Do múzea s hračkami zateká

Na Slovensku ojedinelé Slovenské národné múzeum - Múzeum bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni je v havarijnom stave. Problémom je najmä deravá strešná krytina, cez ktorú zateká.

19.06.2018 16:00
Múzeum bábkarských kultúr a hračiek v Modrom... Foto: ,
Problémovú strešnú krytinu na streche kaštieľa treba čím skôr vymeniť.
debata

Strešná krytina z päťdesiatych rokov minulého storočia má dobré časy za sebou a čo najrýchlejšie ju treba vymeniť. Zateká cez ňu, krytina sa uvoľňuje a môže ohroziť životy a zdravie návštevníkov. Na vnútornej strane strechy nad nádvorím ju zachytávajú namontované sieťky, no nad hradnou priekopou padajú dolu. Stav je už podľa riaditeľky múzea Heleny Ferencovej neudržateľný.

„Problém so strechou máme už niekoľko rokov. Keď prší, na viacerých miestach zateká. Poškodené sú aj krovy, na viacerých miestach aj omietky, problémové miesta sú aj nad expozíciami, napríklad v hradnej kaplnke,“ vysvetľuje riaditeľka.

Kde si múzeum dokázalo pomôcť samo, pomohlo si. Sú však aj miesta, kde bude potrebný reštaurátorský zásah. Zatiaľ podľa Ferencovej ide o menšie plochy, no ak sa situácia so strechou čo najskôr nevyrieši, plochy sa budú zväčšovať.

„Problém je na streche severnej časti barokového kaštieľa a na západnej časti prístavby. Strechu na východnej časti kaštieľa sa podarilo opraviť v roku 2016,“ zdôrazňuje riaditeľka. Múzeum vtedy získalo 210-tisíc eur na opravu strechy od ministerstva kultúry, ďalších 600-tisíc dostalo z nórskych fondov na obnovu východného krídla, opravu fasády či výmenu okien.

Na riešenie aktuálnych problémov potrebuje múzeum podľa Ferencovej 300-tisíc eur. Na problém sa bola pozrieť aj ministerka kultúry Ľubica Laššáková. „Podobne ako v ďalších prípadoch aj v súvislosti so zanedbaným havarijným stavom SNM – Múzea bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni sa ministerka snaží nájsť možnosti pomoci v rámci finančných schém, ktoré sú k dispozícii,“ povedala hovorkyňa rezortu kultúry Jana Burdová. Podľa nej by sa riešenie mohlo nájsť ešte v tomto roku.

Múzeum potrebuje peniaze aj na aktualizáciu projektovej dokumentácie či historický a reštaurátorský výskum. Ďalej na výmenu okien, odstránenie starej cementovej omietky, obnovenie vápenných omietok. Nutná je tiež výmena elektroinštalácie, renovácia historických podláh a otázne je temperovanie objektu.

Múzeum sa zameriava na bábkarské kultúry a hračky, ich históriu a súčasnosť. V jeho zbierkach nechýbajú marionety slovenských kočovných bábkarov, rodinné bábkové divadlá, artefakty z tvorby slovenských profesionálnych bábkových divadiel po roku 1950, ukážky zahraničnej tvorby bábok či expozície zamerané na vývoj detskej hračky v 19. a 20. storočí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň #Múzeum bábkarských kultúr a hračiek #Helena Ferencová