Výstava v Stredoslovenskom múzeu ukazuje, ako vyzerá svet pod vodnou hladinou

Výstava Tajomstvá pod hladinou, ktorú sprístupnili v Stredoslovenskom múzeu Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici, siaha pod vodnú hladinu. Predstavuje nádherné slovenské bystriny, jazerá, rieky a ich obyvateľov, ale aj ekologické problémy, ktoré sa týkajú našich vôd.

08.03.2019 11:31
ryby Foto:
Snímka českého fotografa a potápača Viktora Vrbovského na výstave Tajomstvá pod hladinou, ktorú sprístupnili v Stredoslovenskom múzeu.
debata

Výstava prezentuje unikátne zbierky predmetov a fotografií, ktoré priblížia magický život v tečúcich i stojatých vodách. Vďaka autentickým preparátom sladkovodných rýb z dielne uznávaného preparátora Milana Žiaka, sa návštevníci ocitnú pod hladinou slovenských riek. Snímky českého fotografa a potápača Viktora Vrbovského, ktoré zachytávajú detaily rýb, obojživelníkov a bezstavovcov v ich prirodzenom prostredí, dotvárajú predstavu o jedinečnom spôsobe života vodných obyvateľov.

Na výstave sa ocitnete „na suchu“, priamo vo výstavných priestoroch Tihányiovského kaštiela, váš obzor však zachytí svet pod vodnou hladinou. Deti privíta vodník, ktorý sedí na záchodovej mise, aj keď takýto predmet pod hladinu vôbec nepatrí. Aj inými exponátmi chce múzeum apelovať na naše environmentálne cítenie a dvíhať prst nad spúšťou, ktorú do prírodných rezervácií vnáša človek. Ďalším rozmerom výstavy je poukázať na narastajúce ekologické problémy. Slovenské vodné toky čoraz viac ohrozuje najmä výstavba veľkých a malých vodných elektrární, znečisťovanie vôd tuhým aj kvapalným odpadom, migračné bariéry na tokoch, plytvanie pitnou a úžitkovou vodou či strácanie zásob podzemnej vody.

„V rámci environmentálnej výchovy sa snažíme pôsobiť na deti už od útleho veku, od materských, cez základné až po stredné a vysoké školy. Našou prioritou je vysvetliť mladým ľuďom, že problematika čistej vody v našich riekach a jazerách sa týka každého z nás,“ apeluje na návštevníkov výstavy riaditeľ Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici PhDr. Marcel Pecník. Výstavu obohacuje aj unikátna zbierka známok Poštového múzea, na ktorých sú vyobrazené živočíchy žijúce vo vodnom prostredí alebo v jeho blízkosti. Všetci milovníci prírody, ktorých zaujíma tajomný svet pod vodnou hladinou, ale aj neúnavní hľadači šťastia, nájdu v Tihányiovskom kaštieli množstvo rybích šupiniek až do 2. júna 2019.

Komentovaná prehliadka výstavy so zoologičkou a kurátorkou výstavy Mgr. Katarínou Dvořáčkovou, PhD.sa uskutoční vo štvrtok 11. apríla 2019 o 16.00 h. v Tihányiovskom kaštieli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici