V Košiciach behali diviaky

Diviaky sú dlhodobo problém, s ktorým bojuje košická mestská časť sídlisko Ťahanovce. V blízkosti sa z jednej strany nachádza les, z druhej sú zasa neobrábané pozemky, ktoré sú zarastené a vytvárajú pre zvieratá priestor pre život.

26.01.2019 17:00
diviaky sidlisko polovnici Kosice Foto: ,
Na území košického sídliska Ťahanovce poľovníci plašili a lovili diviakov
debata (8)

„Hon na diviaky sa uskutočňoval aj v minulosti. Zvieratá dlhodobo ohrozujú život a zdravie obyvateľov. Posledný incident sme zaznamenali pred troma týždňami, keď zaútočili na policajnú hliadku. Požiadal som preto o povolenie na ich lov,“ uviedol Miloš Ihnát, starosta sídliska Ťahanovce. Uvedomuje si, že poľovačky nie sú riešením, ide podľa neho o sekundárnu vec. „Pracujem už na tom, aby majitelia pozemkov, ktoré sú zarastené, sa o nich pravidelne starali a kosili ich. Osloviť ich bude náročné, pretože ide o asi dvesto ľudí,“ konštatoval Ihnát.

Na akcii sa okrem približne 50 poľovníkov zúčastňovali aj mestskí a štátni policajti, pripravení v prípade potreby obmedziť dopravu. Zasiahnuť museli len raz, keď cez cestu prebehli do blízkeho lesa tri diviaky. Vyplašila ich časť poľovníkov, ktorí sa snažili dostať ich zo zarastených pozemkov do lesa, kde boli pripravení ich kolegovia odstreliť túto zver. Po viac ako štyroch hodinách ulovili poľovníci dvanásť diviakov.

Premnoženie diviakov spôsobuje podľa ochranára súčasný stav, ktorý v blízkosti sídliska vznikol. „Problém je, že sa strieľajú vlky, ktoré sa živia diviakmi. Ak tie nemajú predátora, rozmnožujú sa a hľadajú nové teritória na obživu,“ konštatoval Štefan Szabó zo združenia Sosna.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #diviaky