Na Zobore rúbu v chránenej oblasti stromy, ťažba dreva je podľa biskupstva legálna

Na Zobore v Nitre vyrubujú stromy. Upozorňujú na to obyvatelia mesta a na decembrovom zastupiteľstve na to poukázala aj poslankyňa za túto mestskú časť Renáta Kolenčíková.

19.12.2017 14:19
debata (6)

Obyvatelia sú znepokojení, tému vnímajú citlivo a pýtajú sa, či je ťažba dreva v chránenom území legálna. Lesník Peter Hradňanský zo Správy chránenej krajinnej oblasti Ponitrie potvrdil, že dotazy občanov na túto tému im v poslednom období pribúdajú. Prebiehajúca ťažba dreva je však povolená.

„V lokalite Zoborské vrchy režim územnej ochrany umožňuje lesohospodárske opatrenia, ktoré sú spojené aj s ťažbou dreva mimo najprísnejšie chránených rezervácií. Podľa našich zistení ide o legálnu ťažbu v tomto území v zmysle schváleného predpisu Program starostlivosti o les pri dodržaní platných zákonov a noriem,“ uviedol Hradňanský.

Podľa biskupstva je všetko v poriadku

Vlastníkom lesných pozemkov je Rímskokatolícka cirkev – Biskupstvo Nitra a hospodári na nich súkromná spoločnosť na základe nájomnej zmluvy s biskupstvom. Tá si vybrala realizátora ťažby, ktorý podľa Správy chránenej krajinnej oblasti Ponitrie povolený rozsah výrubov neprekročil.

„Podľa našich zistení je ťažba realizovaná v povolenom rozsahu,“ skonštatoval Hradňanský. Prípadnú kontrolu tu môžu urobiť orgány štátnej správy lesného hospodárstva – príslušné odbory okresných úradov alebo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Zoborské vrchy sú súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie, platí tu prevažne druhý stupeň územnej ochrany. Právne predpisy aj charakter porastov tu však ťažbu umožňujú.

Výbor porušenie predpisov nezistil

"Platné podmienky ochrany v území v zásade neovplyvňujú bežné hospodárenie v lesoch, čo predstavuje aj tzv. výchovnú ťažbu v mladších lesných porastoch alebo obnovnú ťažbu v dospelých porastoch, pričom je materský porast nahradený novým porastom,“ vysvetlil Hradňanský. Výchovné ťažby upravujú požadované druhové zloženie porastov, odstraňujú sa nimi poškodené alebo choré stromy, prípadne sa podporujú kvalitné stromy.

Témou sa zaoberal aj Výbor mestskej časti Zobor, Dražovce, porušenie právnych predpisov však nezistil. „Stále rezonuje u občanov problém s ťažbou dreva v lokalite Zobor, neustále poukazujú na nešetrnú ťažbu dreva. Podnety dávam stále preverovať, ale nebolo dokázané protiprávne konanie zo strany nájomcu lesov,“ informoval pred časom predseda výboru Miloslav Hatala.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #drevo #výrub #Zobor #výrub stromov #ťažba dreva