Dva výbuchy v centre Bratislavy: dvaja zranení a zrútené poschodie

Zrejme nepozornosť bude za dvojnásobným výbuchom na bratislavskej Gorkého ulici. Bager v utorok predpoludním poškodil povrch plynového potrubia a došlo k výbuchu a požiaru. Plyn potom vybuchol aj v pivničných priestoroch blízkej budovy. Zranení boli dvaja ľudia a v jednej z budov sa zrútilo podlažie.

02.04.2019 10:46 , aktualizované: 18:41
debata (16)

Podľa Milana Vangu, hovorcu Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Distribúcia, v blízkosti Gorkého ulice, ktorá leží v centre mesta, vymieňali plynovodné potrubia. „Výkopové práce realizovala zmluvná firma. Jej pracovníci porušili pri bagrovaní povrch plynovodu. Potom začal unikať plyn a došlo k požiaru, nevieme presne, čo to spôsobilo,“ vysvetľoval. Plyn sa natlačil aj do pivničných priestorov, kde opäť nastal výbuch, spresnil Vanga.

Dodal, že pracovníci SPP na mieste havárie uzatvorili miestnu plynovú sieť, aby nedošlo k väčším škodám. „Všetko ostatné je v procese vyšetrovania, neviem uviesť, kedy sa bude pokračovať v prácach, kým sa to celé nevyšetrí,“ mieni Vanga.

VIDEO: Bratislavskí hasiči zasahujú na Gorkého ulici v Bratislave, kde bol hlásený výbuch plynu s následným plamenným horením. Pozrite si video.

Video

V utorok krátko po desiatej dopoludnia prijali správu o výbuchu policajti. „Následkom poškodenia, vznikol požiar, v dôsledku ktorého sa vraj zranila jedna osoba. Polícia uzavrela okolie a domy v blízkosti havárie evakuovala,“ informoval v prvej chvíli hovorca bratislavského krajského riaditeľstva Michal Szeiff.

Svedkami nehody boli aj návštevníci neďalekej talianskej kaviarne. „Ľudí evakuovali, nejakú paniu v blízkej banke vraj zavalilo a v pasáži oživovali pána, sanitka prišla o trinásť minút,“ povedal pre Pravdu návštevník talianskej kaviarne na Gorkého ulici. Hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová potvrdila, že sa pri výbuchu zranili dve osoby. „Záchranári na mieste ošetrili dvoch zranených, jeden z nich mal viacnásobné poranenia celého tela. Druhý mal zranenú chrbticu. Obaja boli po ošetrení na mieste prevezení do nemocnice,“ priblížila Krčová. Dodala, že počas prevozu boli pri vedomí a v stabilizova­nom stave.

Požiar po výbuchu plynu na Gorkého ulici v...
Požiar po výbuchu plynu na Gorkého ulici v...
+5Požiar po výbuchu plynu na Gorkého ulici v...

Svedkovia havárie tvrdia, že v zasiahnutej ulici bol konečne vybudovaný nový chodník a ani nie po pol roku ho opäť rozkopali pre výmenu plynového potrubia. „Namiesto toho, aby spravili všetko naraz, tak robia veci na striedačku. Odpad, plyn a pomedzi to chodník,“ zdôrazňuje rozhorčený svedok.

Na miesto nehody sa prišla pozrieť aj starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Prisľúbila, že Staré Mesto poskytne plnú spoluprácu pri riešení nepríjemných problémov v súvislosti s výbuchom.

Hasičom sa požiar podarilo úplne zlikvidovať okolo jedenástej. „Výbuch spôsobil zrútenie jedného z podlaží v budove,“ informovali na sociálnej sieti. Z bezpečnostného hľadiska vykonali kontrolné merania. Zvýšené hodnoty plynu nezistili. „Požiarisko budeme naďalej ochladzovať a pri odvetrávaní priestorov používame pretlakový ventilátor,“ uviedli hasiči.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Staré mesto #výbuch plynu