V Západných a Vysokých Tatrách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

V Západných a Vysokých Tatrách pretrváva v najvyšších polohách mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

20.03.2019 10:49
debata

Snehová pokrývka sa stabilizovala výrazným oteplením počas víkendu a následného ochladenia. Sneh z posledného sneženia bol previevaný hlavne na východne orientované svahy, kde je veľký rozdiel tvrdosti medzi starou ľadovou vrstvou a novým prachovým snehom. Starší voľný sneh vo forme dosiek a snehových vankúšov sa nachádza v najvyšších polohách severne orientovaných svahov. Na strmých svahoch sa môže uvoľniť lavína hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení pri skupinovom lyžovaní, páde, výstupe bez rozostupov. V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo od poludňajších hodín, a to na južných svahoch stredných polôh, ktoré sú počas dňa ožiarené teplým jarným slnečným žiarením. Na takýchto polohách sa môžu vyskytnúť aj samovoľné základové lavíny z tepla.

Lavínové nebezpečenstvo klesá.

Na horách dnes ráno prevláda jasné jarné počasie. Teploty klesli ráno na mínus 13 stupňov Celzia v najvyšších polohách, mínus šesť stupňov Celzia na podhorí. Fúkal mierny severozápadný vietor o sile tri až osem metrov za sekundu (11–29 km/h), v nárazoch do desať metrov za sekundu (36 km/h). Za poslednú periódu sneženia pripadlo desať centimetrov nového suchého snehu, ktorý je nerovnomerne rozložený hlavne na záveterných východných stranách svahov. Na južných stranách svahov sa na povrchu vytvorila kôra, ktorá sťažuje pohyb v teréne, no v snehovom profile pôsobí stabilizujúco. Výška nového snehu je nevýrazná. Na mnohých náveterných miestach hrebeňov sa nachádza tvrdá ľadová vrstva, na záveterných stranách zase preveje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Západné Tatry #lavínové nebezpečenstvo