Pre kritizovanú výstavbu pod Mostom SNP padlo trestné oznámenie

Aktivista Miroslav Dragun podal pre kritizovanú výstavbu pod bratislavským Mostom SNP v pondelok na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

21.05.2018 14:40
most SNP, vstup, stavba, Foto: ,
Výstavba pod bratislavským Mostom SNP.
debata (1)

Má totiž podozrenie z poškodzovania a znehodnocovania kultúrnej pamiatky, rovnako aj z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Prokuratúru žiada taktiež preskúmať postup mestskej časti Petržalka, ktorá predbežne povolila stavebníkovi – spoločnosti Zemegula vykonanie nevyhnutných opráv a udržiavacích prác nástupného priestoru do veže UFO z dôvodu havarijného stavu.

„Chcem, aby prokuratúra preskúmala všetky tieto kroky. Je to absolútne neštandardné, aby sa v 21. storočí bez kompletného stavebného povolenia, bez povolenia pamiatkarov a bez vedomosti vlastníka diali na národnej kultúrnej pamiatke takéto veci,“ povedal Dragun.

Pod Mostom SNP buduje firma Zemegula, ktorá prevádzkuje reštauráciu, vyhliadku UFO i pláž pri Dunaji, zrejme cyklistické a turistické centrum. Vyplýva to z materiálov k predĺženiu prenájmu pozemkov tejto firme, ktoré schvaľovalo v minulom i predminulom roku bratislavské mestské zastupiteľstvo. Proti prebiehajúcej stavbe sa však zdvihla vlna kritiky. Primátor tvrdí, že rozumie rozhorčeniu Bratislavčanov a ako povedal, sám ho aj zdieľa. „O tom najnovšom vývoji pod Mostom SNP neboli informovaní oni, ale ani mesto,“ uviedol. Spolu so starostom Petržalky Vladimírom Bajanom sa dohodli na štátnom stavebnom dohľade nad touto výstavbou. Stavebníka primátor tiež požiadal o okamžité zastavenie prác.

Krajský pamiatkový úrad Bratislava pre TASR uviedol, že žiadne práce na Moste SNP neodsúhlasil a neevidoval od hlavného mesta či stavebníka žiadosť o rozhodnutie v tejto veci. Pamiatkari sa preto od februára začali zaujímať, čo sa pod mostom deje. Písali petržalskému stavebnému úradu, magistrátu i stavebníkovi. Upozorňovali ich, že Most SNP je od októbra 2017 v procese vyhlasovania za kultúrnu pamiatku, počas vyhlásenia je súčasťou pamiatkového fondu, a že vlastník má povinnosť vec chrániť pred poškodením. Pamiatkový úrad SR už medzičasom vyhlásil Most SNP za národnú kultúrnu pamiatku.

Pamiatkari začiatkom mája opätovne žiadali primátora, aby zabezpečil ochranu Mosta SNP. Koncom apríla totiž zistili, že pod mostom sú už realizované stavebné práce, ktoré nepovolili a evidentne boli nad rozsah stavebným úradom predbežne povoleného odstraňovania havarijného stavu. Krajský pamiatkový úrad taktiež vyzval stavebný úrad, aby bezodkladne zastavil stavebné práce. Firma Zemegula na otázky TASR doteraz nereagovala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Generálna prokuratúra #Most SNP #trestné oznámenia