Mesto pod Zoborom si chce titul Európske mesto športu zaslúžiť

Po Košiciach a Banskej Bystrici si titul Európske mesto športu preberie mesto pod Zoborom. Nitrianska radnica sľubuje nielen výstavbu dvoch športových hál na Čermáni a na sídlisku Diely, ale aj nové športové podujatia.

04.10.2017 13:00
Padák, paragliding, Nitra Foto: ,
Nitra bude po Košiciach a Banskej Bystrici ďalším Európskym mestom športu.
debata

Nitra sa môže pochváliť viacerými športovými talentmi. Medzi najznámejších patrí majster sveta a olympijský víťaz Matej Tóth, ale aj majstrovské tímy hokejistov, volejbalistov či basketbalistov. Titul Európske mesto športu 2018 môže pritiahnuť k športu aj ďalších.

Rozpohybovať Nitranov majú viaceré aktivity. Plánované sú rekonštrukcie starších športovísk. Modernizácia čaká futbalový štadión. Rozsiahlou opravou prechádza v súčasnosti zimný štadión. V meste majú pribudnúť aj úplne nové športoviská. Športovú halu plánuje radnica vybudovať v mestskej časti Čermáň na mieste, kde vlani v decembri zhorela do tla budova bývalej telocvične.

Primátor Nitry Jozef Dvonč vtedy prezradil, že tam počítali s projektom pre športové využitie. Budovu však búrať nechceli. „Plánovali sme ju zrekonštruovať. Keďže sme na to nemali dostatok vlastných finančných prostriedkov, hľadali sme mimorozpočtové zdroje.“

Nová hala vyrastie aj na sídlisku Diely. „Bude vhodná pre všetky druhy halových športov, ako sú hádzaná, futsal či volejbal, ale aj na organizáciu kultúrnych podujatí,“ spresnil hovorca nitrianskej radnice Andrej Jančovič. Výstavba oboch športovísk sa začne v budúcom roku. „Plánované je tiež rozšírenie siete cyklotrás,“ podotkol Jančovič. Pribudnúť by malo takmer 14 kilometrov.

V budúcom roku budú pokračovať tradičné športové podujatia, ktoré sú určené všetkým vekovým kategóriám, no priestor dostanú aj nové. Podľa Jančoviča sa do nich bude môcť svojimi návrhmi a nápadmi zapojiť i verejnosť.

„Novinkou budú plavecké kurzy pre deti a otvorenie všetkých dostupných športovísk pre verejnosť,“ spresnil. Pribudnúť by mala aj online prezentácia športových klubov a športovísk. Najpopulárnejším a najnavštevovanejším športom v Nitre je dlhodobo hokej, ďalej sú to futbal a volejbal. „Na hokejových play-off zápasoch je zimný štadión vypredaný. V prípade futbalu a volejbalu závisí počet divákov od toho, s akým súperom nitrianske družstvo hrá,“ doplnil.

V mestskom rozpočte je pre tento rok vyčlenených 738-tisíc eur na dotácie na telesnú kultúru. Celková podpora športu zo strany mesta je ročne okolo 1,8 milióna eur,“ dodal Jančovič. Titul Európske mesto športu 2018 si Nitra oficiálne prevezme 6. decembra v Bruseli. Na športové podmienky bola zvedavá hodnotiaca komisia Asociácie európskych miest športu – ACES Europe, ktorá ho udeľuje.

V septembri si osobne prezrela viaceré športoviská, napríklad nedávno zrekonštruovanú telocvičňu na Základnej škole Tulipánová či vynovený ovál na Základnej škole Nábrežie mládeže. Navštívila volejbalový a futbalový zápas.

„Komisiu zaujalo aj to, že mesto sa 80 percentami spolupodieľa na platení energií jednotlivým klubom a výraznou podporou prispieva pri organizácii rozmanitých športových akcií,“ priblížil Jančovič s tým, že ak je v areáli klubu bufet, prípadne iné zariadenie, tak 70 percent výnosu ide na činnosť mládežníckeho športu a 30 percent na opravy športových zariadení.

Košice boli prvým slovenským mestom, ktoré v roku 2016 získalo titul Európske mesto športu. O rok na to vybrala komisia Banskú Bystricu. V kategórii Európske hlavné mesto športu, ktoré sa udeľuje mestám nad 499-tisíc obyvateľov, zatiaľ Slovensko titul nezískalo. V roku 2016 sa ušiel Prahe. Bez slovenského zastúpenia je zatiaľ aj titul Európske malomesto športu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Európske mesto športu