Hotel Danube môže vítať hostí. Do pol roka musí zmeniť fasádu

Hotel Danube v centre Bratislavy môže spustiť prevádzku. Jeho vlastník má však pol roka na to, aby zmenil kritizovanú fasádu. Jej nový návrh má súhlas pamiatkarov aj architektov.

13.04.2018 12:30
debata (5)
zväčšiť Vpredu návrh novej fasády hotela z dielne... Foto: Viera Hebertová, Pravda
DSC 0400 Vpredu návrh novej fasády hotela z dielne architekta Ľubomíra Závodného. Vzadu súčasná podoba fasády.

Kritizovaná fasáda hotela Danube, v súčasnosti Hotel Park Inn by Radisson Danube Bratislava, bude minulosťou. Investor vyhlásil architektonickú súťaž a oslovil viac ako desiatku ateliérov. Projekty putovali do komisie, ktorú stanovil Spolok architektov Slovenska a tí vybrali návrh z dielne architekta Ľubomíra Závodného, s ktorým sa stotožnil aj Krajský pamiatkový úrad.

„Na svete je tak návrh, ktorý chce v istom zmysle rešpektovať tektoniku členenia toho, čo tu vidíme dnes. Materiálovo sme ju neprerábali. Filozofia zmeny fasády teda spočívala vo zvýraznení vertikality, plasticity a zmene farebnosti, ktorá je v súčasnej podobe cudzia pre túto časť mesta,“ povedal architekt Závodný. Kontrast tmavosivej, antracitovej a bielej je podľa jeho slov príliš silný. Nový návrh počíta s fasádou vo svetlej pieskovcovej farbe, aby ladil s travertínom typickým pre okolité budovy. Architekt chce posilniť vertikálne členenie a zvýrazniť plasticitu fasády pridaním ďalších prvkov. „Akoby hrou tieňov urobíme dom zaujímavejší a to v mäkších farbách,“ dodal architekt.

Takto vyzerá fasáda hotela na nábreží Dunaja dnes.
Návrh novej fasády hotela z dielne architekta...
+6Podoba hotela pred rekonštrukciou.

Starosta Starého Mesta Radoslav Števčík zároveň podpísal začiatok konania o vydaní časovo obmedzeného povolenia na predčasné užívanie hotela. Plynie sedemdňová lehota, kým bude právoplatné. „Jednou z podmienok je, že do 30. októbra musí byť fasáda zmenená. Súčasťou konania je preto projekt úpravy súčasnej podoby fasády tak, aby zodpovedala požiadavkám KPÚ a Spolku slovenských architektov, ktorí tento návrh odobrili,“ povedal starosta Števčík. Podľa jeho slov je to víťazstvo „zákona a zdravého rozumu“.

Spoločnosť Sitno Holding Real Estate, ktorá zastrešuje rekonštrukciu hotela, žiadala vyňatie fasády z kolaudačného konania, čo starosta mestskej časti odmietol. „Hotel s takouto fasádou, ktorá nemá súhlas Krajského pamiatkového úradu, nebude skolaudovaná. Som rád, že sa nám podarilo spoločne, aj vďaka vôli investora, nájsť riešenie, ktoré nebude nikoho urážať, vyčnievať oproti ostatným stavbám v pamiatkovej zóne,“ povedal Števčík. Ako dodal, verí, že toto riešenie upokojí verejnosť aj investora.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Hotel Danube