Bratislava prenajme pozemky na sanáciu skládky vo Vrakuni

Hlavné mesto SR Bratislava za jedno euro prenajme Ministerstvu životného prostredia SR pozemky na sanáciu skládky bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni. Rozhodli o tom bratislavskí mestskí poslanci na rokovaní zastupiteľstva.

08.12.2017 09:12
debata

Nájom jedno euro za pozemky rezort životného prostredia zaplatí počas sanácie skládky. Starosta Vrakune a zároveň mestský poslanec Martin Kuruc poznamenal, že so sanáciou skládky by tak mohli začať v novom roku. Okrem magistrátu však stanovisko k pozemkom, na ktorých chcú robiť sanáciu, musia dať aj ďalší jeho štyria vlastníci.

Generálna riaditeľka Sekcie geológie a prírodných zdrojov Ministerstva životného prostredia SR Vlasta Jánová dnes večer novinárom na rokovaní zastupiteľstva povedala, že ministerstvo prenájmom za jedno euro potrebuje získať vzťah k nehnuteľnosti, aby sa mohli pohnúť s územným konaním. Ako dodala, s ďalšími štyrmi vlastníkmi pozemkov ministerstvo rokuje.

Chemická skládka z bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova sa nachádza na rozhraní mestských častí Bratislava – Ružinov a Vrakuňa na ploche cca 4,65 hektára. V rokoch 1966–1980 tu uložili viac ako 100-tisíc kubických metrov odpadu bez vybudovania nepriepustných tesniacich prvkov. Náklady na sanáciu skládky sa odhadujú na viac ako 30 miliónov eur, konečnú sumu ale určí verejné obstarávanie, ktoré MŽP spustilo koncom apríla. Na sanáciu majú použiť metódu enkapsulácie, ktorou obsah skládky izolujú od okolitého prostredia. Ide o zhruba dva kilometre dlhú, 22 metrov hlbokú a 80 centimetrov širokú podzemnú tesniacu stenu a nepriepustné prekrytie povrchu skládky. Súčasťou sanácie bude aj čerpanie a čistenie kontaminovaných podzemných vôd v okolí skládky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Vrakuňa #toxická skládka #CHZJD