Agresívny chlap terorizoval primátora Banskej Bystrice a jeho rodinu

Mladý muž niekoľko víkendov po sebe odpaľovaním pyrotechniky terorizoval Banskobystričanov, no najmä samotného primátora. Tomu sa dokonca snažil násilne vniknúť do bytu. Na výstrahu mu do zvončeka zapichol nôž a pred políciou ušiel. Ešte v ten istý deň ho však vypátrali a zatkli.

11.03.2019 18:35
Ján Nosko (57), primátor, nezávislý kandidát Foto: ,
Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.
debata (11)

O nepríjemnom incidente informoval primátor Ján Nosko na sociálnej sieti s tým, že mesto terorizuje istý pán, ktorý po nociach odpaľuje pyrotechniku. „Keď niekto odpáli ohňostroj, môže mu byť udelená pokuta v priestupkovom konaní. Taká je legislatíva a naši mestskí policajti ju vždy dodržia. Spomínaný občan si z toho však nič nerobí. Pokutu zaplatí, policajtom sa smeje do tváre a o pár dní odpaľuje znova,“ uviedol Nosko. Minulý týždeň mu vraj tento človek napísal výhražný list, že buď odstúpi, alebo si po neho príde sanitka. „Akoby to nestačilo, v sobotu počas rodinného obeda sa dobýjal aj do nášho bytu. Zvonil a zúrivo kopal do dverí. Skôr ako prišla polícia, mi do zvončeka zapichol nôž ako výstrahu a ušiel,“ opísal hektické chvíle.

Útoky trvali už dlhší čas. Primátor na nebezpečného muža totiž podal opakovane, v priebehu ostatného jeden a pol roka, trestné oznámenie. Posledné dve minulý týždeň. Poriadne si vydýchol, keď v sobotu podvečer policajti výtržníka vypátrali a zatkli. „Pevne verím, že nočné ohňostroje už nikoho nebudú obťažovať a moja rodina nebude musieť žiť v strachu,“ dodal Nosko. Prípad potvrdila aj polícia. „Vzniesli sme obvinenie z prečinu nebezpečného prenasledovania 33-ročnému Banskobystriča­novi,“ povedala krajská policajná hovorkyňa Petra Kováčiková. Podľa zdrojov blízkych polícii muž momentálne nie je v cele, ani vo väzbe. Od spoločnosti je však izolovaný, umiestnili ho v zdravotníckom zariadení. Hospitalizovaný je na psychiatrii.

Problémy mal už v minulosti. Zdá sa, že voči banskobystrickému primátorovi prechováva silnú averziu. Nosko už v roku 2017 na neho podal trestné oznámenie za nebezpečné vyhrážanie. Agresívny muž sa vtedy dožadoval stretnutia s ním na mestskom úrade. Podobne ako teraz sa to skončilo jeho pobytom na psychiatrii.

V ostatných týždňoch však obťažoval aj iných obyvateľov, keďže narušoval nočný pokoj a odpaľoval zábavnú pyrotechniku v centre mesta na uliciach Kapitulská, Národná a Štefana Moyzesa. Primátor sa k incidentu detailnejšie vyjadriť odmietol. Prečo ho mladý muž intenzívne prenasledoval, si ľudia nevedia vysvetliť. Zamestnankyňa jednej z prevádzok v centre mesta nám potvrdila, že ohňostroje tam vybuchovali pomerne často. „Bývam dosť ďaleko odtiaľto, no tiež som sa raz o druhej ráno zobudila na obrovský hluk. Z okna som videla aj svetlo z ohňostroja,“ povedala. Inokedy to zaregistrovala o piatej ráno. „Ale odpaľoval to rôzne, kedy ho napadlo. O desiatej večer, aj o piatej poobede,“ uzavrela.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #primátor #pyrotechnika