Viskupič vyzval kontrolóra Trnavy, aby sa vzdal "nemorálnej" odmeny

Trnavský župan Jozef Viskupič verejne vyzval hlavného kontrolóra mesta Trnava Vladimíra Krátkeho, aby sa vzdal odmien za členstvo v predstavenstve spoločnosti Letisko Piešťany.

25.04.2018 08:56
Jozef Viskupič Foto: ,
Trnavský župan Jozef Viskupič.
debata (33)

Viskupič tak urobil v utorok večer na rokovaní poslancov Mestského zastupiteľstva v Trnave. Krátky pôsobil v predstavenstve spoločnosti ako nominant štátu v rokoch 2009 – 2012, dnes sa súdnou cestou domáha vyplatenia asi 50-tisíc eur. Hlavným kontrolórom Trnavy sa stal v roku 2014 ako nominant Smeru.

"Je mojou povinnosťou chrániť peniaze ľudí, verejné zdroje. Na druhej strane je to aj otázka morálky, pretože nepovažujem za morálne, a preto nárokovateľné, vzhľadom na to, v akom stave sme Letisko Piešťany prebrali od bývalého vedenia a manažmentu, aby si niekto dnes nárokoval akúkoľvek odmenu,“ povedal pred mestskými poslancami Viskupič. Pripomenul, že spoločnosť vytvárala stratu, na ktorú sa skladali všetci daňoví poplatníci z Trnavského samosprávneho kra­ja.

Odmeny mu „zabudli“ vyplatiť

Terajší hlavný kontrolór mesta Trnava Vladimír Krátky povedal, že odmenu dostal len za obdobie od júla 2009 do augusta 2010, ďalšie odmeny mu spoločnosť podľa jeho slov "zabudla“ vyplatiť. "Vďaka mne táto spoločnosť dostala významné dotácie od štátu, najmä na činnosť, čím sa udržala v štandardnej prevádzke aj počas krízy,“ povedal Krátky.

Pripomenul, že do predstavenstva nastúpil v čase, keď sa na Slovensku v plnej sile prejavili dôsledky hospodárskej krízy. Dodal tiež, že výška odmien bola stanovená už pred jeho nástupom do predstavenstva a že spoločnosť svoje záväzky voči nemu viackrát v minulosti uznala. Krátky vo svojej reakcii zaútočil osobnými invektívami na Viskupiča, ale aj na médiá. Niektoré sú podľa neho poplatné, pretože začiatkom apríla prišli na tlačovú besedu župana po pojednávaní na Okresnom súde v Piešťanoch, iné sú zasa bulvár.

Krátky nie je jediný, kto sa domáha odmeny za pôsobenie v spoločnosti Letisko Piešťany. Spolu si na vyplatenie odmien v celkovom objeme približne 650-tisíc eur nárokuje desať dnes už bývalých členov orgánov spoločnosti.

Majoritným akcionárom spoločnosti Letisko Piešťany je Trnavský samosprávny kraj, ďalšími mesto Piešťany a štát prostredníctvom ministerstva dopravy. Spoločnosť dlhodobo vykazovala stratu a hrozila jej likvidácia. Po nástupe nového vedenia Trnavského samosprávneho kraja pracujú členovia orgánov spoločnosti bez nároku na odmenu.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #Jozef Viskupič #letisko Piešťany