Prvý zaťažkávací deň Bratislava zvládla. Ráno s kolónami, poobede sa situácia zlepšovala

V hlavnom meste začali platiť výrazné dopravné obmedzenia. Bratislavskí vodiči zažívajú prvý deň, keď musia využívať obchádzkové trasy a rešpektovať nové vyhradené jazdné pruhy.

18.02.2019 06:00 , aktualizované: 19:40
debata (181)

Dopravná situácia v Bratislave v súvislosti s uzávierkou ulice Mlynské nivy, ako aj niektorých zjazdov z Prístavného mosta je v popoludňajšej špičke relatívne plynulá, uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Podľa hovorkyne Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriany Volfovej bola situácia v poobednej špičke pokojná. “V súčasnosti zaznamenáva dispečing DPB meškania MHD približne od päť do 15 minút,“ uvádza sa ďalej v stanovisku DPB z poobedných hodín.

Vodiči hlásili zdržanie do 15 minút. Postáli v kolóne na Hradskej a Gagarinovej smerom do mestskej časti Vrakuňa. Kolóna bola aj pred Stupavou smerom z Bratislavy. Vodiči sa zdržali do desať minút.

Aplikácia Waze hlásila zdržanie a kolóny v Bratislave na diaľničnom obchvate, a to najmä na Prístavnom moste a jeho okolí. Vodiči si v kolóne postoja na Záhradníckej a Miletičovej, Šancovej, Mýtnej, Radlinského a Pionierskej. Taktiež aj Dostojevského rade, Landererovej či Karadžičovej. Google Maps informuje o zdržaniach aj na Lamačskej ceste, Palisádach i na Mickiewiczovej.

VIDEO: Pozrite si v nasledujúcom videu, čo sa v pondelok ráno dialo na bratislavských cestách, aby ste vedeli, čo vás čaká ďalšie dni.

Video

Počkáme na ďalšie dni, tvrdí Vallo

Je veľmi skoro hovoriť, či sa to zvládlo, alebo nezvládlo, čakáme na ďalšie dni a dáta. Vyhlásil to primátor Bratislavy Matúš Vallo v súvislosti s prvým náporom na dopravu. Vallo uviedol, že na dopravnú situáciu sa snažia operatívne reagovať. V pondelok v noci vyznačia na Gagarinovej ulici, v pruhu určenom pre MHD a nákladné vozidlá, aj vodorovné dopravné značenie. Na otočke na križovatke Bajkalská – Prievozská umiestnia do slepého pruhu zábrany, aby do neho vodiči nevchádzali.

Primátor tvrdí, že v hodnoteniach dopravnej situácie sú zatiaľ opatrní. „Podľa dát a údajov, ktoré máme za pondelkové predpoludnie, tak doprava fungovala a každý sa dostal do cieľa v normálnom čase,“ povedal. Primátora potešilo, že MHD išla rýchlejšie a bolo v nej množstvo ľudí. Deklaruje, že aj niekoľkominútové meškania sa budú snažiť eliminovať. Na bezplatnú informačnú linku 0800 242 000, kde môžu hlásiť vodiči problémy v doprave, alebo klásť otázky, v pondelok do 16.00 h zaznamenali vyše 70 telefonátov. „Je veľmi skoro čokoľvek hovoriť. Budeme vyhodnocovať dáta aj z MHD. Čakajú nás nasledujúce týždne, ktoré rozhodnú, či tento polrok prežijeme v rámci dopravy v pokoji, alebo nie,“ vyhlásil primátor. Ako tvrdí, v pondelok boli ľudia zatiaľ veľmi opatrní a zisťovali čo a ako.

Dopravu v Bratislave v pondelok ráno komplikovali viaceré obmedzenia. Medzi ôsmou a deviatou ráno viazla doprava na Bajkalskej a Gagarinovej ulici kvôli novým buspruhom. O deviatej sa cesty uvoľnili, čo vidno na záberoch z policajnej helikoptéry, ktorá situáciu monitorovala zo vzduchu. Medzi ôsmou a deviatou hodinou boli kolóny výrazne väčšie ako inokedy. Z Petržalky sa nedalo dostať cez Prístavný most ďalej na Bajkalskú. Zápchy sa tvorili aj na Gagarinovej ulici. Na obchvate po D1 boli polhodinové zápchy. Keďže vodiči kritické úseky obchádzali, kolóny sa tvorili aj v Rači či v smere od Podunajských Biskupíc.

