Pustý hrad nespustne. Obnova bude ľahšia

Pustému hradu vo Zvolene ako jednému z najrozsiahlejších a najstarších hradných areálov na Slovensku svitá na lepšie časy. Rozhodnutím vlády je zaradený na zoznam národných kultúrnych pamiatok, ktoré si prioritne vyžadujú ochranu a obnovu vzhľadom na ich stav. Tento štatút by mal mať minimálne do roku 2022. V praxi to znamená, že peniaze na jeho obnovu, údržbu a výskum by sa mali získavať ľahšie. A mohlo by ich byť aj viac ako doteraz.

22.02.2018 15:00
Pustý hrad Foto:
Pohľad na Pustý hrad.
debata

Jedna z dominánt Zvolena, ktorá sa skladá z Horného a Dolného hradu, pochádza z druhej polovice 12. storočia. Svetskej slávy si dlho neužil, od polovice 15. storočia začal upadať. Poslednou stavbou, ktorá v jeho areáli pribudla, bola vartovka zo 16. storočia. V roku 1992 hrad získalo do majetku mesto Zvolen. To sa snaží zreštaurovať ho a sprístupňovať pre verejnosť. Podieľa sa na tom miestna samospráva i archeológovia.

„Na Pustom hrade od roku 1992 až do súčasnosti prebieha nepretržitý archeologický výskum. S rozlohou 4,7 hektára patrí k najrozsiahlejším u nás a stále nám má z archeologického hľadiska čo ponúknuť. Len za poslednú sezónu sme tam zaznamenali asi 30-tisíc archeologických nálezov, ktoré sú dôležité pre poznanie našej histórie,“ hovorí archeológ Ján Beljak, ktorý sa výskumu na Pustom hrade venuje. Objaviť sa podarilo napríklad mince, keramické fragmenty z praveku a vrcholného stredoveku i z 10. a 11. storočia, zvieracie kosti, železné klince, kovania, no našla sa zachovaná sklená fľaštička z 13. storočia.

Po získaní hradu podporuje výskum aj zvolenská samospráva. Na začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia bol hrad úplne zanedbaný a nevyužívaný. Dnes je to však inak. Viaceré objekty, respektíve ich torzá, zreštaurovali a dnes ich chodia obdivovať turisti. Patria k nim najväčšia cisterna na vodu v rámci hradov na Slovensku, veža na Dolnom hrade je zas jednou z najväčších rezidenčných stavieb v regióne.

Palác Horného hradu po sanácii murív. Foto: Archív Jána Beljaka
Pustý hrad Palác Horného hradu po sanácii murív.

„Hrad sa snažíme udržiavať, aby bol v dobrom stave a aby slúžil aj ďalším generáciám ako prezentácia histórie a kultúry tohto regiónu. Popri Zvolenskom zámku patrí k najväčším turistickým atrakciám,“ konštatuje hovorkyňa Mestského úradu vo Zvolene Eva Ježovičová. Archeológ Beljak dopĺňa, že keď je dobré počasie, v období od jari do jesene Pustý hrad navštívi aj okolo päťsto turistov denne. Z toho 10 až 15 percent sú už návštevníci zo zahraničia.

Financie na obnovu, údržbu či výskum na Pustom hrade uvoľňuje zo svojho rozpočtu zvolenská samospráva, no Zvolenčania sa snažia získavať zdroje aj z iných fondov a nadácií alebo aj z ministerstva kultúry. „Napríklad vlani smerovalo na aktivity na Pustom hrade 73-tisíc eur. Z toho 46-tisíc vyčlenilo mesto, zvyšok sme získali z dotácie ministerstva kultúry,“ prezradila hovorkyňa. Ďalšou veľkou sumou bola refundácia miezd pracovníkov v evidencii úradov práce z Európskeho sociálneho fondu.

Beljak charakterizuje Pustý hrad ako unikátnu pamiatku, ktorá návštevníkom ponúka komplex bohatej histórie, zachovanej architektúry, fauny a flóry a aj výhľad na okolitú prírodu. Z hradu dovidieť až do Nízkych Tatier, ale tiež do Maďarska až na hrad Drégely. Na dolnú, ale aj hornú časť hradu je pre turistov voľný prístup. Jedinou slabinou sú horšie služby pre turistov.

Práve služby patria k prioritám, na ktoré sa v blízkej budúcnosti chce zamerať majiteľ hradu mesto Zvolen. Pomôcť v tom by im malo práve zaradenie Pustého hradu na zoznam pamiatok, ktoré si prioritne vyžadujú ochranu a obnovu vzhľadom na ich stav. „V praxi to znamená to, že sa nám otvárajú možnosti na čerpanie peňazí z grantov, z ktorých to doteraz nebolo možné. V niektorých výzvach je totiž podmienka, že pamiatka musí byť súčasťou spomínaného zoznamu priorít,“ vysvetľuje Beljak.

Hovorkyňa mesta Ježovičová dopĺňa, že do budúcnosti uvažujú aj o zastrešení paláca na Hornom hrade, o vytvorení peňazokazeckej dielne ako turistickej atrakcie a, samozrejme, aj o lepšom umiestnení objektu, v ktorom by boli sústredené služby pre turistov. Podľa Beljaka medzi priority patrí aj zastabilizovanie architektúry hradu, ktorá je v havarijnom stave. Realizovať sa budú môcť aj práce, ktoré sú špecializované, a preto aj finančne náročnejšie. Snahou je hrad ešte viac zatraktívniť pre potreby cestovného ruchu v regióne.

Zoznam pamiatok, na ktorom sa ocitol aj Pustý hrad, bol schválený vládou v decembri minulého roku v rámci Stratégie ochrany pamiatkového fondu. Prvý takýto zoznam vznikol v roku 2012, pred niekoľkými týždňami bol aktualizovaný. Okrem Pustého hradu sa na ňom ocitli aj kaštieľ v Betliari, hrad vo Fiľakove, v Červenom Kameni alebo hrad Lietava, no aj ďalšie objekty.

Naopak, sú aj pamiatky, ktoré na zozname figurovali, no po rozsiahlej rekonštrukcii už na ňom nie sú. K takým patrí hoci Haličský zámok a tiež zámok vo Vígľaši.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obnova #Pustý hrad