Lednické Rovne prídu o školskú ikonu

Takmer sedemdesiatročnú tradíciu mala Stredná odborná škola sklárska v Lednických Rovniach. Dlhé roky sa spájala s najúspešnejšou sklárňou v histórii Slovenska v tejto obci, robila dobré meno a vychovala množstvo úspešných sklárov. Teraz končí. Onedlho ju čaká sťahovanie do okresného mesta Púchov, kde sa zlúči so Strednou odbornou školou I. Krasku. Osud poslednej sklárskej školy v krajine spečatil znižujúci sa záujem detí. Študovali na nej svetoznámi sklári, ako je Patrik Illo, rešpektovaný sklársky dizajnér a výtvarník a tiež hlavný dizajnér spoločnosti Rona alebo mimoriadne úspešný sklár Peter Ďuriš.

19.12.2018 14:00
sklárska škola, lednické rovne Foto: ,
Posledná sklárska škola na Slovensku v Lednických rovniach končí.
debata (3)

Podľa riaditeľky školy v Lednických Rovniach Anny Krupičkovej sa situácia už nedá zvrátiť. Poznamenala, že sklárske odbory ako také nezanikajú, len sa budú dať študovať iba v Púchove. „Je nám to všetkým nesmierne ľúto. Nekončia síce sklárske odbory, ale fungovanie sklárskej školy v obci áno. Nič s tým nemôžeme urobiť. Rozhodol o tom Trenčiansky samosprávny kraj,“ povedala so smútkom v hlase riaditeľka. Podľa nej je na vine možno aj slabá propagácia sklárstva ako takého.

„Stredná odborná škola sklárska v Lednických Rovniach ako jediná škola na Slovensku s týmto zameraním čelí výraznému úbytku záujmu študentov o štúdium tohto remesla,“ vysvetlila hovorkyňa trenčianskej župy Veronika Rezáková. Podľa nej počet študentov za posledných päť rokov klesol približne o polovicu. „Pri počte 54 žiakov je existencia školy nielen z hľadiska ekonomického, ale aj z hľadiska zabezpečenia východno-vzdelávacieho procesu do budúcnosti neudržateľná a neefektívna,“ dodala Rezáková.

Zlúčenie sklárskej a púchovskej školy má prebehnúť do 1. septembra budúceho roka. Sťahovanie do Púchova sa dotkne štyridsiatich žiakov, pokiaľ ide o teoretické vyučovanie. Praktická výučba bude aj naďalej prebiehať vo firme Rona v Lednických Rovniach a Vetropack Nemšová.

V Púchove sa na nových ľudí tešia. „Skutočnosť, že jediná sklárska škola na Slovensku sa sťahuje do Púchova, vnímam ako pozitívnu snahu zachrániť jej existenciu a podporiť tak štúdium tohto krásneho remesla v našom meste. Sklárske remeslo do nášho regiónu neodmysliteľne patrí. Verím, že táto škola, ktorá sa stane súčasťou Spojenej školy I. Krasku v Púchove, sa tým, že bude priamo v meste, kde bude dostupný aj internát a nový areál, bude ďalej rozvíjať, záujem o štúdium bude stúpať a počty študentov na tejto škole sa budú navyšovať,“ mieni primátorka mesta Púchov Katarína Heneková.

Aj tohto draka pomáhali vyrobiť tunajší žiaci. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
drak, sklárstvo, Lednické rovne Aj tohto draka pomáhali vyrobiť tunajší žiaci.

Sklárska škola v Lednických Rovniach fungovala od roku 1949. Samotná sklárska tradícia má však v obci oveľa dlhšiu históriu. Viaže sa k rodinnému podniku Shreiberovcov, tí tu založili skláreň v roku 1892. V roku 1949 sa v Stredisku pracujúceho dorastu a neskôr v Závodnej učňovskej škole začali učiť prví mladí sklári. Učňovská škola viackrát zmenila názov, záujem o ňu bol dlhé roky veľký. V časoch najväčšej slávy vychovávala v školskom roku až dvesto žiakov. Ešte päť rokov dozadu sa tu učilo približne sto študentov.

Nejde o jedinú zmenu v školskej sieti v Trenčianskom samosprávnom kraji. Od budúceho septembra vzniká nová Stredná zdravotnícka škola so sídlom v Prievidzi. Tá sa stane treťou v kraji a zároveň prvou v regióne hornej Nitry. V škole budú študovať budúce zdravotné sestry v odboroch praktická sestra štvorročnou dennou formou štúdia a rovnaký odbor aj dvojročnou nadstavbovou formou štúdia. Praktickú časť vzdelávania budúce sestričky absolvujú v nemocnici v Bojniciach, kde by mali po ukončení štúdia aj nájsť uplatnenie.

Od 1. januára 2019 sa Športové gymnázium v Trenčíne transformuje na Strednú športovú školu. Od septembra bude ponúkať aj také odbory ako športový manažment, administrátor digitálnych služieb a databázový administrátor v športe. Súčasťou školy bude Regionálna hokejová akadémia, kam budú môcť nastúpiť talentovaní hokejisti.

V budúcom roku niektoré školy zaniknú.,,Vzhľadom na klesajúci záujem zo strany žiakov o štúdium na Gymnáziu v Handlovej, ako aj o štúdium na gymnaziálnej zložke v Spojenej škole v Novákoch, zastupiteľstvo kraja pristúpilo k návrhu na vyradenie uvedenej školy, respektíve zložky spojenej školy zo siete škôl a školských zariadení," konštatovala Rezáková.

Brány handlovského gymnázia v máji definitívne opustí približne dvadsiatka maturantov, na celej škole zostane už len približne tridsať študentov. Nástupníckou organizáciou sa stane Gymnázium V. B. Nedožerského v Prievidzi, ktoré vedenie župy označilo za jedno z najkvalitnejších gymnázií v kraji. Všetci učitelia z Handlovej dostali možnosť vyučovať v novozriadenej škole v Prievidzi, ale iba na skrátený úväzok. „Trenčiansky samosprávny kraj oslovil aj ostatné stredné školy v Prievidzi, aby prípadné uvoľnené pracovné miesta pedagógov prednostne ponúkli učiteľom z handlovského gymnázia,“ doplnila Rezáková.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lednické Rovne #sklárstvo #Peter Ďuriš