Židovskú ulicu opäť predláždia, zaplatí to starosta Števčík

Dlažbu na Židovskej ulici pod Bratislavským hradom položili iba vlani v rámci revitalizácie ulice. Tú starosta Starého Mesta Radoslav Števčík hodnotí pozitívne. Horšie je to so samotnou dlažbou.

11.10.2017 14:30
debata (7)
Vizualizácia revitalizácie Židovskej ulice z... Foto: BA - Mestská časť Staré Mesto
židovská ulica, bratislava, Vizualizácia revitalizácie Židovskej ulice z roku 2016.

Po revitalizácii vznikla na Židovskej zóna s regulovaným vjazdom áut a podľa starostu sú aj ohlasy od obyvateľov pozitívne. Naopak, kritike od začiatku čelí veľkoformátová dlažba. „Ide o betónovú dlažbu s rozmerom 90×90 cm. Ukázalo sa, že bola nevhodne zvolená,“ konštatuje dnes starosta. Keď naprší či nasneží mení sa totiž na klzisko. Po zdrsnení však začala praskať a lámať sa. Mestská časť na jar dlažbu reklamovala u výrobcu a niektoré popraskané kúsky boli vymenené. Dlho to však nevydržalo.

Nová dlažba dlho nevydržala. Foto: Odkazprestarostu.sk
zidovska 1 Nová dlažba dlho nevydržala.
Oprava popraskanej dlažby. Foto: MČ Staré Mesto
zidovska Oprava popraskanej dlažby.

„Na vlastné náklady som si dal spraviť znalecký posudok, aby sme určili dôvody a príčiny toho, prečo tá dlažba nefunguje,“ povedal Števčík. Podľa jeho slov sa ukázalo, že vo vnútri mala byť vystužená kari rohožami, ale nebola. Kde sa stala chyba, nevedno, keďže výrobca deklaroval jej vlastnosti. Židovská však dostane novú dlažbu. Tá by mala ladiť s čadičovou na konci ulice a mať podstatne lepšie vlastnosti.

S výmenou povrchu na Židovskej sa začne už od pondelka budúceho týždňa. Investíciu za približne 30-tisíc eur zaplatí starosta z vlastného vrecka. „Ako starosta cítim zodpovednosť, že táto revitalizácia sa nepodarila v plnej miere a rozhodol som sa, že ako obyvateľ tejto mestskej časti jej darujem dar v podobe výmeny tejto dlažby,“ povedal Števčík. Odhadované náklady predstavujú ročný plat starostu.

Nová dlažba bude betónová, so zdrsneným povrchom a od slovenského výrobcu. Bude mať veľkosť 14×14 a 14×21 centimetrov. Výmena bude trvať asi tri týždne.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #revitalizácia #Židovská ulica