Porušil predpisy, ale pokutu nedostal - kvôli dvojčatám

Trenčianski policajti Kristián Gramblička a Marcel Spaček neverili vlastným očiam, keď spozorovali divoko jazdiaceho vodiča. Razom sa vydali za ním zabrániť mu v nebezpečnej jazde, ale pri pohľade do auta ich čakalo ďalšie prekvapenie. Na zadnom sedadle našli mamičku, ktorá sa chystala rodiť.

20.09.2017 16:00
06-dvojicky 2x Foto: ,
Výsledkom policajnej akcie sú tieto dve krásne dievčatká, zľava Simonka a vpravo Kristínka.
debata (16)

Namiesto toho, aby páchateľa hneď niekoľkých priestupkov pokutovali, zapli majáky s húkačkami a zúfalému vodičovi cez upchaté mesto urobili sprievod. Do nemocnice to stihli len tak-tak. Už o pár desiatok minút prišli na svet dve krásne dievčatá Simonka a Kristínka.

Šťastnými rodičmi detí sú 32-ročný Radovan Zahorák s manželkou Evou, ktorí už spolu majú štvorročného syna Radka. Žena mala podľa pôvodného plánu rodiť až o dva týždne, ale už od rána sa podľa vlastných slov cítila akosi nesvoja. Muža teda poprosila, nech s ňou radšej zostane doma. Napokon urobil dobre, že ju poslúchol.

„Keď jej odtiekla plodová voda, sadli sme do auta a priznávam, ponáhľal som sa. Na Hrabovke bola nehoda, takže sme museli zvoliť obchádzku. Už to ma dosť vystresovalo,“ hovorí Radovan.

Otecko sa policajtom osobne poďakoval. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
19dvojicky5-tm Otecko sa policajtom osobne poďakoval.

Bolo pol ôsmej ráno a čím viac sa blížili k Trenčínu, tým väčšie boli ranné zápchy. „Už od Skalky sme išli v kolóne, predpisy som vlastne porušoval už odtiaľ. Trúbil som, vyhadzoval som smerovky, ale nie všetci sa mi chceli uhýbať, tak som trošku riskoval. Manželka mi vravela, nech spomalím, že to zvládneme, že je ešte čas, ale videl som na nej, že má kontrakcie. Keď som za sebou začul húkačky policajného auta, nevedel som, čo mám robiť. Či pokračovať, alebo zastaviť,“ vyznáva sa Radovan.

„Honda Civic sa v rannej špičke hnala veľkou rýchlosťou a predchádzala pred ňou idúce vozidlá. Preto policajti zapli výstražné svetelné i zvukové znamenie a začali toto auto prenasledovať. Vodič nezastavoval a v ranných kolónach pokračoval v jazde ďalej,“ vysvetlila trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Muži zákona napokon vozidlo dostihli a dostali sa až na jeho úroveň. Vtedy zbadali na zadnom sedadle ženu, ktorá mala evidentne pôrodné bolesti. „Otvoril som okno a zakričal, že manželka práve rodí,“ opisuje dramatickú situáciu Radovan. „Nevedel som, či mi dajú pokutu, ale oni ma, chvalabohu, začali sprevádzať ďalej,“ teší sa.

Policajti vyhodnotili situáciu ihneď a namiesto toho, aby bezradného otecka zastavili, zaradili sa pred neho. S húkaním sa preštrikovali cez upchaté mesto až do nemocnice. Stihli ešte zavolať aj na operačné stredisko, aby kolegov poinformovali, že robia sprievod rodiacej mamičke.

Šťastný trojnásobný otecko. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
19dvojicky7-tm Šťastný trojnásobný otecko.

Radovan nakoniec nevyfasoval pokutu, ale iba napomenutie. „Bol som rád. Policajti nie sú u nás veľmi obľúbení, to je fakt, ale som rád, že vďaka nim všetko dopadlo dobre. Urýchlili mi cestu, pretože v takom bleskovom čase by som sa inak do nemocnice nikdy nedostal. Kvôli nim moja manželka neporodila v aute. Boli kolóny, zápchy, najväčšia špička v Trenčíne,“ uzatvára šťastný a vďačný Radovan.

Adrenalínový zásah však majú za sebou aj samotní policajti – Kristián Gramblička, ktorý do zboru nastúpil len nedávno, a jeho skúsenejší kolega Marcel Spaček. „Vodičovi sme urobili sprievod prakticky až k vchodovým dverám pôrodníckeho oddelenia Fakultnej nemocnice v Trenčíne. Stihli sme to, našťastie, všetko načas. Nečakali sme, kým sa deti narodia, lebo sme mali služobné povinnosti, ale potom sme mu zavolali,“ hlási s úsmevom Spaček s tým, že možnosť dať mu pokutu ani neriešili. Za tých desať rokov, čo je v službe, zažil takúto akciu vôbec prvýkrát. „Bol som rád, že sme im mohli pomôcť,“ spomína jeho kolega Gramblička.

Podobnú naháňačku si trenčianski policajti zažili aj v máji, keď sa veľkou rýchlosťou hnal po ceste šofér Juraj z Nitry. Diaľnicou uháňal 166-kilometrovou rýchlosťou, pretože sa na zadnom sedadle práve chystala rodiť jeho manželka. Aj vtedy hliadka sprevádzala rodinu až do trenčianskej nemocnice – aj vďaka tomu sa podarilo pôrod stihnúť. Chlapec dostal meno Zachariáš.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #pôrod