S Bratislavou sa pohralo 10 centimetrov snehu, kolabujúca MHD sa rozbehla

Predpovede SHMÚ sa naplnili a hlavné mesto zasiahlo sneženie. Od rána napadlo okolo 10 centimetrov snehu. Stačilo to ale na veľké komplikácie nielen v doprave. Na hlavných ťahoch v meste sa pre sneh tvorili kolóny, doprava sa spomaľovala na Moste SNP, na Palisádach i na Štefánikovej ulici.

07.02.2018 09:23 , aktualizované: 19:23
počasie pocasie sneh snezenie kalamita... Foto: ,
Výdatné sneženie zasiahlo v stredu hlavné mesto. Život v Bratislave ostal mierne paralyzovaný.
debata (138)

Bratislavská mestská hromadná doprava (MHD) sa pomaly dostáva do normálu. „Premávka MHD bola obnovená v plnom rozsahu,“ uviedla hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

DPB už skôr informoval, že problémy s trolejbusovou dopravou boli na Palisádach, na Kramároch či Kolibe. „V ostatných častiach mesta linky MHD premávali s meškaniami od 30 minút a viac, vodiči jazdia so zvýšenou obozretnosťou. Zamestnanci DPB boli v pohotovosti, v teréne čistia zastávky, trate a obratiská MHD,“ píše vo svojom stanovisku dopravný podnik.

Pár centimetrov snehu výrazne poznačilo...
Pár centimetrov snehu výrazne poznačilo...
+19Pár centimetrov snehu výrazne poznačilo...

Linky mestskej hromadnej dopravy nepremávali neikoľko hodín na Kramároch, Palisádach, Kolibe, Hlavnej stanici či v Lamači. Premávka vozidiel MHD bola úplne vylúčená alebo značne obmedzená po Pražskej, Šancovej, Kozej, Mudroňovej, Gagarinovej či po nábreží. Okolo 14:00 sa začala situácia zlepšovať.

Polícia na svojom profile na facebooku zverejnila video ukazujúce dopravný kolaps v hlavnom meste. Na záberoch je križovatka na Predstaničnom námestí pri Hlavnej stanici a SAV.

Komplikácie v MHD

  • ŽST Nové Mesto: linka 2 nepremáva od Zátišia, presmerovaná je do Jurajovho dvora
  • Kalvária: minibusová linka 147 nepremáva

Zdroj: iMHD.sk

Desiatky minút meškajú aj prímestské autobusy

Sneženie a zhoršujúca prejazdnosť po cestách hlavného mesta SR, spôsobená i viacerými nehodami, zapríčinila meškania nielen liniek MHD, ale aj prímestskej autobusovej dopravy. „V súčasnosti naše linky meškajú v rozpätí od 40 do 50 minút,“ informovala okolo 13:00 Eva Vozárová, hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines, ktorá zabezpečuje v Bratislavskom kraji regionálnu autobusovú dopravu.

„Vzhľadom na momentálny vývoj situácie očakávame, že meškania budú ešte narastať, a to najmä v čase popoludňajšej dopravnej špičky,“ avizovala Vozárová. Zároveň však uviedla, že pri autobusoch najhustejšej linky, na trase Bratislava- Schwechat/Viedeň, nie sú žiadne zdržania, na tejto linke jazdia autobusy podľa cestovného poriadku.

Sneženie odstavilo trolejbusy

Sneh komplikoval dopravou aj na bratislavskej Kolibe. DPB v aktualizovanom stanovisku uvádza, že ich dispečing zaznamenal problémy s autobusovou dopravou v kopcovitých terénoch. Problém mala opäť trolejbusová doprava na Kolibe, ktorú už ráno raz obnovili.

Starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý povedal, že pre predpoveď počasia boli pracovníci EKO podniku v pohotovosti od utorkového večera. „Ráno, približne o siedmej, vyrazili ľudia aj technika do terénu. Zimnú údržbu v týchto chvíľach v uliciach v správe Nového Mesta rieši deväť vozidiel a takmer päťdesiat pracovníkov EKO podniku,“ doplnil.

V teréne 54 posýpačov a 88 pracovníkov

Hlavné mesto ráno uviedlo, že s celomestským likvidačným posypom začali v skorých ranných hodinách. „Aktuálne je v teréne 43 sypačov nad štyri tony, 11 sypačov pod štyri tony a 88 pracovníkov, ktorí zabezpečujú ručné dočisťovanie odhrnutých komunikácií, aby sme čo najviac zmiernili následky zimy pri prejazdnosti ciest v Bratislave,“ pripomenula hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

Podľa informácií zo Zelenej vlny sa od rána stalo niekoľko nehôd. Napríklad na Ivanskej ceste pri Ikei smerom do centra, v Petržalke na Kutlíkovej smerom z Dolnozemskej cesty, na Lamačskej ceste za Galériou v smere do centra alebo na Nábreží za Mostom Lafranconi v smere do centra.