Farmári by kolóny spôsobiť nemali

Mesto Bratislava oceňuje, že po rokovaní farmári, ktorí prichádzajú do hlavného mesta protestovať, ustúpili od zámeru zviditeľniť svoje požiadavky formou blokády ciest poľnohospodárskymi strojmi a v záujme pokojného priebehu formu protestu prispôsobia. Ako ďalej informoval hovorca mesta Peter Bubla, napriek tomu sa treba pripraviť na to, že od utorka do piatka sa budú v meste presúvať poľnohospodárske stroje, čo môže spomaliť dopravu. Farmári budú mať centrum protestu na Tyršovom nábreží.

Výzva Iniciatívy poľnohospodárov na protest v Bratislave mala veľký ohlas medzi farmármi, ktorí chceli prísť vyjadriť svoj nesúhlas so stavom v poľnohospodár­stve. Množstvo strojov, ktoré nahlasovali do protestu, by spôsobil kompletnú paralýzu mesta, ktoré v súčasnosti aj tak čelí vážnym dopravným obmedzeniam. „Mesto Bratislava si cení, že po spoločných rokovaniach sa farmári rozhodli neobmedzovať dopravu v Bratislave a znížili množstvo poľnohospodárskych strojov, s ktorými prídu do hlavného mesta. Nebudú stáť na cestách, ale v utorok 19. februára ich môžete stretnúť na 11 miestach v Bratislave – Primaciálnom námestí, Námestí SNP, Župnom námestí, Hodžovom námestí, pri trhovisku Miletičova, na ‚pápežskej lúke‘ v Petržalke a na ďalších miestach. Hlavné stanovište počas protestu budú mať na Tyršovom nábreží, kde v stredu 20. februára v čase od 8:00 do podvečerných hodín pozývajú Bratislavčanov na ochutnávku regionálnych špecialít, jazdu na traktore a na neformálne rozhovory, cez ktoré môžu Bratislavčania spoznať ich život, ich problémy aj požiadavky,“ píše sa v tlačovej správe. Koniec protestu sa predpokladá vo štvrtok večer alebo v piatok dopoludnia.

Polícia šoférov vyzýva, aby sa plne venovali vedeniu vozidla

Na území Bratislavy zaznamenala polícia ráno viacero udalostí v cestnej premávke, avšak celkovú situáciu v doprave charakterizovala ako relatívne plynulú. Aj napriek tomu vyzýva vodičov, aby sa plne venovali vedeniu vozidla a sledovali situáciu v cestnej premávke.

Polícia apeluje na vodičov, aby pred križovatkou Bajkalská ulica – Prievozská ulica využívali ľavý jazdný pruh len na otáčanie. Zároveň, aby na križovatke ulíc Košická – Mlynské nivy v zmysle nového dopravného značenia neodbočovali doľava v smere na Prievozskú ulicu. Vodičov žiada využívať výjazd z Bajkalskej ulice na Prístavnú ulicu (ide o druhú odbočku vpravo).

Polícia šoférov vyzýva, aby sa plne venovali vedeniu vozidla a sledovali situáciu v cestnej premávke. „Aj malá nepozornosť môže spôsobiť nepatrnú udalosť v cestnej premávke, ktorá môže mať, vzhľadom na rozsah dopravných obmedzení, negatívny dopad,“ podotkla polícia.

Dopravu komplikovali nehody

Predpoludním sa na Pražskej ulici v smere do centra zrazilo šesť áut. Blokované zostali ľavé pruhy v oboch smeroch. Len dve hodiny predtým na tejto ulici hlásili aj nehodu štyroch áut.

Nehodu vodiči hlásili v Bratislave aj na Maximiliána Hella a na Šancovej pri odbočke na Hlavnú stanicu. Stella centrum upozorňuje na nehody v Devínskej Novej Vsi na Eisnerovej, na Jelačičovej a na Rožňavskej, za križovatkou s Tomášikovou. Aplikácie Waze eviduje zhustenú premávku na Rebarborovej, Gagarinovej, Hraničnej, Bajkalskej, Ružinovskej, Ivánskej ceste, Tomášikovej, Záhradníckej i Miletičovej. Podľa Google Maps sa tvoria kolóny aj na Špitálskej, Mickiewiczovej a v ich okolí. Taktiež aj na Dostojevského rade a Karadžičovej.

