Lunter upozornil na podozrivé nakladanie s majetkom kraja

Novozvolený predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter dnes na tlačovej konferencii upozornil na nezákonné verejné obstarávania a nehospodárne nakladanie s majetkom kraja v posledných mesiacoch pred koncom volebného obdobia súčasného vedenia kraja.

21.11.2017 17:45
Lunter Ján Foto: ,
Novozvolený predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter počas tlačovej besedy o aktuálnom nehospodárnom rozpredaji majetku Banskobystrickej regionálnej správy ciest.
debata (154)

Ako informoval Matej Bučko z tímu Jána Luntera, témami tlačovej konferencie bolo porušenie zákona o verejnom obstarávaní a predaj 103 položiek prebytočného majetku kraja za jedno euro. Lunter ešte na konci júna spolu so svojím tímom podal podnet na kontrolu nezákonného verejného obstarávania rekonštrukcie ciest v kraji. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) dal teraz novozvolenému predsedovi za pravdu a konštatoval, že porušenie zákona malo vplyv na výsledok verejného obstarávania.

„Na základe tohto nezákonného postupu môže ÚVO uložiť Úradu BBSK pokutu vo výške 5% z celkovej sumy obstarávania. Aj preto by bolo dobré, keby súčasné vedenie kraja zastavilo súťaženie nových zákaziek a nerealizovali sa tie, ktoré boli obstarávané v rozpore so zákonom,“ dodal Matej Bučko.

Ďalším problémom je predaj prebytočného majetku Banskobystrickej regionálnej správy ciest. Viac ako 103 položiek bolo podľa zmluvy zo septembra tohto roka predaných za jedno euro. „Istá časť techniky je nepoužiteľná, ale mnohé z nich sú hodné toho, aby boli predané v súlade so zásadami hospodárenia s majetkom kraja,“ povedal Stanislav Horník, poslanec zastupiteľstva BBSK za okres Detva. Medzi predanými položkami je aj technika a automobily s rokom výroby 2008. „Mal byť vypracovaný znalecký posudok a mal sa predať za primeranú cenu, ktorá je trhová,“ dodal Horník.

Novozvolený predseda BBSK Ján Lunter upozornil, že stále nie je známy termín konania ustanovujúceho zastupiteľstva BBSK. „Vyzývam súčasného župana, aby prestal konať vo veciach, ktoré poškodzujú kraj a aby sa viac venoval tomu, ako odovzdať moc na úrade. Vyzývam ho, aby nevytváral nové pracovné zmluvy a aby nepokračoval v predaji majetku kraja,“ adresoval Ján Lunter slová dosluhujúcemu Marianovi Kotlebovi.

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj #Ján Lunter