Mlynské nivy napokon neuzavrú úplne: odklonia trolejbusy a zúžia pruhy

Výstavba autobusovej stanice Nivy v Bratislave napreduje a od začiatku mája sa začína aj s rozsiahlou rekonštrukciou Ulice Mlynské nivy. Tá bude rozdelená do viacerých etáp. Prvá sa začína už 2. mája. Pôvodne sa uvažovalo aj o úplnej uzávere tejto tepny, čo by značne skomplikovalo verejnú aj automobilovú dopravu, ale práce by trvali kratšie. Napokon sa investor s mestom dohodli na obmedzeniach.

20.04.2018 11:37 , aktualizované: 13:10
mlynské nivy Foto: ,
Pohľad na ulicu Mlynské nivy v Bratislave.
debata (8)

Podľa primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala vyhoveli hlasu obyvateľov a ulicu nezatvoria úplne. „Keďže chceme čo najmenej ovplyvňovať dopravu v meste, cieľom bolo nájsť postup, ktorý v čo najmenšej možnej miere ovplyvní občanov, optimalizuje obchádzkové trasy a zároveň umožňuje efektívnu výstavbu," povedal primátor. K pohode na bratislavských cestách to však zrejme neprispeje a šoféri musia počítať s obmedzeniami. V prvej fáze pôjde o zúženie jazdných pruhov, pričom ich počet zostane rovnaký. Zmeny sa dotknú aj cestujúcich mestskou hromadnou dopravou. Z ulice v úseku od križovatky so Svätoplukovou ulicou po križovatku s Ulicou 29. augusta vylúčia trolejbusy. Nahradia ich autobusy, respektíve trolejbusy s pomocným pohonom.

„Napriek nutnosti presmerovania liniek dopravnú obslužnosť zabezpečíme porovnateľnou kapacitou náhradných liniek. O zmenách trás bude cestujúca verejnosť informovaná na webovej stránke DPB aj informačnými letákmi,“ uviedol generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Milan Urban.

Pohľad na ulicu Mlynské nivy a výstavbu...
Pohľad na ulicu Mlynské nivy a výstavbu...
+4Pohľad na budovu VÚB banky, ulicu Mlynské nivy...

Trolejbusovej linky 205 sa rekonštrukcia dotkne len minimálne a linka bude ďalej premávať cez Mlynské nivy. Linka 210 zase nebude zastavovať na zastávke Autobusová stanica. Výraznejšie zmeny pocítia cestujúci na linkách, ktoré obsluhujú východnú časť mesta, Vrakuňu a Dolné Hony. Linku 202 odklonia cez Miletičovu a končiť bude pri OC Central. Linku 212 odklonia cez Záhradnícku a Svätoplukovu.

Až prax od stredy 2. mája ukáže na prípadné nedostatky výluky trolejbusov. „Už teraz sa ozývajú občania, že od mája nebude existovať priame spojenie medzi Nivami a Hodžovým námestím, čo je veľmi dôležitá trasa, a bude potrebné doriešiť linkovanie MHD,“ povedal predseda komisie dopravy a informačných systémov hlavného mesta Jozef Uhler.

zväčšiť V lokalite Nivy vznikne nová štvrť. Foto: Vizualizácia HB Reavis
nivy V lokalite Nivy vznikne nová štvrť.

Pár dní pred samotným spustením obchádzkových trás verejnej dopravy začne investor s prípravnými prácami. Vodiči musia počítať so zúžením jazdných pruhov v križovatkách Mlynské nivy – Svätoplukova, Mlynské nivy – Karadžičova a Mlynské nivy – Ul. 29. augusta. Obchádzkové trasy budú vyznačené.

Vo videu hovorí primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal

Dopravný analytik Jozef Drahovský si myslí, že zvolené riešenie je dobré. „Takto nedôjde k obmedzeniu dopravy tak, aby sa tvorili rozsiahle zápchy, aj keď dopravu to ovplyvní. Keby ulicu uzavreli úplne, mohol by nastať aj úplný dopravný kolaps v Bratislave,“ povedal Drahovský pre Pravdu. Navyše toto riešenie ovplyvní v oveľa menšej miere aj ľudí, ktorí využívajú verejnú dopravu.

Čiastočné obmedzenia namiesto uzávery uvítal aj Uhler. „Pôvodne sa v prípade čiastočného obmedzenia hovorilo o 36 mesiacoch a v prípade úplného o štrnástich. Takto to bude trvať rok a pol a obmedzenie je pre cestujúcu verejnosť určite lepšie ako úplné uzavretie,“ povedal.

Pôvodne sa hovorilo o značných komplikáciách v doprave v súvislosti s paralelnou rekonštrukciou električkovej radiály do Karlovej Vsi. Problém by mohol mať aj dopravný podnik so zabezpečením náhradných vozidiel. Podľa dostupných informácií sa trať rekonštruovať tak skoro nezačne. Dôvodom sú prieťahy v procesnom konaní.

+11

Koniec prvej fázy rekonštrukcie je naplánovaný na október tohto roka. Nový bulvár, ktorý sľubuje investor stanice Nivy, spoločnosť HB Reavis, bude kompletný o rok neskôr. Developer vyčíslil rekonštrukciu kompletnej infraštruktúry v okolí stanice na 24 miliónov eur.

Rekonštruovať bude vodovod, plynovod, rozvody vysokého napätia, optické káble, káble verejného osvetlenia a samotnú cestu. Neskôr pristúpi aj k budovaniu podzemného kruhového objazdu a k výmene sútokovej komory pod križovatkou Mlynské nivy – Karadžičova – 29. augusta.

