Boj proti kolapsu dopravy: autobusy v Bratislavskom kraji čakajú zmeny

V Bratislavskom kraji sa bude od nedele 19. augusta cestovať po novom. V rámci Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja (IDS BK) totiž začnú platiť nové pravidelné cestovné poriadky prímestských autobusov.

15.08.2018 15:40
ZSSK, vlak, železnice, integrovaný dopravný... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

Tie budú nadväzovať na cestovné poriadky už posilnených prímestských vlakov, pričom sa zároveň zvyšuje počet vypravovaných vozidiel a časový interval v rannej dopravnej špičke sa znižuje na 7,5 minúty. Spoje budú odchádzať do 23.00 h.

„Ako prví na Slovensku prichádzame s pravidelnými, intervalovými poriadkami prímestských autobusov, čo býva v zahraničí štandardom, aby sme zabezpečili obyvateľom kraja dochádzajúcim do Bratislavy rýchlu, pravidelnú a kapacitne dostačujúcu verejnú dopravu,“ uviedla Zuzana Horčíková, generálna riaditeľka Bratislavskej integrovanej dopravy (BID), ktorá je koordinátorom IDS BK.

Nová ponuka cestovania súvisí s neustálym zlepšovaním dopravy, ale uľahčiť cestovanie má už počas nadchádzajúcej výstavby obchvatu D4R7 či rozšírenia diaľnice D1. „Bratislavský kraj a Bratislavu čaká ťažké obdobie. Chcel by som vyzvať aj tých, ktorí išli naposledy autobusom možno pred 20 rokmi, aby ich vyskúšali. Autobusy už vyzerajú inak a možno zistíte, že lepšie, ako stáť v kolóne na Prístavnom moste, je odviesť sa autobusom do centra Bratislavy,“ skonštatoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba s tým, že v smeroch Malacky, Senec, Pezinok a Kvetoslavov budú posilnené zároveň autobusové spojenia z okolitých obcí k železničným staniciam.

Kompetentní sú si vedomí, že zmeny prinášajú značné zásahy pre cestujúcich do ich dlhoročných návykov, majú im však skvalitniť a urýchliť cestovanie. Obzvlášť z blízkych satelitov v okolí Bratislavy, ktorí každodenne dochádzajú do hlavného mesta. „V praxi to bude vyzerať tak, že sa nám podarilo ponúknuť im ráno, aby mali 7,5-minútový interval. Budú môcť cestovať takým intervalom, ktorý je pomaly porovnateľný s mestskej hromadnou dopravou,“ priblížila Horčíková.

Takýto interval budú mať v rannej špičke napríklad autobusy na trasách medzi Bratislavou a Ivankou pri Dunaji, Mostom pri Bratislave či Dunajskou Lužnou, v poobednej špičke budú jazdiť každých desať minút. Medzi Chorvátskym Grobom a Bratislavou budú ráno aj poobede autobusy premávať každých 15 minút. Podľa generálneho riaditeľa Slovak Lines Petra Sádovského to znamená, že na cesty vyjde viac ako desať autobusov a za volanty sadne viac ako 40 nových vodičov.

Pre porovnanie s doterajším cestovaním pribudne napríklad obyvateľom z Ivanky pri Dunaji 29 spojov, z Dunajskej Lužnej osem spojov z Mosta pri Bratislave šesť spojov či z Chorvátskeho Grobu päť spojov. V celoročnom prehľade sa má počet najazdených kilometrov zvýšiť o 1,4 milióna. Zároveň sa s posilnenými prímestskými vlakovými a autobusovými spojmi synchronizuje aj bratislavská mestská hromadná doprava.

Nové cestovné poriadky začala BID pripravovať v septembri 2017. Pre cestujúcich sú v tejto súvislosti pripravené informačné letáky a plagáty, ktoré sú k dispozícii na miestnych a mestských úradoch, vo vozidlách a predajniach Slovak Lines i ostatných dopravcov, ako aj na webových stránkach a informačných či kontaktných centrách.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Bratislavský kraj #Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji