Knihy si môžu Gelničania čítať v sieti

Oddelenie pre dospelých Mestskej knižnice v Gelnici sa podarilo kompletne zrekonštruovať a zvýšilo to komfort pre čitateľov.

24.01.2019 16:25
Gelnica, knižnica Foto: ,
Interiér mestskej knižnice v Gelnici kompletne zmodernizovali.
debata

„Renovácia sa týkala troch miestností. Vymenili sme podlahy, okná, elektroinštaláciu a osvetlenie. Pribudli tiež nové police na knihy. Vo vstupnej miestnosti sme vytvorili nový prvok. Je ním železná konštrukcia so sieťou, v ktorej si čitatelia môžu pohodlne čítať – inšpiráciou boli pre nás najmodernejšie knižnice,“ informoval Dušan Tomaško, primátor Gelnice. Doplnil, že čitateľský kútik je umiestnený aj pod samotnou konštrukciou. Vo vedľajšej miestnosti sa vytvorilo vyvýšené pódium, na ktorom môžu prebiehať diskusie s autormi, autorské čítania, ale aj rôzne vzdelávacie aktivity. Pre návštevníkov týchto podujatí je pripravené aj sedenie. Tento interiérový mobiliár je pritom upravený tak, aby zároveň slúžil aj na umiestnenie knižných titulov.

„Rekonštrukciu knižnice z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia čiastkou 50-tisíc eur. Interiér mestskej knižnice je tak kompletne zmodernizovaný. Oddelenie pre deti a mládež sme s podporou Fondu na podporu umenia zrekonštruovali už v roku 2016. Bola vymenená podlaha, pribudli pohovky pre detských čitateľov, zhotovili sme na mieru nové police na knihy. V roku 2017 sme z vlastných zdrojov zrekonštruovali sociálne zariadenia v knižnici,“ doplnil Tomaško.

Mestská knižnica v Gelnici sa nachádza v budove, ktorá bola postavená v roku 1920 v súčasnosti v mestskej pamiatkovej zóne. Knižnicu navštevujú čitatelia z mesta Gelnice, ale aj okolitých obcí. Zapísaných je dohromady 586 čitateľov, z toho je 245 detí, 67 študentov, 191 dospelých a 83 dôchodcov. V knižničnom fonde sa nachádza zhruba 20-tisíc zväzkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gelnica #knižnica