Boj o dane oceliarov Sokoľany nevzdávajú

V spore mesta Košice a dediny Sokoľany o dane hutníckej fabriky zatiaľ vyhráva mesto. Krajský súd v Košiciach tento utorok potvrdil, že pozemky pod U. S. Steelom patria do katastra Košíc.

11.04.2019 08:00
04-sokolany-4x Foto: ,
Obyvatelia obce Sokoľany majú železiarne priamo za rodinnými domami.
debata (1)

Ide o 700 hektárov, z ktorých daň z nehnuteľnosti pre Sokoľany znamená 700-tisíc eur ročne, pre krajské mesto s vyššími daňovým sadzbami je to až 1,5 milióna eur. Obe samosprávy sa od roku 1997 nevedia dohodnúť, v ktorom katastri majú byť tieto hektáre zapísané.

Krajský súd v Košiciach opätovne rozhodol v prospech Košíc, ktoré sa súdia s katastrálnym odborom Okresného úradu Košice – okolie. Sokoľany sú v tomto prípade vedľajším účastníkom. Územie podľa verdiktu patrí do katastra Košíc a nie Sokolian. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný a je možné odvolať sa na Najvyšší súd. Aktuálne je stav taký, že železiarne platia dane mestu.

Starosta dediny s viac ako 1 300 obyvateľmi František Beregszászi v stredu stručne reagoval, že sa obec voči verdiktu súdu odvolá.

Košická radnica je s výsledkom spokojná a primátor Jaroslav Polaček verí, že ide už o definitívne víťazstvo. „Teší ma, že advokátska kancelária ochránila majetok Košíc a kataster sa nebude meniť. Konzultoval som s nimi aj to, aké ďalšie postupy môžu nastať. Domnievame sa, že aj keď sa obec odvolá a bude hľadať podporu na Najvyššom súde, tak už nedokáže nájsť nové argumenty, pretože Najvyšší súd už raz vrátil celú vec na krajský súd a nové argumenty už nie sú,“ myslí si Polaček.

Pre spoločnosť U. S. Steel by bolo finančne výhodnejšie, ak by platila Sokoľanom, nie Košiciam. Rozsudok súdu komentovala zdržanlivo. „Nie sme priamym účastníkom sporu, preto sa k tomu nebudeme vyjadrovať,“ reagoval krátkym vyhlásením Ján Bača, hovorca hutníckej spoločnosti.

Krajský súd svojím rozhodnutím zrušil rozhodnutie katastrálneho odboru z 25. októbra 2013 o priebehu hranice medzi obcou Sokoľany a mestom Košice, ktoré bolo v prospech Sokolian. Táto kauza sa točí po súdoch od roku 2004, zaoberali sa ňou súdy na všetkých úrovniach, od okresnej až po ústavnú.

Podstatou celého sporu je pričlenenie časti katastrálneho územia obce Sokoľany, ktorá patrila v minulosti pod obec Hutníky a vyslovila súhlas s pričlenením časti jej vtedajšieho územia k mestu Košice. Rozhodol o tom ešte v roku 1979 Okresný národný výbor Košice – okolie a následne aj Krajský národný výbor, ktorý potreboval pozemky na výstavbu Východoslovenských železiarní.

Zmena hraníc sa vykonala k 1. januáru 1981. Sokoľany teraz tvrdia, že sa to vtedy stalo bez súhlasu dotknutých obcí. Počas pojednávaní na súde boli vypočutí aj vtedajší predstavitelia vedenia obce Hutníky, no na uznesenie o presune pozemkov na mesto Košice si už nepamätali.

Takmer počas celého obdobia vzájomných súdnych sporov medzi oboma stranami boli parcely pod fabrikou evidované v katastri nehnuteľností ako súčasť územia mesta Košice. To neplatilo len v krátkom období v rokoch 2009 až 2011, keď 700 hektárov spadalo pod Sokoľany, čo bolo zapísané aj v katastri.

U. S. Steel počas týchto rokov platil dane Sokoľanom. Košická radnica na základe súdnych verditkov vydala v júni 2011 dodatočný platobný výber železiarňam. Vychádzala z predpokladu, že dotknuté územie jej patrí od 1. januára 2011. Železiarne tak mestu museli zaplatiť ročnú daň, zároveň ju uhradili aj Sokoľanom. Neskôr sa zistilo, že k prepísaniu pozemkov na Košice došlo až v apríli 2011. U. S. Steel protestoval, že platil dane dvakrát a obrátil sa na finančnú správu. Tá vlani v máji rozhodla, že mesto si pýtalo dane za celý rok neoprávnene a podniku musí vrátiť 940-tisíc eur. Termín malo do 16. marca tohto roku, peniaze Košice vrátili.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #daň z nehnuteľnosti #U.S. Steel Košice #sokoľany