a chceli, aby som niečo dosiahol a aby som neskončil tak, ako mnohé ďalšie deti,“ hovorí skromne Daniel.

Neuspokojoval sa len s hodinami, ktoré boli v rozvrhu, ale aktívne sa zúčastňoval aj viacerých krúžkov. Po skončení základnej školy zamieril na Gymnázium v Giraltovciach, kde rozvíja nielen svoj vedomostný, ale aj ľudský potenciál.

Tento rok sa rozhodol zapojiť do medzinárodného vzdelávacieho programu britskej kráľovskej rodiny, ktorý je výzvou pre študentov, aby pomáhali nielen sebe, ale aj iným. V rámci neho Daniel v obci, kde žije, dobrovoľne doučoval deväť rómskych detí vo veku od ôsmich do jedenástich rokov. „O ich problémoch sa dozvedela moja mama v práci, tak som nelenil,“ vysvetľuje Daniel.

Mladým sa venoval pol roka, každú sobotu, keď prišiel z internátu domov. Buď priamo tam, alebo v priestoroch obecného úradu. „Na začiatku vzdelávania som im dal vstupný test a po pol roku zasa výstupný. Väčšina detí urobila veľký pokrok,“ pridáva.

Hoci program, ktorý mal trvať šesť mesiacov, sa už skončil, Daniel chce rómskym deťom pomáhať aj naďalej. Napĺňalo ho to – a dávalo mu to dobrý pocit. Okrem doučovania detí zvládol aj ďalšie tri úlohy.

Za pomoci kamaráta sa naučil hrať na gitare, v posilňovni zdvihol nad hlavu činku so 60-kilovým závažím a s partiou kamarátov absolvoval dobrodružnú výpravu v prírode. Či sa Daniel raz vydá na učiteľskú cestu, to zatiaľ nevie. „Mám na rozhodnutie ešte takmer dva roky,“ pripomína s tým, že v každom prípade chce v štúdiu pokračovať na vysokej škole.

Štyri výzvy

Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu je vzdelávacím programom, ktorý pred šesťdesiatimi rokmi založil princ Filip, manžel britskej kráľovnej. Môžu ju získať mladí ľudia, ktorí sa neboja vytrvalo a cieľavedome posúvať hranice samých seba a sú ochotní pomáhať iným.

„Musia prekonať štyri výzvy. Rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľníci aspoň šesť mesiacov a zvládnuť dobrodružnú expedíciu v prírode,“ poznamenáva komunikačná manažérka Simona Lučkaničová.

Podľa jej slov sa ročne do boja o ocenenie zapája 1,3 milióna mladých ľudí vo veku od 14 do 24 rokov v 140 krajinách sveta, medzi ktorými je aj Slovensko. U nás sa tentoraz pridalo vyše tisícky šikovných. Absolventi sa naučili napríklad mandarínsku čínštinu, prešli kurzom umelej inteligencie a ďalšími prekážkami, ktoré si sami stanovili.

Lučkaničová zdôrazňuje, že mladí ľudia sa do programu zapájajú dobrovoľne prostredníctvom licencovaných miestnych centier Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu, ktoré sú najčastejšie na stredných školách, v neziskových organizáciách, v centrách voľného času a v iných organizáciách. Program je možné realizovať na troch úrovniach – zlatej, striebornej a bronzovej. Líšia sa v dĺžke a v náročnosti.

Prekonávanie samých seba

Vo Dvorane Evanjelického kolégia v Prešove nebol len Daniel, ale aj desiatky ďalších mladých ľudí z východného Slovenska, ktorí sa zapojili do programu a získali Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu. U všetkých rezonovala jedna kľúčová vlastnosť: neváhali pomáhať iným a latku náročnosti pritom zvýšili aj pre seba samých.

Napríklad Viktória Citráková, osemnásťročná študentka Obchodnej akadémie Polárna v Košiciach, každý týždeň varila a rozdávala jedlo bezdomovcom a v tejto aktivite pokračuje. Okrem toho vytvorila vlastnú zbierku poézie.

Jej rovesníčka Vanesa Vrabľová z Gymnázia sv. Edity Steinovej v Košiciach vypomáhala v detskom domove, cvičila jogu, či napísala zaujímavý príbeh v angličtine. „Priznávam, zápasila som často s tým, že sa mi nechce, no teraz si viem lepšie zmanažovať čas a pracovať na tom, čo chcem dosiahnuť,“ prezradila.

Chiara Frandoferová, osemnásťročná školáčka z Gymnázia sv. Jána Zlatoústeho v Humennom, si tiež nezvolila jednoduché ciele. Okrem toho, že navštevovala a pomáhala starším ľuďom v domove sociálnych služieb, učila sa po španielsky a predsavzala si zabehnúť 21 kilometrov.

Šesťkrát do týždňa trénovala a zlepšovala svoju fyzickú kondíciu, až sa jej podarilo úspešne zvládnuť Račiansky polmaratón.

Program má pokračovať aj o rok a jeho organizátori veria, že sa doň na Slovensku zapojí ešte viac mladých ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #študent #gymnázium #Giraltovce #Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu #Daniel Miko