Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici osviežuje čistý prameň vody

Mesiac marec sa v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici aj napriek suchým poveternostným podmienkam ponesie v znamení vody a všetkého čo s ňou súvisí. V Tihányiovskom kaštieli v Radvani sprístupnili výstavu Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne s názvom Biodiverzita a voda.

01.03.2018 16:43
voda, biodiverzita, Stredoslovenské múzeum Foto:
Dopady ľudskej činnosti na vodu a vodné zdroje predstavuje výstava v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici s názvom Biodiverzita a voda.
debata

Pre zachovanie života a zdravia človeka i ďalších živých organizmov ako aj pre existenciu jednotlivých ekosystémov, má voda nezastupiteľnú úlohu. Človek svojimi rozmanitými činnosťami zasahuje do prirodzenej rovnováhy v prírode a veľmi často aj s negatívnymi následkami. Najmä v minulosti pri neuváženom odvodňovaní a regulovaní vodných tokov mnohé oblasti vyschli čo zapríčinilo postupné vymieranie vegetácie i živočíšnych druhov.

Dopady ľudskej činnosti na vodu a vodné zdroje zažijú návštevníci počas prehliadky najnovšej interaktívnej výstavy, pričom spoznajú skutočný význam každej jednej kvapky. „Pripomenúť, ale najmä rozšíriť si svoje vedomosti o vode a dozvedieť sa viac o spojitosti vody s rozmanitosťou života na Zemi,“pozýva riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký.“

Výstavu o Biodiverzite a vode koordinuje Dana Bardonová a je výnimočná aj tým, že si vyžaduje sprievodcovský prístup zamestnancov Tihányiovského kaštieľa. Koordinátori sprevádzajú skupiny a jednotlivcov interaktívnou výstavou, pomáhajú im lepšie sa zorientovať pri jednotlivých paneloch a zároveň ponúkajú hravou formou spoznávať hlboký význam čistej vody. Na paneloch sú napríklad kresbou uvedené toky rieky v jej prirodzenom prúdení, kým na panely vedľa je rieka znázornená po zásahu človeka.

A nielen to. Výstava rukolapne dokazuje ako voda ovplyvňuje nielen ľudský život, ale je nepostrádateľná aj pre existenciu živočíšstva a rastlinstva. Pre návštevníkov výstavy sú pripravené nedeľné tvorivé dielne a sprievodné programy v ktorých hlavnej úlohe bude voda. Okrem toho, že si návštevníci kaštieľa preveria svoju zručnosť a šikovnosť, dozvedia sa aj množstvo zaujímavých informácií a zažijú veľa nevšedného v sprievode lektorov. V Tihányiovskom kaštieli pripravili aj premietanie filmov s vodnou tematikou.

Sprievodné podujatia k výstave:

Nedeľné tvorivé dielne pre deti
4.3. 2018 Voda je život!
11.3. 2018 Prajeme si čistú vodu…
18.3. 2018 Voda je život!
25.3. 2018 Plávajúce lekná
Cestovateľský utorok v Tihányiovskom kaštieli
6.3. 2018 o 16.30 hod. prezentácia fotografií a zážitkov ekológa a filmára Erika Baláža na tému Živá voda a uvedenie knižnej novinky Erika Baláža Stratená voda.
premietanie filmu Živá rieka spoločnosti Arolla film 6.3. 2018 o 15.00 h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #biodiverzita #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici