Staré Mesto pokračuje v odstraňovaní tzv. inváznych stromov

Bratislavské Staré Mesto pokračuje v odstraňovaní tzv. inváznych druhov rastlín. V zmysle zákone ide o nepôvodné druhy drevín, ktoré môžu aj svojím samovoľným šírením ohrozovať biologickú rozmanitosť a na pozemkoch v správe mestskej časti ide najmä o pajaseň žliazkatý. Samospráva za tieto stromy sľubuje náhradu.

19.01.2018 14:41
strom mesto Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (1)

„Pajaseň žliazkatý je veľmi rýchlo rastúca drevina, ktorá je schopná koreňmi aj listami alelopaticky (negatívne) pôsobiť na okolie, a tým obmedzuje rast okolitej vegetácie,“ uvádza mestská časť na svojom profile na sociálnej sieti. Stromy totiž vylučujú ailanton, ktorý spôsobuje ťažkosti rastu približne sedemdesiatich druhov listnatých a ihličnatých stromov. „Tieto látky produkujú najmä mladí jedinci, ktorí tak vyhrávajú boj o svetlo s ostatnými drevinami,“ dopĺňa samospráva.

Ešte tento týždeň by mali invázne rastliny zmiznúť z ulíc Somolického a Nad lomom. K nim pribudne aj katalpa, strom z rodu opadavých drevín, zo Židovskej ulice. Pre jej zlý stav bolo vydané právoplatné rozhodnutie. Na budúci týždeň by malo pokračovať odstraňovanie pajaseňov v Medickej záhrade, na Šafárikovom námestí, na Kýčerského ulici a na svahu na Žižkovej ulici.

Následne by sa mali vysádzať nové stromy ako náhrada za odstránené. Na Slovanskej ulici má pribudnúť šesť brestovcov, po dva z nich zasadia aj na ulici Nad lomom a na Fajnorovom nábreží. Na Židovskej ulici pribudnú dva javory, hrab zasa doplní stromoradie na Škarniclovej ulici.

Pajaseň patrí medzi 40 najviac inváznych drevín na svete. Nedožíva sa však vysokého veku, len 30–50 rokov, v staršom veku mu zahnívajú korene, preto by sa stromy staršie ako 35 rokov mali preventívne rúbať, aby nedošlo k pádu stromu. Obyvatelia sa v prípade akýchkoľvek otázok v súvislosti s odstraňovaním inváznych druhov drevín môžu obrátiť na Referát životného prostredia staromestského miestneho úradu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Staré mesto #výrub stromov