V cestovaní zadarmo v Žiline zrovnoprávnili všetky deti

V Žiline už nebude platiť, že ak žiaci nemajú zaplatené smeti, nemôžu cestovať žilinskom dopravou tak ako ich rovesníci bez dlhov.

19.12.2017 09:19
debata (3)

Na deti totiž chodia výmery za smeti a ak ich nemajú zaplatené, sú dlžníkmi. Od nového roka budú podmienkami už len vek 6 až 15 rokov a trvalý pobyt v Žiline. Primátor Igor Choma, ktorý podmienku bezdlžnosti pre deti zrušiť odmietal, musel napokon ustúpiť.

Išlo nám o to ako nediskriminovať deti len preto, že ich rodičia za ne neplatia za smeti.
poslanec žilinského mestského zastupiteľstva Peter Ničík

V Žiline bola okolo bezplatnej dopravy detí zvláštna situácia už od leta. Mesto zrušilo školu, ktorú navštevovali najmä deti zo žilinskej kolónie, kde žijú prevažne chudobné rodiny, neplatiči a zväčša Rómovia. Po zrušení školy musia dochádzať do vzdialenejších škôl a práve možnosť bezplatnej dopravy by im to výrazne zjednodušila. No ako neplatiči, s dlhom za smeti, výhodu využívať nemohli.

Deti doplácali na svojich rodičov

Žilinský poslanec Ľubomír Bechný (nezávislý) upozornil, že deti zo zákona nemôžu pracovať, teda osobne riešiť svoj dlh. Považoval za nespravodlivé, že deti znášajú následky, ak ich rodičia neplatia, nemôžu preto cestovať zadarmo a sú nástrojom na vyvolávanie tlaku na neplatičov.

Bechný navrhol, aby bezplatná doprava bola pre všetkých žilinských žiakov. Žilinský primátor Igor Choma (Smer-SD) to odmietal. Tvrdil, že chce zachovať filozofiu mesta, ktorú presadzuje pri bezplatnej MHD a tým je okrem trvalého pobytu aj to, aby obyvatelia boli motivovaní platiť mestské dane.

V Žiline bola okolo bezplatnej dopravy detí... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Žilina, doprava, autobus V Žiline bola okolo bezplatnej dopravy detí zvláštna situácia už od leta.

Poslanci už raz s návrhom na bezplatnú dopravu pre všetky deti neuspeli, pretože ich návrh primátor nepodpísal. A tak to teda skúsili ináč a rovnakú úpravu schválili ešte raz cez pozmeňovací návrh v inom bode, ktorý nepriamo súvisel s dopravným podnikom.

Choma stál pred dilemou

„Išlo nám o to ako nediskriminovať deti len preto, že ich rodičia za ne neplatia za smeti. Toto bolo posledné legislatívne korektné riešenie ako tým deťom pomôcť,“ zdôvodnil poslanec žilinského mestského zastupiteľstva Peter Ničík (nezávislý).

Choma hovorí, že bol tak postavený pred dilemu, čo uprednostniť. Uznesenie, kde poslanci bezplatnú dopravu vsunuli, sa týkalo verejného osvetlenia, ktoré prechádza z dopravného podniku na mesto a čerpania úverových zdrojov, ktoré sú zazmluvnené do konca roka. „Ak by som to uznesenie neschválil, bolo by to zásadne negatívne pre mesto z pohľadu čerpania úveru. Poslanci ma donútili podpísať to tak, ako to navrhli. A keďže som si vedomý toho, že je dôležitejšie pre mesto dokončiť verejné osvetlenie, ako v tejto chvíli riešiť bezplatnú dopravu pre žiakov, tak som tak urobil,“ vysvetlil primátor prečo podpísal bezplatnú dopravu pre všetkých žiakov bez ohľadu na dlhy, hoci s tým nesúhlasí.

Spravodlivosť pre všetkých

Od nového roka si tak budú môcť bezplatnú dopravu vybaviť všetci žilinskí žiaci. Choma sa prikláňal k inému riešeniu ako chudobným deťom pomôcť pri ceste do školy. Chcel, aby pomoc bola adresná pre tých, čo to naozaj potrebujú a sú v ťažkej sociálnej núdzi. Presadzoval, aby sa takýmto deťom nakúpili cestovné preukážky cez nadáciu mesta.

Doposiaľ deťom z Bratislavskej ulice pomohli len dobrovoľníci, ktorí sa vyzbierali a zaplatili im štvrťročné cestovné. Podľa poslanca Ľubomíra Bechného je riešenie zmenou uznesenia, ktoré vypustí u detí do 15 rokov z nárokov na bezplatnú MHD podmienku bezdlžnosti spravodlivé. „Je to spravodlivé a týka sa to všetkých detí. Chudobných, ale napríklad aj z rozvedených rodín, kde napríklad otec neplatí za smeti a to dieťa má potom problém,“ povedal Bechný.

Mesto bezplatnú dopravu postupne zavádza od roku 2015. Okrem malých detí do 6 rokov a dôchodcov nad 70 rokov, pribudli medzi tých, čo môžu používať MHD zadarmo aj dôchodcovia nad 62 rokov, žiaci do 15 rokov a študenti. Študenti a dôchodcovia nad 62 rokov musia okrem podmienky trvalého pobytu spĺňať aj to, že nemajú žiadne podlžnosti voči mestu a Dopravnému podniku mesta Žilina.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Žilina #MHD #mestská hromadná doprava