Tretí Poliak z tragickej naháňačky pri Dolnom Kubíne zostáva vo väzbe

Preteky Poliakov na luxusných autách, pri ktorých prišiel o život nevinný muž, vyvolali vlani na jeseň vlnu rozhorčenia. Súd postupne všetkých troch poslal do väzby. Dnes je tam už len jeden - šofér Porsche, ktorý zapríčinil nehodu. Okresný súd mu na rozdiel od jeho kamarátov väzbu predĺžil až do 30. júna.

04.04.2019 16:00
porsche nehoda auto Foto:
Porsche, ktoré "zabíjalo" na Orave. Archívna snímka.
debata (9)

Rýchle autá im zrejme dodávali obrovské sebavedomie. Spôsobilo to fatálnu nehodu medzi Dolným Kubínom a Oravským Podzámkom, pri ktorej zahynul nevinný človek. Minulý rok sa traja Poliaci v posledný septembrový deň rútili viac ako 200-kilometrovou rýchlosťou cez plnú čiaru, aby predbehli pred nimi idúcu kolónu áut. Lukasz K. (26) šoféroval Mercedes, Adam Sz. (27) Ferrari a Marcin L. (42) Porsche Cayenne. Prvý z nich sa stihol zaradiť, no vodič Porsche vrazil do Ferrari, ktoré išlo pred ním. Vzápätí pribrzdilo a po náraze sa vrátilo do svojho jazdného pruhu. To isté však už nestihol urobiť šofér Porsche a čelne sa zrazil s oproti idúcou Škodou Fabia. Za jej volantom sedel Štefan (57), ktorý ťažkým zraneniam po prevoze do nemocnice podľahol. Hmotnú škodu vyčíslili na 35 500 eur.

Za bezohľadnú jazdu dvaja z troch vinníkov dlho nepykali. Začiatkom minulého týždňa Okresný súd v Žiline rozhodol o prepustení Adama Sz. z väzby. „Súd prijal písomný sľub obvineného a peňažnú záruku vo výške 20-tisíc eur. Väzba bola nahradená aj dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Lenka Belavá. Obvinenému uložili tiež zákaz vycestovať do zahraničia a prekročiť hranice Žilinského kraja. Zároveň mu bola nariadená kontrola elektrickým náramkom. Na slobodu sa v stredu tretieho apríla dostal aj Lukasz K., pri ktorom sa opakoval podobný scenár. Väzba bola nahradená kauciou 20-tisíc eur a prijatím písomného sľubu.

Za mrežami tak zostal už len vodič, ktorý šoféroval Porsche a čelne nabúral do Škody Fabie. Obvinený je z trestného činu všeobecného ohrozenia s následkom smrti, za čo mu hrozí 15 až 20 rokov väzenia. Sudkyňa Okresného súdu v Žiline vo štvrtok (4. 4.) vyhovela návrhu prokurátora na predĺženie lehoty trvania jeho väzby, a to do 30. júna. „Obvinený podal sťažnosť, o ktorej rozhodne krajský súd,“ povedala Belavá. Pripomenula, že v prípade Adama a Lukasza sa rozhodovalo o žiadosti o prepustenie z väzby na slobodu. Obidvom hrozí za rovnaký trestný čin ako ich kamarátovi Marcinovi 15-ročný pobyt za mrežami.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #autonehoda #luxusné autá #cestný pirát