Trenčianske Teplice mali dobrú sezónu

Kúpeľné mesto Trenčianske Teplice sa každým rokom pýši stúpajúcou návštevnosťou. Oproti roku 2016 navštívilo mesto vlani o osem percent viac turistov a nejde prioritne iba o kúpeľných hostí.

26.01.2018 15:00
Trenčianske Teplice, kúpele Foto:
Už v minulosti bolo mesto obľúbeným cieľom návštevníkov.
debata (2)

Tí tvoria podľa primátora Štefana Škultétyho približne polovicu všetkých návštevníkov. Okrem Slovákov si mestečko s nezameniteľnou atmosférou obľúbili aj ľudia zo zahraničia.

Vlani dosiahli Teplice nárast počtu ubytovaných hostí. Kým v roku 2016 mesto navštívilo viac ako 72 900 ľudí, ktorí sa tu aj ubytovali, vlani ich bolo až 78 750, čo predstavuje nárast o 8,2 percenta. Najsilnejším mesiacom v počte turistov, ktorí sa v meste ubytovali, bol júl s počtom 9 218. V tomto mesiaci zaznamenali hotely a penzióny v meste 43 457 prenocovaní. Na porovnanie, najsilnejším mesiacom roka 2016 bol august s 8 062 hosťami a s takmer 50-tisíc prenocovaniami. Počet prenocovaní v roku 2017 bude atakovať hranicu až 400-tisíc.

Podľa primátora Trenčianskych Teplíc Štefana Škultétyho vyhľadávajú kúpeľné mestečko turisti nielen kvôli kúpeľom, ale z veľkej časti aj pre kultúru. „Sme spokojní s návštevnosťou v minulom roku. Nárast je, tešíme sa tomu a môžme skonštatovať, že ľudia podporujú domáci cestovný ruch nielen kvôli bezpečnostnej situácii vo svete, ale aj vďaka tomu, čo poskytujeme turistom v rámci nášho mesta. Vždy sa snažíme zatraktívniť naše prostredie. Vlani zaujala turistov aj novinka, akou je domček na strome. Tento produkt sa teší veľkému záujmu ľudí, ale sú tu aj podujatia, ktoré robíme tradične a ktoré chceme zviditeľniť aj v roku 2018. Preto prichádzame so stratégiou plesovej zimy, literárnej jari, hudobného leta a divadelnej jesene,“ vysvetlil Škultéty.

Trenčianske Teplice majú nezameniteľnú... Foto: Archív Juraja Škvarku
Trenčianske Teplice Trenčianske Teplice majú nezameniteľnú atmosféru aj v zime.

Všetky produkty nesú odkaz histórie mesta, ktoré bolo známym kúpeľným centrom už počas Rakúsko-Uhorska alebo prvej Československej republiky. „Nadväzujeme na túto tradíciu a na kultúre chceme postaviť cestovný ruch. Plesová sezóna v meste bola známa a vyhľadávaná už počas Rakúsko-Uhorska a verím, že bude aj v tomto roku ťahákom. Literárna jar bude nadväzovať na odkaz toho, že už počas prvej republiky tu bol snem slovenských spisovateľov, ale chodil sem aj významný spisovateľ Karel Čapek. Hudobné leto už má viac ako 70-ročnú tradíciu v Tepliciach a je to najstarší hudobný festival vážnej hudby v strednej Európe. Divadelná jeseň bude nadväzovať na odkaz Andreja Bagara. Tento rok si chceme pripomenúť aj sto rokov Československa. Trenčianske Teplice boli v tomto období významným mestom, boli tu postavené mnohé funkcionalistické nehnuteľnosti počnúc kúpaliskom Zelená žaba, kedy sa bol na výstavbu pozrieť aj vtedajší prezident Edvard Beneš,“ povedal primátor.

Manažérka pre kultúru z Kúpeľov Trenčianske Teplice Dagmar Blažová vraví, že tento rok si pripravili pre turistov novinku aj kúpele a tá by mala pritiahnuť milovníkov kníh a literatúry. „Chceme, aby si tu každý našiel niečo, čo ho zaujme aj po liečebných procedúrach. Chceme im spríjemniť čas a skvalitniť pobyt aj v popoludňajších hodinách,“ vysvetlila Blažová. V meste sa preto organizujú koncerty, výstavy, workshopy či besedy. Tento rok v štyroch kúpeľných hoteloch pribudnú čitárne, kde si budú môcť hostia prečítať knihy z rôznych oblastí, prípadne si ich aj vziať so sebou. V meste tiež vzniknú knižné búdky, z ktorých si tiež ľudia budú môcť požičať knižku, prípadne sem prinesú svoju, pre ktorú už v domácej knižnici nemajú miesto.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #trenčianske teplice