V Tatrách pribudne ferrata pre náročných turistov

Zaistený horolezecký chodník – ferratu v Mlynickej doline vybuduje Klub slovenských turistov v spolupráci s poľskými partnermi. Vo Vysokých Tatrách to bude prvá otvorená zaistená trasa. Jej sprístupnenie plánujú v roku 2020, nateraz zakresľujú presnú trasu na Predné Solisko.

14.08.2018 14:00
Kopce Pohorie Vrch Foto:
Vo Vysokých Tatrách to bude prvá otvorená zaistená trasa.
debata (4)

„Chceme turistom poskytnúť trochu adrenalínovú a zároveň bezpečnú trasu,“ povedal Dušan Valúch, generálny sekretár klubu turistov. Trasa bude otvorená, ale nie bezprizorná. Klub chce riešiť dohľad nad jej prevádzkou v spolupráci s horskou záchrannou službou. Podobne, ako horskí záchranári prevádzkujú zaistený turistický chodník na Martinských holiach. Ferrata je turistická trasa v ťažšie dostupnom horskom teréne, vybavená istiacimi fixnými prvkami ako laná, stúpačky, rebríky či lávky.

Klub slovenských turistov vlastní v Nízkych Tatrách Chatu M. R. Štefánika, vo Vysokých Tatrách spolu s horolezeckým klubom IAMES prevádzkuje po opakovaných lavínach obnovenú Chatu pod Rysmi, po požiari zrenovovanú Zbojnícku chatu, najnavštevovanejšiu Chatu pri Zelenom plese aj pôvodnú Téryho chatu. Ďalšie chaty prevádzkujú regionálne kluby turistov v rôznych lokalitách. Klub slovenských turistov je neziskové občianske združenie. Hlási sa k 145-ročnej turistickej tradícii a prvému Uhorskému karpatskému spolku.

Klub má v súčasnosti vyše 19-tisíc členov, organizuje podujatia a zrazy nielen pre peších turistov, ale aj pre nadšencov vysokohorskej, vodnej, lyžiarskej turistiky a jazdeckej turistiky. Predseda Klubu slovenských turistov Peter Dragúň pozoruje posun v motiváciách organizovaných turistov – turistiku vnímajú nielen ako zmysluplne strávený čas v prírode, ale spoločné výlety vyhľadávajú aj so socializačným akcentom: „Je stále viac ľudí, ktorí hľadajú akcie, kde by sa mohli stretávať s novými ľuďmi a porozprávať sa. Aj toto je rozmer organizovanej turistiky."

Významnou činnosťou, osožnou nielen pre organizovaných turistov, je údržba, obnova a rozvoj asi 14-tisíc kilometrov vyznačených turistických chodníkov. S pomocou dotácií z ministerstva školstva sa stovky dobrovoľných, odborne vyškolených „značkárov“ starajú o vyznačenie trás po horských hrebeňovkách, menej náročných túrach aj spojnicových chodníkoch medzi turistickými trasami. Aby pôžitok z pohybu v prírode a výletov za historickými krásami či kultúrnymi pamiatkami nestrpčilo blúdenie zanieteným či príležitostným turistom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #ferrata