Fungovanie košickej župy zatiaľ škrípe

Od župných volieb ubehli viac ako tri mesiace, ale košická župa stále pracuje iba v obmedzenom režime.

18.02.2018 15:00
debata (36)
Sídlo Úradu Košického samosprávneho kraja. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
KSSK, Košice, župa Sídlo Úradu Košického samosprávneho kraja.

Doteraz neprebehlo riadne zasadnutie zastupiteľstva, neboli zvolené odborné komisie, župa nemá rozpočet. Novozvolený župan Rastislav Trnka za to viní poslancov, tí, naopak, pripisujú dôvody tohto stavu jemu.

Neskúsenosť a nepružnosť župana, neschopnosť a neochota nájsť spoločnú reč či obštrukcie sú dôvody, ktoré sa spomínajú v spojitosti s nefungujúcou župou. Jej šéf Trnka (nezávislý) sa ujal funkcie vlani 4. decembra, prvé zasadnutie zvolal na 9. januára 2018. Trvalo však iba štvrť hodiny, poslanci neschválili program, lebo materiály na rokovanie im neboli doručené v zákonnej desaťdňovej lehote. Poslanci sa stretli so županom ešte raz, na mimoriadnom zasadnutí 1. februára, kde zvolili len predsedu komisie na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

Župan a poslanci sa zatiaľ nevedia dohodnúť ani na počte podžupanov. Do zastupiteľstva bolo zvolených 57 poslancov, ktorí vytvorili päť poslaneckých klubov. Jeden poslanec zostal nezaradený. Najpočetnejšie sú kluby Smeru a koalície strán OĽaNO-SaS-KDH a NOVA, ktoré majú po 16 členov. Klub nezávislých má 10 členov, klub Most-Híd spolu s nezaradenými 8 členov a Spoločný poslanecký klub NEKA, SNS a ŠKV (Šport do Košíc) má šesť členov.

Podľa zástupkyne klubu Smeru Renáty Lenártovej župan Trnka sľuboval voličom rozhýbať kraj, ale „zatiaľ nerozhýbal ani sám seba“. „Ustanovujúce zasadnutie zastupiteľstva ukončil po slávnostnej časti, takže k formovaniu orgánov zastupiteľstva sme sa ani nedostali. Druhé zastupiteľstvo zvolal v rozpore s rokovacím poriadkom a náhradný termín neurčil. Narýchlo zvolal mimoriadne zastupiteľstvo, aby predišiel škandálu, že nebudeme mať v zákonnom termíne sformovanú komisiu na ochranu verejného záujmu. Dnes za úspech vydáva to, že sa mu podarilo dohodnúť s predsedami poslaneckých klubov nový termín najbližšieho zasadnutia krajského zastupiteľstva, lebo pôvodný navrhol počas jarných prázdnin. Stačí to ako ilustrácia situácie v kraji?“ pýta sa Lenártová.

Kontakt s krajom

Za najväčší problém Lenártová považuje, že župan chce z úradu kraja vybudovať tieňový magistrát mesta Košice. „Sám je Košičan, predseda úradu je Košičan a za podpredsedov nám na predbežných rokovaniach navrhol ďalších dvoch Košičanov. Zvolený predseda nemá kontakt s krajom, nechce pustiť do vedenia kraja ľudí z regiónov. Zástupcovia troch poslaneckých klubov, ktorí zastupujú väčšinu v kraji, mu konštruktívne navrhli vymenovať za podpredsedov kraja troch zástupcov z regiónov, poslancov s najsilnejším mandátom,“ hovorí Lenártová. Župan to však odmietol.

Ladislav Rovinský z klubu nezávislých poslancov vidí dôvod problémov v obštrukcii zo strany poslancov Smeru. „Rozhodli sa, že pôjdu cestou obštrukcie a namiesto toho, aby ukázali rozum, napínajú svaly. Je to o tom, že majú svoje požiadavky, z ktorých nemienia ustúpiť,“ myslí si Rovinský. Poslanec Karol Pataky (Most-Híd) pripisuje problémy neskúsenosti nového župana s prácou v samospráve. Mrzí ho, že kraj stále nemá schválený rozpočet. Obvinenia z obštrukcií odmieta. „Politika je o dohode a tá zatiaľ v kraji chýba,“ dodal Pataky.

Základný rámec spolupráce

Nový župan Trnka zase tvrdí, že keby nebolo obštrukcie poslancov a januárové zasadnutie by sa uskutočnilo, všetko mohlo byť inak. V prípade porušenia rokovacieho poriadku z jeho strany poprosil poslancov o ústretovosť. Na otázku, prečo nezvolal po 9. januári v čo najkratšom termíne ďalšie rokovanie zastupiteľstva, odpovedal, že ho plánoval zvolať 26. februára. Poslanci z klubov Smeru a Mostu-Híd ho však požiadali o preloženie, pretože sú vtedy prázdniny. „Zastupiteľstvo zvolávame v zmysle zákona každé dva mesiace. Keďže to februárové som musel odložiť, ďalšie bude 7. marca. Verím v rozumné uvažovanie poslancov a počas zasadnutia budú chýbajúce komisie vykreované,“ povedal Trnka.

Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák hovorí, že „kým nebude vytvorený základný rámec spolupráce medzi županom a krajským parlamentom, dovtedy sa bude spomaľovať činnosť župy“. Podľa politológa Michala Horského problémom môže byť aj to, že sa čaká na výsledky vyšetrovania v súvislosti s podozrením z manipulácie výsledkov župných volieb v Košickom kraji.

Rašiho podnet

Podnet na Ústavný súd dal v tejto súvislosti neúspešný kandidát na župana Richard Raši (Smer), podľa ktorého nie je logicky vysvetliteľné, že takmer 11-tisíc hlasov na župana bolo v ich kraji neplatných, čo je zhruba jedna štvrtina z celkového počtu neplatných hlasov pri voľbe župana na celom Slovensku. „Ústavný súd moje podanie prijal a zároveň rokovania o ňom prerušil. Podľa mňa z dôvodu, že čaká na výsledky vyšetrovania, nakoľko prebieha aj trestné stíhanie kvôli možnej manipulácii volieb,“ povedal Raši. Ten získal v Košickom kraji len o 875 hlasov menej ako jeho protikandidát Trnka.

Hovorkyňa Ústavného súdu Martina Ferencová informovala, že sťažnosť vo veci namietanej neústavnosti a nezákonnosti volieb predsedu Košického kraja bola 31. januára 2018 na neverejnom zasadnutí pléna Ústavného súdu po jej predbežnom rokovaní prijatá na ďalšie konanie, ktoré bolo zároveň prerušené. Dôvod prerušenia bude uvedený v odôvodnení písomného vyhotovenia súdu. Kedy sa tak stane, nie je známe.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Košický samosprávny kraj