Bikesharing štartuje, cyklotrás je v Bratislave ako šafranu

Aj hlavné mesto sa dočkalo bikesharingu. Systém požičiavania bicyklov spustí spoločnosť Slovnaft v spolupráci s mestom Bratislava v piatok. Problémom prospešnej novinky je, že v centre mesta žalostne chýbajú súvislé cyklotrasy.

05.09.2018 18:30
bikesharing, Slovnaftbajk, Foto: ,
Systém požičiavania bicyklov v Bratislave spustí spoločnosť Slovnaft v spolupráci s mestom v piatok.
debata (1)

Dokovacie stanice sú umiestnené každých 300 až 500 metrov, no často chýba vhodná cyklotrasa. Hovorkyňa mesta Bratislavy Zuzana Onufer hovorí, že cyklistické chodníky budú postupne pribúdať. „Cyklotrasy sa stále rozrastajú a budú sa rozrastať, máme plány a projektové dokumentácie s rôznym stupňom rozpracovanosti,“ povedala. Pilotne si včera na bicykloch mohli zajazdiť novinári, ktorých usporiadatelia poslali v centre aj po chodníkoch. To však nie je povolené.

Pri jazde na bicykli po chodníku hrozí cyklistom pokuta až vo výške 60 eur. „Jazda po chodníku pre peších je zakázaná. Cyklisti môžu jazdiť jedine po cyklotrasách alebo po riadnej komunikácii. Zatiaľ čo po cyklotrase môžu ísť aj vedľa seba, na ceste už musia ísť riadne za sebou,“ povedal pre Pravdu hovorca Mestskej polície v Bratislave Peter Pleva.

Alternatívou k neexistujúcim cyklochodníkom je momentálne jedine komunikácia plná áut alebo jednoducho zosadnúť z bicykla a tlačiť ho vedľa seba. Onufer dodáva, že tieto bicykle sú primárne určené pre cyklochodníky. „Chceme, aby sa využívali najmä cyklotrasy, v nutných prípadoch chodníky. Preto sme dokovacie stanice umiestňovali pri cyklotrasách alebo pri električkách, aby sa k tomu ľudia ľahšie dostali,“ povedala.

Smart bicykle sú vybavené solárnymi panelmi, počítačom, klávesnicou aj GPS systémom. „Sú vystopovateľné, to je rozdiel od ostatných bikesharingových systémov,“ hovorí Anton Molnár, hovorca Slovnaftu. „Chceme, aby bol tento systém bezchybný a užívateľsky komfortný. Verím, že nedostatkov bude čo najmenej,“ dodáva.

Systém požičiavania bicyklov v Bratislave...
Systém požičiavania bicyklov v Bratislave...
+4Systém požičiavania bicyklov v Bratislave...

Systém bude fungovať tak, že užívateľ pôjde na stránku slovnaftbajk.sk a zaregistruje sa. „Dôležité údaje sú e-mail, mobilné číslo a platobná karta. Vyberiete si produkt, ten je momentálne 1 euro. To je kredit, ktorý dostanete. Po tejto registrácii vám príde e-mailom a esemeskou PIN kód, ktorým si otvárate bicykel. Registráciu odporúčame robiť minimálne 10 minút predtým, ako si chcete požičať bicykel, pretože to chvíľu trvá,“ povedal Molnár.

Z technickej stránky majú bicykle tri prevodové stupne. Jeden takýto bicykel váži 15 až 17 kilogramov a jeho nosnosť je až 120 kíl. O bicykle sa bude starať servisná firma, ktorá bude riešiť opravy a premiestňovať ich na miesta, kde budú chýbať. „Ideálne je však chyby nahlásiť priamo na stránkach bikesharingu,“ dodáva Molnár.

Bikesharing bude do marca nasledujúceho roka dostupný v úvodnom balíku za symbolické euro. Jazdu však budete mať zadarmo, ak nepresiahnete stanovený čas. „Ak by ste využívali bicykel dlhšie ako 36 minút, začína sa rátať minútová tarifikácia. Za každých skončených 6 minút jazdy sa vám z kreditu stiahne 12 centov, pričom kredit sa vždy dá dobiť na profile užívateľa,“ dodáva Alžbeta Škvarková z oddelenia podnikovej a marketingovej komunikácie Slovnaftu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bikesharing