Odsúdeného exstarostu Baču zadržali a odviezli do väzenia

Polícia v Starej Turej zadržala a do väznice v Ilave eskortovala bývalého starostu obce Višňové Jaroslava Baču, ktorému Krajský súd v Trenčíne za pokus o vraždu manželky potvrdil trest odňatia slobody na dvadsať rokov.

20.11.2017 12:08 , aktualizované: 15:17
debata (17)

Informovala o tom Elena Antalová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne.

Vydýchnuť si tak môže poškodená, dnes už bývalá manželka Janka Bačová, ktorá mala z páchateľa obavy. "Kým nemám istotu, že naozaj už je vo výkone trestu, tak stále sú tam tie obavy. Dúfam, že to nebude dlho trvať,“ povedala Bačová v pondelok napoludnie krátko potom, ako Krajský súd v Trenčíne zamietol odvolanie obžalovaného proti rozsudku prvostupňového súdu. Bača na verejné zasadnutie neprišiel, dal však súhlas na konanie bez neho. Krátko po rozhodnutí súdu ho policajti zadržali.

Bývalý starosta obce Višňové Jaroslav Bača (Smer-SD) má ísť za pokus o vraždu svojej manželky Janky na dvadsať rokov do väzenia.

Krajský súd v Trenčíne potvrdil rozsudok okresného súdu z júna tohto roku. Bača si definitívny verdikt súdu vypočuť neprišiel, dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

Súd zároveň vydal príkaz na zadržanie odsúdeného a jeho dodanie do výkonu trestu odňatia slobody. Šesťdesiatnik Bača si má trest odpykať vo väzení s maximálnym stupňom stráženia, okrem toho má svojej obeti zaplatiť 34-tisíc eur. Proti rozhodnutiu súdu nie je prípustný opravný prostriedok.

Jeho bývalá manželka Janka Bačová vyjadrila spokojnosť s verdiktom Krajského súdu v Trenčíne. Napriek tomu netajila obavy o svoj život, keďže páchateľ je stále na slobode. Ešte pred verejným zasadnutím senátu trenčianskeho súdu požiadala políciu o ochranu. Zvýšený počet policajtov monitoroval aj konanie na súde.

Bača čelil obvineniu z obzvlášť závažného pokusu vraždy v štádiu pokusu za svoj čin z marca 2014, keď v obci Višňové v okrese Nové Mesto nad Váhom minimálne dvakrát vystrelil na svoju vtedajšiu manželku, pričom ju trafil do ľavej strany hrude a do ramena. Ženu s vážnymi zraneniami hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne.

Prípad z roku 2014

Krajská prokuratúra v Trenčíne trestné stíhanie Jaroslava Baču v roku 2014 s poukázaním na psychiatrický posudok zastavila pre jeho nepríčetnosť v čase spáchania skutku. Podľa posudku trpel vtedajší starosta žiarlivostnou paranojou.

Prokurátor Generálnej prokuratúry toto uznesenie zrušil a krajskej prokuratúre prikázal, aby vo veci ďalej konala. Okresný súd v Trenčíne mal v júni tohto roku k dispozícii nový psychiatrický posudok, ktorý nepotvrdil nepríčetnosť obvineného.

Baču odsúdil na dvadsať rokov väzenia v ústave s maximálnym stupňom stráženia, ako aj na náhradu škody poškodenej bývalej manželke a príslušnej zdravotnej poisťovni.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Višňové #manželstvo #žiarlivosť #starosta #pokus o vraždu