Škola v Žiline sa chce kvôli vysielaču súdiť

Vysielač, ktorý mobilný operátor umiestnil pred štyrmi rokmi na budovu Základnej školy v žilinskej mestskej časti Budatín, nie je vôbec jednoduché zrušiť. A to i napriek tomu, že škola rok dopredu upozornila, že končí nájomnú zmluvu. Teraz musí vysielač strpieť ako vecné bremeno, až kým operátor nezíska nové miesto, kam ho bude môcť premiestniť. Argumentuje prevádzkou vo verejnom záujme. Spor sa zrejme dostane na súd.

20.11.2017 16:00
debata (2)
Sporný vysielač je na streche školy od roku 2013. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
06 dole vysielac jaloviarova 2x Sporný vysielač je na streche školy od roku 2013.

Proti umiestneniu vysielača obyvatelia z okolia školy začali spisovať petíciu. Obavy majú najmä z negatívneho pôsobenia na zdravie a životné prostredie. „Záujem o občana a zdravie je na poslednom mieste. Chceme, aby to odsunuli do bezpečnej vzdialenosti od obydlí,“ hovorí členka petičného výboru Eva Kocúrová.

Vysielač sa mal po troch rokoch fungovania ešte rozšíriť, a to vyvolalo u ľudí nevôľu. S ďalšou prevádzkou už nesúhlasila ani škola. Ešte vlani, teda rok dopredu, oznámila ukončenie nájomnej zmluvy k 31. októbru 2017. „Vyzvali sme, aby ho odstránili, čo sa nestalo. Následne si dali vecné bremeno,“ poukazuje riaditeľka školy Mária Luptáková.

Žilinský mestský poslanec Ján Puček si nemyslí, že sa operátor zachoval férovo. „Pri uzatváraní zmluvy nás neupozornili, že keď sa zmluva skončí alebo vypovedá, vznikne tam zákonné vecné bremeno,“ povedal.

Keďže operátorovi sa nepodarilo zmluvu predĺžiť, a počas roka ani vysielač preložiť, ostáva na streche školy. Tvorí súčasť elektronickej komunikačnej siete, ktorú spoločnosť prevádzkuje vo verejnom záujme. Ináč by ľudia prišli o signál. Keď bude možnosť, vysielač presťahujú. „Okamžite, ako sme sa dozvedeli, že nám nepredĺžia nájom na budove základnej školy, začali sme hľadať možnosti prekládky. Našli sme ju v areáli vodární. Doteraz k prekládke nedošlo aj preto, že hlavný architekt mesta Žilina neudelil súhlas. Samotná prekládka vysielača je zložitý úkon po technickej i administratívnej stránke,“ tvrdí Peter Kimijan, hovorca pre korporátne záležitosti spoločnosti Slovak Telekom. So škodlivosťou nesúhlasí. „Čo sa týka žiarenia, hodnoty sú hlboko pod zákonom stanovenou normou, čiže negatívne vplyvy môžeme bezpochyby vylúčiť,“ dodal.

Elektrotechnik Jiří Tobola, ktorý sa touto problematikou zaoberá, poukazuje aj na nekoncepčné budovanie vysielačov v husto obývaných aglomeráciách, kde sa nimi éter enormne zasycuje. „Vo svete stavajú operátori tieto stavby mimo zastavané časti intravilánov. Dá sa to všetko riešiť, je to otázka vôle operátorov,“ povedal.

Škola sa síce chystá podať žalobu, no súdny spor môže trvať dlho. Mesto by preto malo nájsť riešenie, ako v budúcnosti regulovať výstavbu výkonných vysielačov v zastavaných územiach. Tak, aby sa v obytných zónach využívali napríklad optické siete či menšie vysielače s nižším vyžarovaním. Môže tak urobiť prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia mesta alebo reguláciou v územnom pláne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #vysielač