Mimoriadnu situáciu hlási aj Turzovka, Nová Bystrica ju odvolala

Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásilo v stredu aj mesto Turzovka (okres Čadca). Obec Nová Bystrica (okres Čadca) naopak mimoriadnu situáciu odvolala. V Žilinskom kraji je mimoriadna situácia celkom v ôsmich obciach a dvoch mestách v okresoch Žilina a Čadca. TASR o tom v stredu informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

09.01.2019 09:33 , aktualizované: 18:46
SR Terchová snehová kalamita ZAX Foto: ,
Snehom zasypané a zafúkané komunikácie trápia aj obyvateľov a chatárov v Terchovej.
debata (1)

Mimoriadna situácia je v mestách Čadca a Turzovka v okrese Čadca a v obciach Dolná Tižina, Terchová, Belá, Lutiše v okrese Žilina a Skalité, Čierne, Svrčinovec, Klokočov v okrese Čadca.

Primátor Turzovky Ľubomír Golis vo vyhlásení mimoriadnej situácie na internetovej stránke mesta informoval, že počas snehovej kalamity budú vykonávané opatrenia na záchranu života, zdravia a majetku. „Na ohrozenom území ustanovujem tieto opatrenia – účelne využívať všetku dostupnú techniku. Pokračovať so sprístupnením všetkých lokalít pre záchranné zložky a autobusovú dopravu. Zákaz odstavovania vozidiel na komunikáciách II. a III. triedy, na miestnych komunikáciách a na miestach, kde by bránili možnosti odpratávania snehu. Obmedziť používanie osobných motorových vozidiel,“ uvádza sa vo vyhlásení mimoriadnej situácie.

Desiatky centimetrov čerstvého snehu, ktoré napadli počas utorkového (8.1.) výdatného sneženia, skomplikovali dopravu v Čadci a ohrozujú bezpečnosť obyvateľov aj návštevníkov mesta. Primátor Milan Gura preto zvolal krízový štáb a mesto v stredu vyhlásilo mimoriadnu situáciu. „Od pondelka (7.1.) večera sa sneh z mesta vyváža. To však vlastnými silami a technikou nezvládame. Primátor žiada Čadčanov o zhovievavosť a v rámci možností aj o pomoc pri čistení chodníkov a vjazdov pri svojich domoch. Obyvateľov tiež žiada o trpezlivosť,“ informoval vedúci kancelárie primátora mesta Čadca Marián Kráľ.

Územie Žilinského kraja zasiahlo uplynulý týždeň intenzívne sneženie. Následkom zlých poveternostných podmienok a hustého sneženia kolabovala doprava, na cestách dochádzalo k nehodovým udalostiam, tvorili sa kolóny a viaceré samosprávy mali problémy s odpratávaním snehu či sprejazdnením ciest. Počet samospráv v kraji, ktoré v dôsledku snehovej kalamity vyhlásili počas minulého týždňa mimoriadnu situáciu, sa vyšplhal na 17.

Väčšina ciest je pokrytá čerstvým až kašovitým snehom

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na Slovensku sú momentálne zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do jedného až dvoch centimetrov, na úseku diaľnice D3 Svrčinovec – Poľana – Skalité je miestami kašovitý sneh hrúbky štyroch až piatich centimetrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SCC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Diaľnica D1 v Prešovskom kraji, D2 na západnom Slovensku a rýchlostné cesty R2 a R4, PR3 majú povrch vozoviek mokrý. Cesty prvej, druhej a tretej triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na celom území Slovenska je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky jedného až troch centimetrov, na cestách nižších kategórií môže byť miestami do piatich centimetrov.

Na cestách tretej triedy v lokalitách Námestovo, Trstená, Banská Štiavnica, Partizánske, Nové Mesto nad Váhom a Topoľčany je na vozovke čerstvý až utlačený sneh hrúbky piatich až desiatich centimetrov, v okolí Myjavy na cestách nižších kategórií nad 15 centimetrov. Na úsekoch ciest III/2183 Diviaky – Rudno a na cestách tretej triedy v okolí Turčianskych Teplíc sa miestami nachádza zľadovatený sneh.

Všetky horské priechody (HP) sú aktuálne zjazdné. Povrch vozoviek je pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu, a to na HP Huty, Besník, Veľké Pole a Cukmantel. Na HP Herlianske sedlo a Skýcov je miestami čerstvý sneh. HP Soroška a Pezinská Baba majú povrch vozoviek mokrý.

Pozor na lavíny

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo – tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice platí v najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Lavíny sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení, najmä na strmých svahoch nad 30°. Inde platí mierne nebezpečenstvo – 2. stupeň. Pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch nad 35° sa môžu uvoľniť lavíny. Počas posledného sneženia napadlo do 15 cm nového prachového snehu. Nebezpečné sú záveterné strany pohorí južných, juhovýchodných a východných orientácií najmä v najvyšších polohách. Severné a severozápadné expozície sú vyfúkané do tvrdého podkladu. Vyskytovať sa môžu najmä doskové lavíny zo suchého snehu. Nebezpečenstvo je koncentrované nad pásmo lesa, kde bol výraznejší vplyv vetra a do strmých žľabov, kde sa nachádzajú nebezpečné dosky, preveje a vankúše. Sneh sa postupne stabilizuje.

Teploty v noci dosiahli –12°C v polohách nad 2 000 m, na pohorí okolo –5°C. V najbližších dňoch sa sneženie nepredpokladá. Na hrebeňoch hôr sa vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne. Sneh v stredných polohách do 1 500 m dosahuje výšku do 100 cm, vo vysokých polohách Tatier 120 – 220 cm. Pohyb mimo chodníkov je mimoriadne obtiažny aj na lyžiach či snežniciach, bez nich je nemožný.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Vysoké Tatry #Západné Tatry #sneh #Žilinský kraj #lavínové nebezpečenstvo