Viaceré nehody

Stellacentrum informoval, že vodiči museli rátať so zdržaním na Pražskej, Račianskej, Slovnaftskej, ulici Svornosti, Ráztočnej a Hradskej, v smere do centra a aj na mostoch z Petržalky do centra mesta. Zdržanie trvalo desiatky minút.

Na Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu smerom do centra sa čakalo asi 40 minút. Následky dopravných nehôd odstraňovali na Partizánskej v smere na Palisády, na Vajanského pri Univerzite, v smere z mosta SNP, na D1 pri odbočke na Einsteinovu smerom z Mosta Lafranconi, v Dúbravke na konci Agátovej v smere do Devínskej Novej Vsi, na Ul. 29. augusta smerom z Mickiewiczovej, v Lamači na Hodonínskej pri OBI smerom zo Záhorskej Bystrice, na konci Dolnozemskej cesty pri Univerzite v smere na most Apollo či na Trnavskej ceste pri Kauflande smerom von z mesta, informoval Stellacentrum.

Tunel Sitina priebežne uzatvárali

So spomalenou dopravou a kolónami bolo treba rátať aj na vjazde do hlavného meste v smere z okolitých obcí a miest. Na starej seneckej z Bernolákova smerom do Bratislavy vodiči stratili asi 45 minút, na výjazde z Ivanky pri Dunaji smerom do hlavného mesta to bolo zdržanie 10 až 15 minút, informovala Zelená vlna. V Dunajskej Lužnej sa stálo 25 minút a v Moste pri Bratislave asi 20 minút.

Aj na vjazde do Bratislavy od Stupavy po D2 (podľa informácií od Zelenej vlny viac ako 50 minút) a aj od Senca na D1 boli vodiči v kolóne. Národná dialničná spoločnosť priebežne uzatvárala tunel Sitina.

Pozor na dobrzďovanie

K opatrnosti vyzývala vodičov i chodcov tiež bratislavská polícia. Vodičov žiadala, aby znížili rýchlosť, dodržiavali bezpečný odstup, chodcov vyzývala zasa k tomu, aby svojím pohybom neohrozili bezpečnosť premávky.

„Brzdná dráha sa pri zasnežených cestách predlžuje a vodič môže mať problém zastať tak, aby nedošlo ku kolízii,“ upozornila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Veronika Slamková. Vzhľadom na zníženú viditeľnosť odporúčala tiež chodcom používať reflexné prvky.

Letisko sneh nepoznačil

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave napriek hustému sneženiu od rána vybavovalo všetky lety včas podľa platného letového poriadku. „Letecké spoločnosti využívajú služby odnámrazovania lietadiel a o čistenie vzletovo-pristávacích dráh sa starajú technici zimnej údržby,“ informovala v stredu hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. Technici zimnej údržby sa starajú spolu o 832 445 štv­orcových metrov plôch letiska v hlavnom meste.

„Letisko disponuje desiatkou kusov špeciálnej letiskovej mobilnej techniky. K dispozícii sú letiskové zametače, ťahače, snehové frézy, sypače, postrekovač či traktory. Letisko vďaka nim zabezpečuje čistenie dvoch vzletovo-pristávacích dráh 13–31 a 04–22, rolovacích dráh A, B, C, D, F, G, GG, čistenie vybavovacích plôch, vnútorných, objazdových a iných prístupových komunikácií,“ uviedla Ševčíková.

Platila výstraha

V hlavnom meste v stredu mohlo napadnúť do 10 centimetrov snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal ešte v utorok v tejto súvislosti výstrahu 1. stupňa.

Výstraha platila od 8.00 do 16.00 hod. Meteorológovia upozorňovali na komplikácie, ktoré môže sneženie spôsobiť, najmä v doprave.

Sneženie poznamenalo aj rokovanie parlamentu

Rokovacia sála parlamentu bola ráno počas pokračujúcej 26. schôdza NR SR takmer prázdna. Viacerí poslanci do práce nedorazili pre sneženie v Bratislave. Trolejbusy, ktoré majú trasu okolo parlamentu do 14:00 hod nejazdili.

„Nepochopím, prečo my to vieme, že bude snežiť a odhŕňačské autá to nevedia,“ povedala na úvod šiesteho rokovacieho dňa podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová, ktorá viedla schôdzu.

Problémy poslancov s dochádzkou do rokovacej sály pretrvávali aj po dvoch hodinách od začiatku rokovania. Pre ich údajne nízky počet sa tak tradičné hlasovanie o prerokovaných bodoch o 11. hodine vynechalo a hlasovať sa bude až podvečer.

O situácii s chýbajúcimi poslancami informoval podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd). Plénum mu odklad hlasovania odobrilo všeobecným súhlasom.

© Autorské práva vyhradené

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #premávka #sneh #sneženie #dopravná situácia #kolóny