Bratislavu spomalia rekonštrukcie ciest, pozrite si kompletný zoznam opravovaných úsekov

Hlavné mesto vyskúša v najbližších mesiacoch trpezlivosť vodičov. Bratislava začína s rekonštrukciami ciest. Nový povrch dostanú aj najvyťaženejšie úseky, po ktorých denne jazdia tisíce automobilov. V hlavnom meste sa môžu v najbližších dňoch a týždňoch vytvárať dopravné kolóny.

06.04.2018 12:00
oprava, cesty, Bratislava, Dolnozemská cesta,... Foto: ,
Oprava cesty na Dolnozemskej v Bratislave.
debata (3)

Už dnes večer od 19. hodiny (6.4.2018) cestári obmedzia premávku na Bajkalskej ulici v úseku od križovatky s Trnavskou po Mlynské Nivy v oboch smeroch. V rámci prác dostanú nový povrch aj nájazdy a zjazdy pri Ružinovskej ulici. Práce majú podľa hovorkyne Bratislavy Zuzany Onuferovej trvať až do 21. mája. Práce majú prebiehať na etapy tak počas víkendov, ako aj počas pracovného týždňa.

Ide o jednu z najvyťaženejších ciest v Bratislave, po ktorej podľa celoštátneho sčítania dopravy z roku 2015 denne prechádza viac ako 48-tisíc automobilov. Výrazné dopravné obmedzenia môžu v okolí vytvárať najmä počas špičky dopravné kolapsy. Bajkalská ulica slúži aj ako alternatívna trasa v smere na Senec v prípade, že je neprejazdná diaľnica D1. Rovnako ju využíva časť vodičov dochádzajúcich z Petržalky alebo vstupujúcich do mesta z juhovýchodnej strany.

zväčšiť
opravy ciest v Bratislave, infografika

Práce sa už začali v Petržalke na Dolnozemskej ceste. Cestári vymenia asfalt od okružnej križovatky na juhu mestskej časti po odbočku na Kutlíkovu ulicu vo všetkých pruhoch a oboch smeroch. Jazdné pruhy dokopy dosahujú dĺžku 12,5 kilometra. Po danom úseku denne jazdí 19¤500 automobilov. V Petržalke dôjde aj k rekonštrukcii Panónskej cesty taktiež od kruhovej križovatky v smere do mesta po pekáreň. V Petržalke sa bude celkovo opravovať asfalt na 7 miestach.

Opravených ciest sa dočkajú aj obyvatelia mestských častí Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Rača, Vajnory, Lamač, Záhorská Bystrica, Devínska Nová Ves, Karlova Ves, Jarovce a Rusovce. V tomto roku hlavné mesto plánuje opraviť 100 kilometrov jazdných pruhov. Do opráv investuje zo svojho rozpočtu 7 miliónov eur, pričom ďalších 9 miliónov využije z vládnej dotácie.

Harmonogram prác nezverejnili

Bratislava však nezverejnila presný harmonogram jednotlivých prác. "O všetkých opravách ciest a s tým súvisiacich dopravných obmedzeniach bude hlavné mesto Bratislavčanov priebežne informovať. Hlavné mesto zároveň začne využívať aj elektronické informačné tabule, ktoré budú o oprave cesty informovať niekoľko dní vopred,“ povedala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onuferová.

Práce majú prebiehať až do jesene. Okrem ciest chce mesto opraviť aj chodníky a zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD). V minulom roku mesto, ktoré má vyššie príjmy aj tým, že zvýšilo obyvateľom dane, investovalo 9 miliónov do rekonštrukcie 50 kilometrov ciest, 10 kilometrov chodníkov a 19 zastávok MHD. Mesto dostalo od vlády dotáciu na opravu ciest aj v roku 2016, keď Slovensko predsedalo v Rade EÚ. Opravované boli najmä mestské radiály. Celkovo v tom roku prešlo obnovou 50 km ciest.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia ciest #dopravné kolóny