Skútrista, ktorý vletel do davu ľudí, skončil v cele

Snežný skúter rútiaci sa zo strmého kopca vrazil do davu ľudí zabávajúcich sa na charitatívnom festivale pod svahom na Donovaloch. Za jeho volantom sedel opitý 34-ročný Bratislavčan, ktorý viezol ďalších troch kamarátov. Na jeho divokú jazdu doplatili piati zranení diváci, jednu ženu odviezla sanitka do nemocnice. Mladý muž skončil v policajnej cele.

02.03.2019 20:59 , aktualizované: 03.03.2019 19:50
snežný, skúter, sneh, donovaly Foto:
Snežný skúter, ktorým opitý muž vrazil do ľudí na Donovaloch.
debata (20)

Opitý bratislavský podnikateľ, ktorému v dychu namerali 1,2 promile alkoholu, vletel v sobotu medzi siedmou až ôsmou večer so snežným skútrom na lyžiarskej trati medzi časťami Mišúty a Nová hoľa do divákov, ktorí stáli neďaleko hudobného pódia. Na festivale sa v tom čase nachádzalo asi päťtisíc ľudí. „Predbežne zranil päť osôb, ktorých doba liečenia si zatiaľ nevyžiadala viac ako 42 dní,“ povedala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová. „Páchateľ svojím konaním mohol ohroziť život aj zdravie viacerých osôb. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky,“ dodala s tým, že prípad policajti stále vyšetrujú a robia ďalšie procesné úkony. V prípade dokázania viny hrozí nezodpovednému mužovi 2 až 5 rokov za mrežami.

Nepríjemnú udalosť opísal aj jeden z organizátorov festivalu Fero Jasenec. „Došlo k zrážke ľudí opitým skútristom. Krátko po incidente hovoril, že to nevedel ubrzdiť. Našťastie sa nikomu nič vážne nestalo, ale jedna 55-ročná žena skončila s otvorenou zlomeninou nohy v nemocnici. Podľa mojich informácií ju už pustili domov,“ vysvetlil. Koncert vraj na pol hodiny prerušili, no Jasenec tvrdí, že medzi ľuďmi nevznikla žiadna panika. „Všetci boli veľmi nápomocní,“ podotkol. Zároveň vyzdvihol prístup všetkých záchranných zložiek, ktoré podľa neho konali veľmi rýchlo.

Festival, ktorého výťažok už trinásty raz poputuje onkologicky chorým deťom v banskobystrickej nemocnici, moderoval Richard Vrablec. „Mrzí má, že o našej akcii sa informuje v takejto súvislosti. Vagabunda, ktorý to spravil, hneď zadržali. Ale teší ma, že sa nestalo niečo horšie a festival mohol pokračovať,“ povedal moderátor. Pripomenul, že okrem diváčky so zlomeninou ostatní vyviazli len s menšími odreninami. „Nevyzeralo to ako nejaký hrozivý teroristický útok. Ten muž síce vletel medzi ľudí, ale mám pocit, že sa snažil brzdiť,“ podotkol. Jeho úlohou bolo v tej chvíli upokojiť vášne, z niektorých strán sa totiž objavovali náznaky podráždenia voči vodičovi skútra. Divákom sa preto prihováral, aby k sebe boli dobrí. „Tento festival predsa nechceme robiť, aby ľudia zomierali, ale práve naopak. Aby sme tým, ktorým hrozí smrť, pomohli prežiť,“ zopakoval slová, ktoré v napätých momentoch venoval rozrušeným ľuďom.

Vstup na Donovaly fest je vždy zadarmo, podujatie nie je ohradené plotom. Pomedzi divákov tam chodia ľudia s kasičkami, do ktorých môže každý prispieť dobrovoľnou sumou. „Podporujú nás aj rôzne osobnosti z celého sveta, ktoré nám posielajú kusy oblečenia a tie potom dražíme. Tento rok nám tak pomohli Novak Djokovič, Dominika Cibulková či Marek Hamšík,“ dodal Vrablec s tým, že organizátorom sa nakoniec podarilo vyzbierať 6 500 eur.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Donovaly #snežný skúter