Z bratislavskej Cvernovky bude Zwirn. Pozrite si vizualizácie novej štvrte

Po dvoch desaťročiach chátrania sa bývalá Bratislavská cvernová továreň znovu vracia na mapu Bratislavy. Do roku 2020 plánuje developer YIT postaviť prvú etapu novej rezidenčnej štvrte pod názvom Zwirn. Ide o blok ohraničený ulicami Košická, Páričkova a Svätoplukova.

03.10.2017 11:30
debata (107)
Rezidenčná štvrť Zwirn. Na vizualizácii budova... Foto: Vizualizácia YIT
YIT Zwirn ulicka Pradiaren Rezidenčná štvrť Zwirn. Na vizualizácii budova Pradiarene.

Prečo Zwirn?

Bývalú továreň na nite dnes nikto nenazve inak, ako Cvernovka. Investor projektu však pre svoju novú rezidenčnú štvrť vybral pomenovanie Zwirn. Vychádza z jedného z pôvodných názvov továrne – Pressburger Zwirnfabrik.

Hľadanie názvu štvrte bolo súčasťou súťaže, do ktorej sa zapojilo šesť kreatívnych agentúr. Víťazom sa stala agentúra MullenLowe GGK. Agentúra bude mať na starosti nové smerovanie a celkový vizuálny koncept projektu areálu.

Rezidenčná štvrť Zwirn. Foto: Vizualizácia YIT
YIT Zwirn ulicka Pradiaren 2 Rezidenčná štvrť Zwirn.
Rezidenčná štvrť Zwirn. Na pozadí vizualizácie... Foto: Vizualizácia YIT
YIT Zwirn namestie Rezidenčná štvrť Zwirn. Na pozadí vizualizácie aj ďalšie nové stavby, ktoré v okolí vyrastú v najbližších rokoch.

„Konceptom bývania aj architektúrou objektov v novej štvrti chceme nadviazať na históriu tohto miesta. Súčasťou prichádzajúcej éry bude aj nový názov, ktorý symbolizuje „posun vpred“ a zároveň spája celú zónu s jej históriou. Nový názov – Zwirn – vychádza z pôvodného mena cvernovej továrne a nesie v sebe tradíciu funkcie tohto areálu, na ktorú určite nechceme zabudnúť,“ hovorí generálny riaditeľ YIT Slovakia Milan Murcko.

Námestie pred Pradiarňou.
Rezidenčná štvrť Zwirn. Košická ulica.
+6Rezidenčná štvrť Zwirn. Na pozadí vizualizácie...

Architektonicko-urbanistickú súťaž na premenu areálu bývalej Bratislavskej cvernovej továrne vyhral ateliér Compass architekti práve vďaka prepojeniu bytových budov s infraštruktúrou a verejným priestorom. Výrazným prvkom návrhu štvrte je priestranné námestie, ktoré spája historickú budovu Pradiarne s novou štvrťou.

Aktuálne je projekt v procese získavania potrebných povolení. YIT plánuje začať s výstavbou podzemných garáží a námestia, ako aj s rekonštrukciou Pradiarne, začiatkom budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Cvernovka #YIT #Zwirn