Plot pri americkej ambasáde má oporu v diplomatickej zmluve

Osud plota okolo americkej ambasády v centre hlavného mesta má v rukách stavebný úrad. Ten začal konanie o jeho odstránení, pretože je čiernou stavbou.

14.11.2017 20:00
debata (63)

Do kauzy, ktorá sa ťahá od minulého augusta, môžu však vstúpiť medzinárodné zmluvy, konkrétne Viedenský dohovor o diplomatických stykoch. Vďaka nemu nevábne oplotenie, ktoré slúži ako bezpečnostné opatrenie, bude aj naďalej pretínať vynovené Hviezdoslavovo námestie.

Na plot sa prišli pozrieť v rámci tzv. miestneho zisťovania úradníci zo stavebného úradu v mestskej časti Staré Mesto. Podľa poslanca mestského zastupiteľstva Martina Borguľu táto previerka, ako aj následné ústne rokovanie preukázali, že americká ambasáda nemá platnú nájomnú zmluvu k pozemkom, na ktorých sa čierna stavba nachádza. „Účastníci pojednávania preto konštatovali, že nie je dôvod na dodatočnú legalizáciu plota,“ dodal Borguľa.

Ambasáda v dobrej viere rokovala s mestom Bratislava o prenájme bezpečnostného obvodu. Sme pripravení platiť novonastavený ročný poplatok približne 480-tisíc eur.
Americká ambasáda

Nájomná zmluva na pozemky, na ktorých plot stojí, vypršala 15. augusta 2016. Hoci mestské zastupiteľstvo vlani v júni odsúhlasilo jej predĺženie na ďalšie tri roky, ambasáda dodatok k zmluve podpísala až po uplynutí doby nájmu. Neskôr mestskí poslanci návrh na predĺženie nájmu do 15. augusta 2019 niekoľkokrát odmietli.

Podľa Borguľu už len samotný fakt, že sa miestne zisťovanie konalo, je dobrou správou. „Je to dôkazom toho, že sa proces odstránenia čiernej stavby na Hviezdoslavovom námestí začal a je nezvratný,“ myslí si. Ako dodal, očakáva, že stavebný úrad v krátkom čase rozhodne o zrušení oplotenia. Ambasáda sa podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou odvolá, vec potom skončí na okresnom úrade. Poslanec však verí, že aj ten sa prikloní k stavebnému úradu. „Podľa mojich predpokladov by niekedy začiatkom budúceho roka mohol byť plot definitívnou minulosťou,“ nádeja sa.

Sporný plot okolo amerického veľvyslanectva. Foto: Ivan Majerský, Pravda
plot americka ambasada, americke velvyslanectvo, plot Hviezdosla Sporný plot okolo amerického veľvyslanectva.

O komplikovanej situácii debatoval minulý týždeň aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok s americkým veľvyslancom na Slovensku Adamom Sterlingom. „V komunikácií s relevantnými inštitúciami opakovane a aktívne poukazujeme na skutočnosť, že Slovenská republika je zmluvnou stranou Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch a ako prijímajúci štát je povinná všemožne uľahčiť výkon funkcií diplomatickej misie a nesie v tomto zmysle plnú medzinárodnoprávnu zodpovednosť,“ reagoval pre Pravdu hovorca rezortu Peter Susko.

Viedenský dohovor, na ktorý sa rezort odvoláva, konštatuje, že „prijímajúci štát buď vysielajúcemu štátu uľahčí v súlade so svojimi zákonmi získať miestnosti potrebné pre misiu na svojom území, alebo mu pomôže obstarať umiestnenie misie iným spôsobom“. Dohovor rozumie pod pojmom miestnosti misie „budovy alebo časti budov a k nim priľahlé pozemky bez ohľadu na vlastníctvo, ak sa používajú pre účely misie, vrátane rezidencie šéfa misie“.

zväčšiť Bratislavská mestská časť Staré Mesto začala v... Foto: Pravda, Ivan Majerský
plot americka ambasada, americke velvyslanectvo, plot Hviezdosla Bratislavská mestská časť Staré Mesto začala v októbri 2017 konanie o nariadení na odstránenie stavby plota z námestia.

Na Viedenský dohovor odkazuje aj americká ambasáda a dodáva, že plotom chce zaručiť bezpečnosť všetkých zamestnancov aj návštevníkov veľvyslanectva. „Ambasáda v dobrej viere rokovala s mestom Bratislava o prenájme bezpečnostného obvodu. Sme pripravení platiť novonastavený ročný poplatok približne 480-tisíc eur. Mestskému parlamentu sa však opakovane nepodarilo naplniť kvórum potrebné na schválenie nájmu nášho bezpečnostného obvodu,“ uviedlo pre Pravdu veľvyslanectvo, podľa ktorého je nešťastné, že sa z otázky bezpečnosti jeho pracovníkov, ako aj občanov Bratislavy a návštevníkov ambasády, stala politická téma.

„Nielen že to do dnešného dňa stálo mesto približne milión eur na možnom nájomnom, ale tiež odklonilo pozornosť od plnenia našich spoločných slovenských a amerických cieľov,“ doplnilo veľvyslanectvo v stanovisku.

Kauza plot

  • **2005 **– Hlavné mesto Bratislava, mestská časť Staré Mesto a Spojené štáty americké podpísali zmluvu o prenájme pozemkov na vybudovanie bezpečnostnej zóny. Zmluva má platiť do roku 2015.
  • **2013 **– Ambasáda žiada o predĺženie zmluvy o ďalších desať rokov. Neúspešne.
  • **2014 **– V januári žiada veľvyslanectvo o predĺženie zmluvy o 18 mesiacov, do 15. augusta 2016. V máji mestské zastupiteľstvo návrh odobrilo.
  • **2016 **– Mestské zastupiteľstvo schválilo v júni predĺženie nájmu o tri roky s opciou na ďalšie dva roky. Ambasáda doručila podpísaný dodatok až po uplynutí doby nájmu.
  • V septembri mestskí poslanci zmietli návrh na ďalšie predĺženie zmluvy zo stola. Ambasáda tak od 16. augusta zaberá priestor pod plotom bez platnej nájomnej zmluvy.
  • **2017 **– Zastupiteľstvo opäť rozhodovalo o predĺžení nájomnej zmluvy. Odmietlo ho vo februári aj v apríli. Mestská časť Staré Mesto začala v októbri konanie o nariadení na odstránenie stavby.

Podľa Suska rezortu diplomacie záleží na tom, aby sa dosiahlo obojstranne prijateľné riešenie. „Ministerstvo sa bude naďalej v dialógu s dotknutými inštitúciami – okrem iných veľvyslanectvo USA, ministerstvo dopravy aj mestská časť Bratislava-Staré Mesto – uznávajúc ich autonómnosť zasadzovať za potrebu rešpektovania všetkých záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných dohôd,“ uzavrel hovorca.

Definitívnou bodkou za celým problémom bude zrejme až plánované sťahovanie ambasády, ktoré je v nedohľadne. Veľvyslanectvo si vyhliadlo pozemok v blízkosti novej budovy Slovenského národného divadla, zatiaľ však nedošlo k dohode všetkých dotknutých strán. Ak sa tak stane, v tejto lokalite vyrastie celkom nová budova zastupiteľské­ho úradu.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #plot #americká ambasáda #Americká ambasáda v Bratislave #Hviezdoslavovo námestie