Rastislav Trnka sa ujal funkcie predsedu Košického kraja

Trnka plánuje dať urobiť protikorupčný audit a audit, ktorý má posúdiť efektívnosť úradu.

04.12.2017 13:56 , aktualizované: 15:38
Rastislav Trnka Foto: ,
Nový predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka sa v pondelok ujal funkcie.
debata (1)

Novozvolený predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka na dnešnom ustanovujúcom rokovaní košického krajského zastupiteľstva zložil zákonom prepísaný sľub a prebral insígnie z rúk doterajšieho predsedu Zdenka Trebuľu. „Je to pre mňa česť a veľká zodpovednosť,“ povedal Trnka. Následne sľub zložilo aj 57 nových poslancov.

„Viem, že voliči sú plní očakávaní a je to pre mňa veľký záväzok. Počas piatich rokov sa budem snažiť napĺňať očakávania obyvateľov spolu s poslancami. Želám si, aby slušnosť a morálka neboli len prázdnymi slovami, ale stali sa normou pre všetkých pracovníkov úradu pri vybavovaní záležitosti občanov a vytváraním podmienok pre úspešný rozvoj KSK,“ povedal v slávnostnom príhovore Trnka.

Uviedol, že chce začať realizovať program, ktorý zverejnil na začiatku kampane. Napríklad chce zriadiť Rady starostov a primátorov ako svoj poradný orgán, plánuje zriadiť aj post splnomocnenca pre sociálne znevýhodnených občanov a národnostné menšiny. Z ich podnetov a návrhov chce vychádzať.

Zvýšiť chce efektivitu finančných prostriedkov, ktoré vynakladá krajská samospráva na vykonávanie svojich kompetencií, ale nemá to byť na úkor znižovania kvality poskytovaných služieb pre občana. Plánuje dať urobiť protikorupčný audit a audit, ktorý má posúdiť efektívnosť úradu. Na druhej strane uviedol, že na úrade nechystá nijaké personálne čistky, pripustil však, že k istým zmenám dôjde.

Za prvých 100 dní chce splniť hlavné body svojho programu

Košickému kraju už šéfuje 33 – ročný Rastislav Trnka, ktorý sa oficiálne ujal funkcie po včerajšom slávnostnom zasadnutí zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK). Tvrdí, že okamžite začne napĺňať svoj volebný program. Fakt, že je najmladším predsedom kraja na Slovensku nevníma ako problém, práve naopak.

Aké sú vaše očakávania na najbližších 5 rokov?

„Verím, že sa staneme synonymom ekonomicky úspešného kraja. Želám si, aby slušnosť a morálka v politike nezostali len prázdnymi slovami, o ktoré sa bude opierať úrad KSK a všetky naše inštitúcie.“

Vaše prvé kroky vo funkcii predsedu KSK?

Zameriam sa hlavne na priority, ktoré som si stanovil. To je 12 bodov na prvých 100 dní. V skratke ide o protikorupčný audit, začať s projektom krajskej futbalovej ligy, projekt Agrokruhov, či výjazdové zasadnutia v každom meste kraja. Čiže s tým, čo som sľúbil aj začnem."

To boli body z vášho programu, ale ktoré problémy najviac trápia Košický kraj?

„Nezamestnanosť, rómska problematika, úroveň sociálnych služieb a doprava. Ide o problémy, ktoré treba prioritne riešiť.“

Absolvovali ste aj rokovania s jednotlivými poslaneckými klubmi? Lebo sily v krajskom parlamente sú pomerne vyrovnané…

„S poslancami si ešte sadneme. myslím si, že naše programy sa do veľkej miery zhodujú a na tom budeme stavať. Budeme sa snažiť hľadať prieniky a verím, že sa podarí nadviazať úspešnú spoluprácu s väčšinou poslancov. Aj pokiaľ ide o posty mojich zástupcov, súvisí to s počtom poslaneckých klubov a ich silou a ich počtom poslancov. Po rokovaniach s klubmi oficiálne oznámim, k akým dohodám sme dospeli.“

Po víťazstve vo voľbách ste vyhlásili, že niektoré osoby nemajú na úrade KSK čo hľadať. Chystáte personálne čistky?

„Personálnymi čistkami by som to určite nenazval. Ale prebehne personálny audit a na základe výsledkov sa budú odvíjať ďalšie kroky. No keď budú vypísané výberové konania na vedúcich odborov, chcem, aby nad rámec zákona prebehli verejné vypočutia kandidátov. Bude to príspevok k transparentnos­ti.“

Ako vnímate napadnutie výsledku volieb vašim protikandidátom Richardom Rašim?

„Už som sa k tomu viackrát vyjadril. Vnímam to ako neschopnosť Smeru niesť zodpovednosť za výsledky v krajských voľbách. Myslím si, že podanie Richarda Rašiho nebude úspešné.“

Po skončení rokovania Trnka v odpovediach na otázky novinárov uviedol, že ešte nevie, aké poslanecké kluby sa budú kreovať v zastupiteľstve.

V krajskom zastupiteľstve bude v nasledujúcom volebnom období pôsobiť 57 poslancov, pričom koalícia vedená stranou Smer-SD má 16 poslancov a rovnako 16 poslancov má aj koalícia vedená OĽaNO, šesť poslancov má strana Most-Híd a po jednom strany SNS, SMK-MKP, Šport do Košíc a na Východ. Mandát poslanca získalo až 16 nezávislých kandidátov. „Až budem poznať zloženie klubov, budem s nimi rokovať o počte podpredsedov KSK, ako aj o jednotlivých menách či kreovaní komisií,“ odpovedal Trnka na otázku, či po jednom poste podpredsedu ponúkne aj strane Smer-SD a nezávislým. Očakáva, že by sa tak mohlo udiať do konca tohto roka.

Trebuľa: Rozpočet je pripravený

„Pre Trnku skončil čas sľubov a nastáva čas ich plnenia. Bude od neho záležať, či sa obklopí múdrymi a rozumnými ľuďmi, aby to dokázal,“ povedal dnes pre médiá Zdenko Trebuľa, ktorý bol predsedom kraja dvanásť rokov.

Dodal, že zadlženosť kraja sa podarilo znížiť na 21 percent a rozpočet na budúci rok je pripravený. „Ešte môžu doň vstupovať, ale my sme mali povinnosť ho pripraviť,“ spresnil Trebuľa.

A ako si bude oddnes užívať dôchodok? „Ráno si pozriem správy na internete, lebo televíziu už veľmi nepozerám. Mám ešte toľko plánov, že sa až bojím, kedy to všetko stihnem,“ načrtol Trebuľa s tým, že oficiálne sa stane dôchodcom 15. decembra, dovtedy bude samoplatcom. „Chcem veľa cestovať po Slovensku aj v zahraničí. To sú moje predstavy,“ uzavrel košický exžupan.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #župan #Rastislav Trnka