„Mlynské nivy sú hlavnou tepnou v centre mesta, do ktorej sa nesiahlo 35 rokov. Infraštruktúra je veľmi zastaraná, kanalizácia je tam dokonca z čias Márie Terézie a treba ju kompletne obnoviť. Preto je rekonštrukcia ulice komplikovanejšia, ako by sa na prvý pohľad zdalo,” povedal generálny riaditeľ HB Reavis Adrián Rác.

Výsledkom rekonštrukcie bude okrem kompletnej obnovy infraštruktúry ulice nad aj pod jej povrchom rozšírenie bulváru o jeden jazdný pruh v oboch smeroch. V podzemí pribudne kruhový objazd. Ďalšie väčšie zásahy do dopravy možno očakávať od novembra. Postup prác v ďalších fázach zatiaľ nie je známy.

Zdroj videa: Ján Ivanko/Youtube.com

Zmeny v organizácii MHD

Trolejbus č. 202

  • Zrušená súčasná konečná Nemocnica sv. Michala. Bude zavedená nová konečná na Jelačičovej ulici.
  • Od zastávky Prievozská po trase Miletičova s ukončením na Jelačičovej ulici, späť cez ulice Kupeckého, Žellova, Miletičova.
  • Neobslúži zastávku Miletičova na Prievozskej ulici a zastávky Novohradská, Košická, Autobusová stanica, Ondrejský cintorín, Nemocnica sv. Michala a Ul. 29. augusta.
  • Obslúži zastávky Miletičova na Miletičovej ulici, Trenčianska, Trhovisko, Saleziáni, Jelačičova (výstupište a nástupište).

Trolejbus č. 210

  • Premávka bez obojsmernej obsluhy zastávky Autobusová stanica.

Trolejbus č. 212

Trasa obojsmerným odklonom cez ulice Záhradnícka a Svätoplukova.

  • Smer ŽST Železná studienka:
  • Od zastávky Novohradská po trase Mlynské nivy, Svätoplukova, Záhradnícka, Mickiewiczova, Jánska (Kollárovo nám.), kde sa od zastávky Kollárovo nám. napojí na svoju trasu.
  • Neobslúži zastávky Svätoplukova na ulici Mlynské nivy, Autobusová stanica, Ondrejský cintorín, Špitálska.
  • Obslúži zastávky Svätoplukova na Svätoplukovej ulici, Cvernovka, Kulíškova, Karadžičova, Americké nám.
  • Smer Cintorín Vrakuňa:
  • Od zastávky Kollárovo nám., po trase Mickiewiczova, Záhradnícka, Svätoplukova, Mlynské nivy, kde sa od zastávky Košická napojí na svoju trasu.
  • Neobslúži zastávky Špitálska, Ul. 29. augusta, Autobusová stanica.
  • Obslúži zastávky Mickiewiczova, Karadžičova, Kulíškova, Cvernovka.

Trolejbus č. 205

  • Bez zmeny trasy, na linku budú nasadené trolejbusy s pomocným dieselovým agregátom.

Nočný trolejbus č. N72

  • Trasa obojsmerným odklonom cez ulice Záhradnícka a Svätoplukova.
  • Smer Hodžovo nám.: od zastávky Novohradská po trase Mlynské nivy, Svätoplukova, Záhradnícka, Mickiewiczova, Jánska (Kollárovo nám.), kde sa od zastávky Kollárovo nám. napojí na svoju trasu.
  • Neobslúži zastávky Svätoplukova na ulici Mlynské nivy, Autobusová stanica, Ondrejský cintorín, Špitálska.
  • Obslúži zastávky Svätoplukova na Svätoplukovej ulici, Cvernovka, Kulíškova, Karadžičova, Americké nám.
  • Smer Čiližská: od zastávky Kollárovo nám., po trase Mickiewiczova, Záhradnícka, Svätoplukova, Mlynské nivy, kde sa od zastávky Košická napojí na svoju trasu.
  • Neobslúži zastávky Špitálska, Ul. 29. augusta, Autobusová stanica.
  • Obslúži zastávky Mickiewiczova, Karadžičova, Kulíškova, Cvernovka.

Linka náhradnej autobusovej dopravy č. X72

  • Premávka obojsmerne vo vylúčenom úseku Nemocnica sv. Michala, Mlynské nivy, Prievozská, Hraničná.
  • smer Hraničná: po trase Rajská, Dunajská, Mlynské nivy, Prievozská.
  • Obslúži zastávky Nemocnica sv. Michala (nástupište), Ul. 29. augusta, Autobusová stanica, Košická, Novohradská, Miletičova, Prievozská, Hraničná (výstupište na občasnej zastávke pred križovatkou s Hraničnou ulicou).
  • smer Nemocnica sv. Michala: po trase Hraničná, Gagarinova, Prievozská, Mlynské nivy, Ul. 29. augusta, Cintorínska.
  • Obslúži zastávky Hraničná (nástupište na občasnej zastávke pred križovatkou s Hraničnou ulicou) Pažítkova, Prievozská, Miletičova, Novohradská, Košická, Autobusová stanica, Ondrejský cintorín, Nemocnica sv. Michala (výstupištia).

Všetky ostatné autobusové aj trolejbusové linky premávajú bez zmien.

Informácie nájdete na webe DPB.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #rekonštrukcia #trolejbusy #stanica Mlynské nivy #autobusová stanica #Mlynské nivy