Namiesto čistenia na chodníkoch osadili tabule

Namiesto ľudí s lopatami či odhŕňačov sa v Košiciach objavili tabule s nápisom: Chodník je v zimnom období neudržiavaný. Mesto sa svojským spôsobom vyrovnalo s problémom čistenia chodníkov, čo však domácich veľmi nepotešilo.

16.01.2019 08:00
tabuľa, chodník, košice, údržba, sneh, odhŕňanie Foto: ,
Tabule majú upozorniť, že vstup na chodník je na vlastné riziko.
debata (155)

Po novom sa mestá a obce musia starať aj o chodníky. O všetky, aj o tie, ktoré čistili vlastníci či správcovia priľahlých nehnuteľností. Spoločnosť Kosit, ktorá v Košiciach zabezpečuje zimnú údržbu, už v polovici novembra avizovala, že spravovala 122 kilometrov peších komunikácií, po prijatí novely je to až 225 kilometrov. Firma, ktorá má s mestom kontrakt na zimnú údržbu do roku 2022, zodpovedá aj za prípadné úrazy a škody v dôsledku znečisteného alebo zľadovateného chodníka.

„V prípade umiestnenia dvoch alebo viacerých chodníkov paralelne vedľa seba, alebo v prípade chodníkov, ak sú z oboch strán obytných domov, bude schodnosť zabezpečená len na jedinom z nich,“ uviedol pred časom Marián Christenko, generálny riaditeľ spoločnosti. Dodal, že chodníky, ktoré nebudú na základe rozhodnutia mesta v zime udržiavané, sa označia informačnou tabuľou.

Tabule sú osadené v štyroch zo siedmich mestských častí, Kosit ich má pripravených až 800. Košičania nie sú veľmi spokojní, podľa mnohých je to iba výhovorka, aby sa mesto nemuselo starať o chodníky.

Podľa riaditeľa košického magistrátu Marcela Čopa zástupcovia referátu dopravy a spoločnosti Kosi spolu určili, ktoré chodníky sú prioritou a ktoré sa nebudú v zime odhŕňať. „Kľúč bol daný vyťaženosťou chodníkov a na základe dohôd s mestskými časťami,“ doplnil Čop.

Medzi dotknutými je aj Sídlisko nad jazerom. Starostka Lenka Kovačevičová bola prekvapená, ako mestská časť „rozkvitla“ tabuľami. „Niektoré boli osadené aj na pravidelne čistených chodníkoch. S predstaviteľom spoločnosti Kosit sme prešli jednotlivé lokality a firma to napokon prehodnotila," konštatovala Kovačevičová.

Jozef Verbovský zo spoločnosti Kosit nepovažuje tabule za veľmi estetické, tvrdí však, že je to dočasné riešenie. „Na zimnej údržbe v meste nám veľmi záleží, reakcie verejnosti vnímame veľmi citlivo. Zároveň však treba povedať, že o inom riešení ako tabuľkách musí rozhodnúť vlastník komunikácií, teda mesto Košice,“ dodal.

VIDEO: Chodníky sú ako klzisko. Obce nezvládajú zimu. Pozrite si video z Kremnice z minulého týždňa.

Video
155 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #sneh #zimná údržba #chodníky #údržba chodníkov