'Košický Bašternák' chcel spáliť 600 kg daňových dokladov, zasiahli kriminalisti

Kriminalisti z finančnej správy zaistili na dvoch miestach v Košiciach viac ako 600 kilogramov účtovných a daňových dokladov.

09.11.2018 14:48
klein Foto:
Doklady, ktoré chcel údajne Klein spáliť.
debata (113)

Na základe podozrenia zabránili ich spáleniu. Ako informovala hovorkyňa finančného riaditeľstva Ivana Skokanová, všetky účtovné doklady patrili spoločnostiam, ktoré boli personálne prepojené na jednu osobu a jej rodinných príslušníkov. Týkali sa viacerých zdaňovacích období a uložené boli v dvadsiatich vreciach. Dokopy išlo o účtovné doklady dvanástich obchodných spoločností. Pri zásahu sa v skladových priestoroch nachádzali správca objektu a jeden zamestnanec spoločnosti, oboch už vypočuli.

Doklady údajne patriace Gabrielovi Kleinovi. Foto: Finančná správa SR
klein Doklady údajne patriace Gabrielovi Kleinovi.

Podľa webu aktuality.sk ide o podnikateľa Gabriela Kleina, ktorý má figurovať v daňovej kauze za desiatky miliónov eur. Podľa medializovaných informácií mal cez fiktívne obchody vratky DPH, spolu malo ísť o 233 neoprávnených vratiek, pripraviť štát o 17,8 milióna eur.

Prepojenia sú kriminalistom známe

Podľa Aktualít sú v kauze zapletení aj exriaditeľ okresného daňového úradu v Košiciach Ivo Prokopič a jeho manželka Andrea. „Kleina s Prokopičom vyšetruje od roku 2009 špeciálna prokuratúra – pre podozrenie zo založenia zločineckej skupiny. Ani po deviatich rokoch však prípad nie je uzavretý,“ dodáva web.

Kriminalisti pokračovali v zásahu aj v iných priestoroch spoločností, ktoré boli prepojené s oficiálne nemenovaným podnikateľom. V nich zaistili ďalších 61 kusov šanónov s účtovnými a daňovými dokladov za viaceré zdaňovacie obdobia. V súčasnosti pokračuje analýza zaistených dokladov.

Ako dodala Ivana Skokanová, „tieto personálne prepojené spoločnosti nie sú finančnej správe neznáme“. V týchto spoločnostiach za posledné roky spravila finančná správa niekoľko desiatok kontrol, viedla viaceré exekúcie a podala v tejto súvislosti viacero trestných oznámení. „Žiadne konkrétnejšie informácie nie je možné vzhľadom na daňové tajomstvo zverejniť,“ dodala Skokanová.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Gabriel Klein