VIDEO: Hromadná havária v Bratislave zablokovala hlavný ťah

Video

Uhler: Otázne je, čo bude popoludní

Pondelňajšia ranná dopravná špička v Bratislave bola aj napriek rozsiahlym obmedzeniam zvládnutá, otázne však je, čo nastane na cestách popoludní, uviedol šéf mestskej dopravnej komisie Jozef Uhler. Upozorňuje pri tom na výjazd z centra mesta na Gagarinovej ulici, ktorý je pre osobné automobily zúžený na jeden pruh. Práve tu podľa neho môže pre dopravu vzniknúť veľký problém.

Aj dobrá informovanosť verejnosti prispela podľa Uhlera k tomu, že bola doprava v Bratislave v pondelok ráno relatívne pokojná. „Mnohí ľudia si pravdepodobne vybrali na cestu do práce buď inú trasu, alebo iný spôsob dopravy, ako je osobný automobil,“ povedal. Vodičom v hlavnom meste odporúča, aby pozorne sledovali dopravné značenie, lebo nejde o štandardnú situáciu. „Je potrebné v zúžených úsekoch jazdiť opatrne, lebo jazdné pruhy sú užšie ako tie, na ktoré boli vodiči doteraz zvyknutí. Vodiči i cestujúci by mali byť voči sebe v najbližších mesiacoch ohľaduplní,“ skonštatoval.

Najkritickejším úsekom počas dopravných obmedzení bude podľa Uhlera výjazd z centra mesta na Gagarinovej ulici, pretože je pre osobné automobily zúžený na jeden pruh. „Takisto Landererova ulica, pretože tým, že sú uzatvorené pre osobnú dopravu Mlynské nivy aj Páričkova, zažije Landererova najväčší nápor,“ podotkol šéf dopravnej komisie. Ako tvrdí, dopravné nehody v Bratislave aj za bežnej premávky spôsobujú problémy, o to viac podľa neho treba dávať pozor pri súčasných obmedzeniach a byť ohľaduplný, aby sa dopravná nehoda nestala. „Lebo môže spôsobiť na niektorých úsekoch až kolaps,“ poznamenal.

Kolóny neboli väčšie ako obvykle, MHD stíhala nápor, tvrdí Vallo

Prvé ráno rozsiahlych dopravných obmedzení v Bratislave sa podarilo zvládnuť, tvrdí primátor hlavného mesta Matúš Vallo, ktorý sa opiera o informácie z dopravných servisov, polície, z kamier a aj priamo zo situácie v teréne.

Ranné kolóny v Bratislave podľa primátora neboli väčšie ako obvykle, MHD stíhala väčší nápor cestujúcich a jazdila bez väčšieho zdržania. „Nemôžeme povedať, že to najhoršie je za nami, ale môžeme povedať, že Bratislavčanky a Bratislavčania sa na prvé ráno pripravili a sami výrazne pomohli tomu, že sa v našom meste dalo jazdiť, presúvať aj dýchať,“ uviedol na sociálnej sieti Vallo.

V pondelok ráno si primátor cielene vyskúšal všetky tri druhy dopravy – auto, MHD aj presun pešo. „Žiadna cesta mi netrvala dlhšie ako obvykle,“ povedal Vallo.

Situáciu sme v rannej špičke sledovali online

10:45 Prímestské autobusy nezaznamenali výraznejšie problémy. „Ak prišlo k miernym zdržaniam, bolo to pred hranicami mesta,“ uviedla hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová. Na území Bratislavy sa dokonca autobusy mohli pohybovať rýchlejšie ako zvyčajne. „Pomohli tomu práve vyznačené bus pruhy,“ uviedla hovorkyňa.

10:07 Bratislavská MHD meškala v pondelok ráno v centrálnej mestskej oblasti na príjazdových a výjazdových komunikáciách do 7.30 h zhruba do desiatich minút a od 7.30 do 9.00 h do približne 15 minút. Informovala o tom hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová.

