Košice majú zmodernizované električkové trate, dopravné obmedzenia sú minulosťou

V Košiciach sa skončili dlhodobé výrazné obmedzenia cestnej premávky súvisiace s modernizáciou a rekonštrukciou električkových tratí.

31.08.2018 16:08 , aktualizované: 17:04
SR doprava Košice električky trate... Foto: ,
Zrekonštruovaný kruhový objazd na Moldavskej ceste v Košiciach.
debata (1)

Účastníci cestnej premávky v Košiciach môžu od dnešného popoludnia jazdiť po zrekonštruovanom úseku štvorprúdovej cestnej komunikácie od Štúrovej ulice cez Moldavskú a cez veľkú kruhovú križovatku na Moldavskej. Od soboty už tade bude premávať aj košická mestská hromadná doprava. Električky tu začnú premávať až koncom septembra po skončení kolaudačného konania.

Modernizácia električkových tratí (MET) sa začala v novembri 2016 a cena diela dosiahla okolo 80 miliónov eur bez DPH. Stavbu na základe verejnej súťaže realizovala spoločnosť Eurovia SK.

Zľava projektant stavby Peter Poláček, riaditeľ... Foto: TASR, Roman Hanc
SR doprava Košice električky trate rekonštrukcia ukončenie K Zľava projektant stavby Peter Poláček, riaditeľ košického závodu Eurovia SK Štefan Bálint, viceprimátor mesta Košice Martin Petruško a gen. riaditeľ Dopravného podniku mesta Košice Richard Majza po slávnostnom prestrihnutí pásky počas odovzdania ukončenej stavby.

„Stavba bola rozdelená na osem samostatných úsekov a jej súčasťou bola aj nová meniareň. Stavbári zrekonštruovali približne 15 kilometrov koľajových tratí, vybudovali nové nástupištia a zastávky, inštalovali nové elektronické informačné tabule, priechody pre chodcov, novú svetelnú signalizáciu. Celá stavba je bezbariérová a má množstvo prvkov, ktoré zvyšujú bezpečnosť,“ uviedol na brífingu námestník primátora Martin Petruško.

Doložil, že v rámci rekonštrukcie sa použilo unikátne riešenie na zníženie vibrácií a hlučnosti električkových koľají, kde sa do podložia uložili antivibračné rohože, ktoré sú ekologické aj tým, že vodu vsakujú a potom postupne uvoľňujú. Petruško poďakoval spoločnosti Eurovia za zodpovedný prístup, ale aj nasadenie kapacít, keď na stavbe denne pracovalo okolo 250 ľudí a dielo odovzdali včas.

„Momentálne je pre mesto dôležité, aby bolo čím skôr vydané kolaudačné rozhodnutie, aby po nových tratiach mohli začať premávať električky. Mojím želaním je, aby to bolo do konca septembra,“ povedal Petruško.

Podľa Petrušku mesto už pripravuje rekonštrukciu ďalších električkových tratí vedúcich po Alejovej ulici, po sídlisku Nad jazerom a cez Južnú triedu, pričom v súčasnosti už prebieha verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu tzv. Modernizáciu električkových tratí II a ukončené by mohlo byť v poslednom štvrťroku tohto roka. Robíme to preto, aby sme boli pripravení, ak budú vyhlásené príslušné výzvy na čerpanie prostriedkov z eurofondov.

Petruško za reálnu vec označil výstavbu električkovej trate k priemyselnému parku a na košické letisko, tú má pod palcom štátna spoločnosť MH Invest a je vo fáze projektovania.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #dopravné obmedzenia #električky #rekonštrukcia električkovej trate