Vo Svidníku skončí vyše sto šičiek

Prepúšťanie šičiek vo svidníckej odevnej firme I. C. A. prinesie ranu pre desiatky ľudí. Z firmy s talianskym kapitálom má odísť 103 zamestnancov, momentálne ich tam pracuje 137. Majiteľ sa rozhodol výrobu presunúť do Srbska pre nižšie náklady a vo Svidníku zostane iba striháreň a žehliareň. Priemerná mzda zamestnankýň bola od 500 eur do 600 eur v hrubom, a to vrátane príplatkov. Spoločnosť šila obleky okrem iného aj pre futbalový tím AC Miláno.

27.02.2019 15:00
debata (6)

Video: K situácii sa vyjadruje primátorka mesta Marcela Ivančová.

Video

Niektoré zo žien pôsobia v podniku aj od ukončenia školy. „Šokovalo ma to, myslela som, že odtiaľ odídem priamo do dôchodku. Neviem, čo bude ďalej. Staršie ženy, tesne pred dôchodkom majú problém zamestnať sa aj vo väčších mestách, nie vo Svidníku, kde si ťažko hľadajú prácu aj mladí,“ zamyslela sa pani Eva.

Nájsť miesto v odbore bude pre ženy náročné. „Úrad práce v Bardejove, pod ktorý patrí aj okres Svidník, má nahlásených 226 voľných pracovných miest, z toho desať pre šičky v Bardejovskom okrese a desať pre šičky v okrese Svidník,“ konštatovala Jana Lukáčová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorá potvrdila prepúšťanie v odevnom závode. Doplnila, že na konci januára sa evidovaná nezamestnanosť v okrese Svidník pohybovala na úrovni 11,79 percenta.

Spoločnosť sa k prepúšťaniu vyjadrila iba veľmi stroho.

„Nie s radosťou oznamujeme, že ukončujeme dôležitú časť výroby v našej spoločnosti. Je to hlavne z dôvodu každoročného zvyšovania nákladov, ktoré naše tržby nie sú schopné vykryť. Robiť business s dosahovaním negatívnych výsledkov nie je prijateľné, a preto hľadáme riešenia, aby sme vykazovali zisky tak, ako každá iná súkromná spoločnosť,“ uviedol vo vyhlásení Stefano Vanzan, konateľ spoločnosti.

Jozef Balica z Odborového zväzu KOVO upozornil šičky, aby si dobre premysleli, akým spôsobom odídu zo zamestnania. „Sú dve možnosti prepúšťania – výpoveďou alebo dohodou. Ten, kto pristúpi na dohodu, dostane odstupné podľa počtu odpracovaných rokov, ale z firmy odíde okamžite, čiže už nedostane žiaden plat. Pri výpovedi budú zamestnanci ešte určitý čas pracovať a potom dostanú odstupné," vysvetlil Balica.

Prepúšťanie mrzí aj primátorku Svidníka Marcelu Ivančovú. „Mesto robí všetko pre to, aby sme sem dostali nových investorov a ponúkli našim občanom nové pracovné miesta. V najbližšom čase veríme, že budeme môcť prezentovať pozitívny výsledok,“ dúfa Ivančová.

Zmienky o situácii v odevnom podniku sa v médiách objavovali aj v minulosti. V decembri 2014, keď ešte vo firme pracovalo okolo 300 žien, dve tretiny z nich protestovali pre neuhradenie časti miezd a poukázali aj na to, že v miestnostiach sa nekúri a musia pracovať pri teplotách 13 stupňov Celzia.

Problémy s nevyplácaním výplat vznikli ešte v prvej polovici roku 2014. Kým vtedy pracovali svidnícke ženy za 339 eur mesačne, obleky majiteľ predával približne za 700 eur. Situáciou sa okrem odborárov zaoberali aj inšpektorát práce, polícia či hygienici. V minulosti bola odevná fabrika, ešte pod názvom Odevné závody kapitána Nálepku, vo Svidníku najväčším závodom. Svoju činnosť začala v roku 1959 a pracovalo v nej vyše 600 zamestnancov vo dvoch zmenách, pričom výrobky vyvážala do krajín vtedajšieho východného bloku.

Po zmene režimu sa znížil záujem o výrobky a v roku 1991 prišlo o prácu 180 zamestnancov. O rok neskôr sa podnik premenoval na Svikon, v roku 1993 vláda odsúhlasila jeho predaj. Získala ho spoločnosť Svik a neskôr spoločnosť I. C. A., kde viac ako 99 percent akcií vlastní talianska spoločnosť Facis S. p. A., sídliaca v Miláne a konateľom je Stefano Vanzan, ktorý má adresu trvalého pobytu v Českej republike.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #Svidník