9:58 Doprava v Bratislave je aj pre obmedzenia, ktoré sú pre uzáveru časti križovatky Prievoz a časti ulice Mlynské nivy, relatívne pokojná. Vodiči prostredníctvom aplikácie Waze hlásia zhustenú premávku alebo kolóny na Prístavnom moste, Gagarinovej, Záhradníckej, Miletičovej, Radlinského či na Špitálskej. Vodiči sa zdržia aktuálne aj na Šancovej, Pionierskej, Jarošovej či Limbovej.

9:38 Podľa reakcie čitateľa bola situácia na bratislavských cestách ráno zložitá, vodiči nerešpektovali vyznačené buspruhy. Často do nich museli vojsť aj vtedy, keď chceli odbočovať.

Nerešpektovanie vyznačených buspruhov na... Foto: Pravda
BA Nerešpektovanie vyznačených buspruhov na Gagarinovej ulici.

9:04 Autá smerujúce na Bajkalskú ulicu z Prístavného mosta stoja na zjazde až na diaľnici. Bajkalská ulica je obojsmerne prejazdná bez zdržaní. Rožňavská ulica je v smere do mesta prejazdná bez zdržania.

8:37 Stella centrum informuje o kolónach na diaľnici D2 za Stupavou v smere do Bratislavy, zdržanie vodiči odhadujú na 15 a v Dunajskej Lužnej v smere do Bratislavy na 30 minút.

Prvý zaťažkávací deň pre Bratislavu s...
Prvý zaťažkávací deň pre Bratislavu s...
+10Prvý zaťažkávací deň pre Bratislavu s...

8:30 Podľa aktuálnych správ Zelenej vlny musia šoféri rátať s 15-minútovým zdržaním sa na Dvojkrížnej, Gagarinovej, Račianskej a Vajnorskej smerom do centra. Na Pražskej šoféri hlásia desaťminútové zdržanie. So zhustenou premávkou treba momentálne počítať aj na starej Seneckej ceste pri Ivanke pri Dunaji smerom do Bratislavy, kde sa vodiči zdržia do 25 minút. Na vjazde do Bratislavy smerom z Mosta pri Bratislave hlásia desaťminútové zdržanie. Na zjazde z Prístavného mosta na Bajkalskú je zdržanie asi 30-minútové, na Prístavnom moste v oboch smeroch 15 minút.

Polícia žiada vodičov, aby nejazdili v dotknutých úsekoch v Bratislave po pamäti, ale podľa nového dočasného dopravného značenia a rešpektovali vyhradený pruh určený pre MHD, prípadne nákladnú dopravu. Na vodičov taktiež apeluje, aby individuálnu automobilovú dopravu využívali v čo najmenšej miere a uprednostnili verejnú dopravu.

8:24 Reťazovo sa Bratislava upcháva zo všetkých smerov, keďže vodiči sa snažia vyhnúť obchvatu po D1 s kritickým Prístavným mostom. Smerom od Rače z Kremnickej ulice sa ide autom k hale Pasienky 7-kilometrový úsek 30 minút.

8:16 Celý obchvat v Bratislave po D1 tvoria súvislé kolóny. A to aj zo smeru od Trnavy, aj od petržalskej strany. 9-kilometrová trasa autom z Petržalky okolo Auparku cez Pristavný most po Bajkalskej k hale Pasienky trvá 40 minút. Pred obmedzeniami cesta trvala okolo 10 minút.

Premávka od bratislavskej Vrakune smerom na... Foto: Pravda, pi
Doprava - Bratislava Premávka od bratislavskej Vrakune smerom na Ružinov tesne pred ôsmou ráno bez väčších problémov. Niektorí vodiči ignorovali vyhradený pruh pre verejnú dopravu, kadiaľ je jazda osobných áut zakázaná.

8:05 Doprava v oblasti Vrakunského cintorína je plynulá v oboch smeroch. Zahusťuje sa pri zjazde z diaľnice na Gagarinovu, kde ale do mesta vedú tri pruhy, takže ide len o chvíľkové zdržanie. Krátkodobé kolóny sa však tvoria na Gagarinovej von z mesta, kde v ranných hodinách obvykle bývala premávka plynulá. Nové opatrenia tu však posielajú automobily do jedného pruhu, preto sa rad áut naťahuje. Viacerí vodiči taktiež nerešpektovali zákaz jazdy osobných automobilov vo vyhradenom pravom pruhu.

