Dôchodcov v Poprade bude voziť rikša

Na tatranské štíty, ale aj pamiatky v Poprade, sa budú dívať zo sedadla elektrickej rikše. Túto, na Slovensku ojedinelú možnosť ponúkne seniorom Centrum sociálnych služieb v Poprade, ktoré je organizáciou mesta.

04.01.2018 15:00
rikša Foto:
Riaditeľ Centra sociálnych služieb v Poprade Jozef Košický si pri predstavení rikše dôchodcom toto zariadenie aj osedlal.
debata (4)

Trojkolesový elektrobicykel Chriastiania Taxi, inak rikša, vyrazí do ulíc po tom, čo sa roztopí sneh a na ľudí sa začne usmievať jarné slnko.

Popradčania sa elektrickou rikšou inšpirovali v zariadení pre seniorov v Bratislave-Rači, kde ju majú tiež. „Myšlienka voziť seniorov po mestách na elektrických rikšiach vznikla v Dánsku, kde sa narodil celosvetový projekt s názvom Cycling without age, teda bicyklovanie neobmedzené vekom. Jeho cieľom je vytiahnuť seniorov z izieb von do prírody, ale aj predstaviť im novú formu mobility,“ vysvetľuje riaditeľ Centra sociálnych služieb v Poprade Jozef Košický.

Rikša stála Popradčanov niečo cez 5-tisíc eur a zakúpili ju zo sponzorských darov. Dôchodcovia, ktorí ju budú môcť využívať zadarmo, ju však nebudú obsluhovať sami. „Bicyklovať“ sa na nej budú dobrovoľníci z radov mladých a študentov, ktorých už samospráva hľadá. Podľa slov hovorcu mesta Mariána Galajdu budú predtým na jej obsluhu riadne zaškolení. „Starším ľuďom sa tak naskytne netradičný pohľad na Poprad a jeho krásy. Budú sa môcť nechať odviezť v rámci mesta na ktorékoľvek miesto, či už do parku, alebo aj na sídlisko, kde vyrastali alebo žili,“ pripomenul Galajda.

Elektrický bicykel bude prioritne určený pre klientov Centra sociálnych služieb v Poprade. Jeho riaditeľ Košický hovorí, že pod centrum spadajú dve zariadenia pre seniorov, jedno zariadenie opatrovateľskej služby a denný stacionár. Kapacita všetkých je spolu 172 miest. Sami sú zvedaví, aký bude zo strany dôchodcov o využívanie rikše záujem. Nevylučujú tiež, že ju budú môcť využívať aj dôchodcovia z mesta, ktorí nie sú súčasťou centra.

„Ak by sme videli, že záujem prekračuje naše možnosti, pouvažujeme o kúpe ďalšej jednej alebo aj dvoch rikší,“ podčiarkol Košický. Popradčania zatiaľ nerozmýšľajú nad tým, že rikšu budú môcť využívať aj turisti, ktorí navštevujú mesto pod Tatrami. Pokiaľ by v budúcnosti bol záujem z ich strany o podobnú službu v oblasti cestovného ruchu hovorca mesta Galajda nevylučuje, že priamo na úrade alebo v mestskej informačnej kancelárii, ktorá má cestovný ruch na starosti, pouvažujú o kúpe ďalšieho podobného zariadenia.

„Turistom sa u nás v Poprade núkajú pri spoznávaní mesta zatiaľ iné možnosti. V lete ich po uliciach vozieva vyhliadkový vláčik, na účely turizmu slúži aj vyhliadková linka č. 8, tzv. Double-Decker Bus. Ten robí po meste samozrejme väčší okruh ako vyhliadkový vláčik a jazda trvá 45 minút. Turisti majú v tomto autobuse k dispozícii aj audiosprievodcu v slovenskom a anglickom jazyku,“ zdôraznil Galajda.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrobicykel #elektrická rikša