Na Devíne je havarijný stav, zvažujú zatvorenie priestranstva pod hradom

Situácia okolo Hradu Devín v hlavnom meste SR Bratislave je vážna, nič sa však nestalo a žiadne kamene nepopadali. Uviedol to statik Vladimír Kohút s tým, že mimoriadnu situáciu treba okamžite riešiť.

20.10.2017 11:08
Devin, horna terasa, otvorenie Foto: ,
Horná časť hradu Devín.
debata

Statik dodal, že Hrad Devín obnovujú a druhá etapa technického zabezpečenia je v najviac ohrozených častiach horného hradu. Nachádza sa tam aj objekt, pozostatok bývalého parkánu, ktorý pred dvoma rokmi klasifikovali ako havarijný stav. Vo štvrtok tam na lano zavesili Kohúta a keď bol blízko, zistil, že stav je havarijný a hrozí zosunutie veľkého objemu skál na cestu. Mimoriadna situácia bude podľa neho trvať dovtedy, kým budú dokumentovať stav objektu. Potom po konzultácii s pamiatkármi rozhodnú, čo bude ďalej, aby nebezpečenstvo odstránili.

Vo štvrtok 19. októbra vznikla mimoriadna udalosť na Slovanskom nábreží, na sútoku Dunaja a Moravy v Mestskej časti Bratislava – Devín. Spôsobilo ju zvetranie opravovaného hradného muriva, ktorý je na Devíne v časti nad sútokom riek Dunaja a Moravy. Na základe posúdenia mimoriadnej situácie Mestská časť Bratislava – Devín uzatvorí priestranstvo pod hradom mobilným hradením.

debata chyba
Viac na túto tému: #Devín #statik