Cesty okolo Popradu sú zjazdné, hasiči po kalamite zasahovali na rôznych miestach Slovenska

Hasiči aj počas pondelka pracovali na odstraňovaní následkov veternej kalamity, ktorá v nedeľu zasiahla územie Slovenska. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, najviac práce mali hasiči v Trnavskom kraji, ktorí od rána zasahovali desaťkrát.

30.10.2017 10:16 , aktualizované: 13:35
cesta tatry poprad sneh Foto: ,
Problém na cestách majú podľa cestárov hlavne tí vodiči, ktorí majú na kolesách letné pneumatiky.
debata (3)

Od nedeľného rána do 11:30 do pondelka vykonali profesionálni a dobrovoľní hasiči už šesťsto výjazdov a ešte stále zasahujú.

Na strednom Slovensku energetici pracujú ešte na štrnástich poruchách vedenia vysokého napätia a postupne obnovujú dodávku elektriny do domácností. Informoval o tom hovorca Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie (SSE-D) Miroslav Gejdoš. „Momentálne ešte odstraňujú následky víchrice hlavne na Považí, Orave, Liptove a v Kremnici. Bez elektriny je ešte asi 4 800 odberných miest. Pokiaľ nám to počasie a terén dovolia, na odstraňovaní porúch budú naši zamestnanci pracovať nepretržite, až kým neobnovia dodávku všetkým obyvateľom,“ uviedol Miroslav Gejdoš.

Podľa hovorcu SSE-D je možné, že v niektorých lokalitách potrvá oprava vedenia aj dlhšie. V takých prípadoch spoločnosť urobí všetko pre to, aby odberateľov mohli zásobovať čo najskôr a ak to bude nutné, aj z iných vetiev elektrického vedenia. „V oblasti stredného Slovenska nás v nedeľu najviac potrápili výpadky na vedeniach vysokého napätia. Dokopy sme ich zaevidovali približne tridsať. Na príčine boli najmä stromy, ktoré popadali na vedenie a poškodili vodiče. V niektorých prípadoch vietor polámal aj stĺpy,“ povedal Radomír Rajčáni, riaditeľ divízie Prevádzky a údržby energetických zariadení SSE-D. Nedeľná kalamita zapríčinila výpadky elektriny na 90-tisícoch odberných miest na celom strednom Slovensku.

V nedeľu Slovensko podobne ako aj iné krajiny strednej Európy zasiahol silný vietor. Západné a stredné Slovensko trápili výpadky elektriny, problémy boli aj na železniciach, kde nepremávali alebo meškali vlaky. Silné búrky zasiahli strednú a severnú Európu, pričom zabili najmenej päť ľudí v Nemecku, Poľsku a v Českej republike.

V Poprade počas celej noci snežilo

Cestári majú za sebou rušnú noc, v oblasti Popradu počas celej noci snežilo, najintenzívnejšie v oblasti Vysokých Tatier. „Pretrvával silný vietor, ktorý na viacerých úsekoch komplikoval údržbu ciest. Všetci vodiči počas celej noci nepretržite pluhovali a posýpali,“ informoval Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad. Dnes ráno sú všetky cesty v oblasti zjazdné. „Cesty sú mokré, na cestách vo vyšších polohách sa nachádza ujazdený sneh od dvoch do piatich centimetrov,“ uviedol riaditeľ, podľa ktorého cestári nepretržite pokračujú v udržiavaní zjazdnosti.

V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča bolo počas 24 hodín nasadených 16 sypačov. Cestári prepluhovali 2 580 kilometrov ciest, posypali 1 040 kilometrov ciest chemickým posypovým materiálom, teda soľou a 270 kilometrov inertným materiálom, kamenivom. Podľa cestárov išlo z hľadiska údržby ciest o najhoršiu kombináciu, keď pršalo, snežilo a fúkal silný vietor, cesty museli prepluhovať a posypať niekoľkokrát. Problém na cestách majú podľa cestárov hlavne tí vodiči, ktorí majú na kolesách letné pneumatiky. Barilla im odporúča, aby sa Vysokým Tatrám vyhli a pneumatiky čo najskôr vymenili za zimné.

Vo Vysokých Tatrách hlásia naďalej problémy Tatranské elektrické železnice. Ako uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavliková, v nedeľu o 18:00 bola pre popadané stromy zrušená aj náhradná autobusová doprava. „TEŽ ešte stále nepremávajú v úseku Štrbské Pleso a Vyšné Hágy, dnes od 5:20 však funguje náhradná autobusová doprava. Rovnako nepremáva ozubnicová železnica,“ informovala. „Problémom sú predovšetkým spadnuté stromy a spadnuté konáre na trakčné vedenie, stromy sú aj priamo na trati,“ vysvetlila Pavliková.

Hasiči odstraňovali popadané stromy z ciest aj v nedeľu večer a v noci vo viacerých okresoch Prešovského kraja, potvrdil pre SITA operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove.

V Bachledovej doline ostáva aj dnes pre silný vietor zatvorený Chodník korunami stromov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #sneh