7:56 Polícia SR pravidelne monitoruje situáciu na cestách zo vzduchu.

Video

7:35 Zdržanie na Prístavnom moste je aktuálne viac ako 30 minút v oboch smeroch, kolóny sa začínajú už pri Avione a v opačnom smere už na Einsteinovej ulici.

7:25 Aktuálnu dopravnú situáciu na Gagarinovej a Tomášikovej môžete sledovať aj na online kamerách.

07:10 Na Pražskej ulici je kolóna od Kramárov až po železničnú stanicu. O tomto čase, kedy sa doprava v hlavnom meste rozbieha, to obyčajne nebýva zvykom.

7:05 Vyzerá, že okolo Prístavného mostu a zjazdov v smere na Bajkalskú a Gagarinovu, na ktorých vznikli buspruhy, to bude najhoršie. Je možné, že ak vodiči budú voliť iné trasy, napríklad cez mesto, budu sa reťazovým efektom upchávať aj tie.

Gagarinova ulica. Krátkodobé kolóny sa tvorili... Foto: Pravda, pi
Bratislava - doprava Gagarinova ulica. Krátkodobé kolóny sa tvorili nielen smerom do Bratislavy, ale aj von z nej, kde obvykle nebývali. Rad áut naťahuje sústredenie osobnej dopravy na niektorých miestach do jedného pruhu.

6:55 Premávka na Prístavnom moste v smere z Petržalky je zhustená, na zjazde na Bajkalskú je kolóna zatiaľ do 15 minút, čo súvisí s uzavretím rondelu pod mostom a zriadením buspruhov na Bajkalskej ulici.

6:45 Premávka na Bajkalskej ulici v smere od Prístavného mosta sa začína zahusťovať. Na starej seneckej pri Ivanke pri Dunaji smerom do Bratislavy je zdržanie aktuálne do 20 minút.

06:30 Kolóna sa tvorí v Bratislave na Gagarinovej smerom do centra, zdržanie je zatiaľ do 10 minút.

06:12 Kolóny sa začali tvoriť na starej seneckej pri Ivanke pri Dunaji smerom do Bratislavy, zdržanie je 10 minút.

Mesto pre vodičov sprístupnilo tri nové záchytné parkoviská – na Zlatých pieskoch pre 130 áut, pri Cintoríne Vrakuňa s približne 250 parkovacími miestami, na Baltskej ulici vo Vrakuni majú vodiči k dispozícii ďalších 200 miest. Všetky záchytné parkoviská budú bezplatné a bez obmedzení. Magistrát vyzval ľudí, aby obmedzili používanie áut a viac využívali hromadnú dopravu.

Na Gagarinovej ulici vznikli vyhradené jazdné pruhy, do ktorých majú prístup autobusy a nákladné vozidlá. V smere do mesta môžu osobné automobily využívať len jeden jazdný pruh. Pri výjazde z mesta je pre osobné autá dostupný len jeden jazdný pruh. Linky mestskej hromadnej dopravy 201, 202, 212, 75 a X72 od dnes do konca marca premávajú bezplatne.

Ulicu Mlynské nivy autobusy obchádzajú cez Páričkovú ulicu. Polícia monitoruje dopravnú situáciu aj vo vzduchu. Mesto zriadilo infolinku (0800 242 000), na ktorej sa vodiči dozvedia aktuálne informácie o prejazdnosti jednotlivých ulíc.

VIDEO: Pozrite si vo videu aké obmedzenia vznikli na bratislavských cestách v súvislosti s výstavbou obchvatu a autobusovej stanice. (video je z nedele 16.2.)

Video

VIDEO: Nezmyselné buspruhy v Bratislave, hodnotí expert.

Video

VIDEO: Unikátne zábery z výstavby obchvatu Bratislavy.

Video

© Autorské práva vyhradené

181 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #dopravné obmedzenia #obmedzenia #kolóny #zápchy #doprava v bratislave